Ez olvasható ki a Miniszterelnökségnek a Greenpeace levélküldő kampányára érkezett válaszából

2020. október 8. – Érdemi klímavédelmi lépések helyett a kormány továbbra is időt húz és mellébeszél – értékeli a Greenpeace Magyarország a Miniszterelnökség válaszlevelét. Ezt több mint 4000 ember megkapta, aki a Greenpeace levélküldő kampányában Orbán Viktor miniszterelnököt bátor, ambiciózus klímavédelmi kiállásra szólította fel. A Greenpeace sok ezer, a jövőjéért aggódó állampolgárral együtt azt várja a magyar kormányfőtől: a jövő héten sorra kerülő Európai Tanács-ülésen ne blokkolja az uniós klímavédelmi megállapodást, ahogy tavaly júniusban tette, hanem mutasson példát az ambiciózus klímacélok támogatásával.

Több mint 4000 ember küldött már levelet a Greenpeace levélküldő kampányának keretében, amelyben arra szólítják fel a magyar miniszterelnököt, hogy álljon a klímavédelem élére Magyarországon és egész Európában. A Miniszterelnökség tegnap reagált a levelekre, de ahelyett, hogy megnyugtatta volna a levélírókat a miniszterelnök klímavédelmi elköteleződéséről, csak az azzal kapcsolatos aggodalmakat tetézte.

Abszurd, hogy a Miniszterelnökség Magyarországot továbbra is a klímavédelemben élenjáró országok közé sorolja, miközben a magyar kormány mindössze 40%-os kibocsátáscsökkentési célt ígér 2030-ra akkor, amikor a tudomány alapján 65%-os uniós klímacélra lenne szükség. A kormány nem lehet büszke az eddig elért kibocsátáscsökkentésre sem, mivel az döntően a szocialista nehézipar összeomlásának, illetve a 2008-as válság hatásának köszönhető. A volt szocialista országokkal összevetve sem rózsás a helyzetünk: az uniós lista első nyolc helyén szereplő volt szocialista országok közül Magyarország érte le a legszerényebb eredményt a kibocsátáscsökkentésben.

Ahhoz, hogy a tudományos számítások alapján szükséges 65%-os kibocsátáscsökkentési célt elérjük, nem elég a múltra mutogatni. 2020-ban már minden kormánynak csak azzal kellene foglalkoznia, mennyivel tudja növelni a saját eddigi vállalásait. Ehhez képest Magyarország kibocsátásai évek óta növekednek: 2018-ban már csaknem 12%-kal haladták meg a 2013-as minimumértéket.

A Miniszterelnökség levelében nem tesz egyértelmű tanúbizonyságot amellett, hogy a kormány támogatná a szigorúbb uniós klímavédelmi célokat az Európai Tanács jövő heti ülésén. Sőt a levélből úgy tűnik, a magyar miniszterelnök további vizsgálatok lefolytatását kérné, ez pedig akár késleltetheti a megállapodás megszületését. Pedig az állam- és kormányfőknek minél hamarabb meg kéne egyezniük az uniós klímacélok szigorításáról, hogy a párizsi klímaegyezmény céljait el tudjuk érni. További vizsgálatok a megállapodás megszületését hónapokkal, de akár egy évvel is visszavetnék. A magyar kormány ezt egyszer már előadta: tavaly júniusban Magyarország Lengyelországgal, Csehországgal és Észtországgal közösen blokkolta az Unió 2050-es klímasemlegességéről szóló megállapodást, így azt végül csak 2019 decemberében sikerült elfogadni.

„Miután a kormány leabszurdozta az uniós klímacélokat, most úgy tűnik, akár meg is akadályozná, hogy a tagállamok a jelenleginél ambiciózusabb EU-s vállalásban állapodjanak meg. Azonban bárminemű további késlekedés elfogadhatatlan, hiszen 2030-ig nagymértékben, 65%-kal kellene csökkenteni az Unió kibocsátásait, azaz nagyon hamar meg kell kezdődnie az érdemi munkának, hogy elkerülhessük a klímaváltozás legsúlyosabb következményeit” – mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

A Miniszterelnökség levelét az ahhoz csatolt jogi állásfoglalás miatt nem tudjuk nyilvánosságra hozni, de a levelet bárki kézhez kaphatja, aki levelet küld a magyar miniszterelnöknek a Greenpeace greenpeace.hu/hajraklimavedelem címen elérhető levélküldő kampányán keresztül.