65 órás demonstrációba kezdett a Greenpeace tudósokkal, művészekkel és klímaaktivistákkal a Karmelita kolostornál

Budapest, 2020. október 12. – Hétfőtől szerdáig 65 órán keresztül demonstrál a Greenpeace tudósokkal, művészekkel, környezetvédőkkel a Karmelita kolostornál. Kiállásukkal Orbán Viktornak üzennek: kifogások helyett érdemi klímavédelmi lépéseket várnak a kormányfőtől és azt, hogy az Európai Tanács csütörtökön kezdődő ülésén ne blokkolja, hanem támogassa egy ambiciózus uniós klímacél mihamarabbi elfogadását. A 65 órás demonstrációval a résztvevők azt nyomatékosítják: a tudomány álláspontja szerint Európában legalább 65%-os kibocsátáscsökkentésre van szükség 2030-ig ahhoz, hogy elkerüljük a klíma- és ökológiai katasztrófát.

Udvaros Dorottya színművész a Karmelita kolostor előtti demonstráción.
Fotó: Dobos Balázs / Greenpeace

„Régóta tudjuk, hogy veszély fenyeget, régóta tudjuk, hogy mit kellene tenni, és azt is tudjuk, hogy a halogatással csak a kockázatokat és a költségeket növeljük” – hívta fel a figyelmet a klíma- és ökológiai válsághelyzet súlyosságára Áder János köztársasági elnök az ENSZ 2020. szeptember 23-án tartott közgyűlésén. Itt az idő, hogy az EU és a világ vezetői komolyan vegyék a klímaválság fenyegetését, és meghozzák azokat a döntéseket, amelyek esélyt adnak az emberi civlizáció túlélésére.

Európa állam- és kormányfői október 15-16-án tárgyalnak az új uniós kibocsátáscsökkentési célszámokról az Európai Tanács ülésén. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli. A döntés tétje a Párizsi Klímaegyezmény: most kell lefordítanunk a vállalásokat konkrét tettekre. Azaz, hogy miként csökkentjük a üvegházhatásúgáz-kibocsátásunkat úgy, hogy a globális felmelegedést a kritikus másfél fok alatt tudjuk tartani. A tudomány álláspontja egyértelmű a kérdésben: ahhoz, hogy elkerüljük az ökológiai- és klímaválság legkatasztrofálisabb hatásait, 2030-ig legalább 65%-kal kell csökkentenünk a szén-dioxid-kibocsátásunkat Európában az 1990-es szinthez képest.

A Greenpeace demonstrációja ezért is tart 65 órán át Budapesten, a miniszterelnöki iroda épülete előtt, a Karmelita kolostornál. A demonstrációban résztvevők arra hívják fel a figyelmet: a tudományos iránymutatást követő bátor, ambiciózus klímavédelmi kiállást várnak a magyar kormányfőtől mind hazai, mind uniós szinten. Ezt már közel 5000 ember is megírta a magyar miniszterelnöknek a Greenpeace greenpeace.hu/hajraklimavedelem linken elérhető levélküldő kampányában. A demonstrációban résztvevő művészek, tudósok és klímaaktivisták: Udvaros Dorottya, Básti Juli, Hernádi Judit, Für Anikó, Pelsőczy Réka, Földes Eszter színészek; Dr. Bartholy Judit klímatudós, egyetemi tanár; Lányi András, filozófus, Dr. Munkácsy Béla, a földtudományok doktora, ELTE TTK Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék; Dr. Kőváry Zoltán, klinikai pszichológus, klímaszorongás-kutató. A lista folyamatosan bővül.

„2020-ban nem vesztegethetjük tovább az időt, nem ismétlődhet meg még egyszer, hogy a magyar kormányfő blokkolja az uniós klímamegállapodás létrejöttét, mint azt tette tavaly nyáron. Most olyan vezetőkre van szükség, akik kifogások helyett megoldásokat keresnek, és mindent megtesznek azért, hogy hatékonyan és a lehető leggyorsabban csökkentsük a szén-dioxid-kibocsátásainkat. Olyan vizsga előtt áll az emberiség, amelynek csak egyszer lehet nekifutni, és nem bukhatunk meg rajta” – figyelmeztetett Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

„Egy ideje szinte már csak azon gondolkodom, hogy miként tudjuk ezt a bolygót megmenteni önmagunktól. Mitőlünk, akik mindent megkapunk, és mindent el is veszünk tőle. Sokáig azt gondoltuk, ez egy kiapadhatatlan kincsesláda, de egyre szorongatóbb a felismerés: ez a kincsesláda hamarosan kiürülhet. És az emberiség, amely kreativitással és tehetséggel olyan elképzelhetetlen dolgokat hozott létre, most mégsem cselekszik. Tudom, hogy a politikai és gazdasági döntéshozóinknak millió féle akaratot kell összehangolniuk, de kérem őket, a döntéseiknél sorra vett sok szempont között az, hogy az „otthonunkra” őrületes módon kéne vigyáznunk, legyen az őt megillető helyen: legfelül.” – nyilatkozta a demonstrációt megnyitó Udvaros Dorottya.

„Nem csak klímaválságot, hanem ökológiai válságot is előidéztünk. Nincs kire mutogatnunk: ez itt, nálunk is történik. Az álmegoldások, a tüneti kezelés helyett a problémák gyökerével kell foglalkoznunk. Egy olyan társadalmi-gazdasági rendszerre van szükségünk, amely a kényszeres növekedés hajszolása helyett a valódi szükségleteink kielégítését biztosítja, amely a fokozódó központosítás helyett nagyobb önrendelkezést ad a helyi közösségeknek, és a természeti értékek felélése helyett azok megőrzését szolgálja. A tudomány üzenete egyértelmű: példátlan a pusztítás, amit okozunk, és mélyreható változásra van szükség, hogy megelőzzük a további katasztrófákat. Nem halogathatunk tovább, hiszen már most késésben vagyunk.” – tette hozzá Pribéli Levente, a Fridays for Future Magyarország aktivistája.

A Greenpeace https://greenpeace.hu/hajraklimavedelem levélküldő kampányában továbbra is bárki üzenhet Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy vegye komolyan a klímavédelmet. A környezetvédő szervezet most sok ezer, a jövőjéért aggódó állampolgárral együtt azt várja a magyar kormányfőtől: az Európai Tanács ülésén támogassa a lehető legambiciózusabb klímacélt.

A sajtótájékoztatóról készült fotók és a 65 órás demonstráció során készülő képek elérhetőek a következő linken, amely folyamatosan frissül: https://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/albums/72157716353586553

A klímaaktivisták mellett a 65 órás demonstráción részt vesznek – A LISTA FOLYAMATOSAN BŐVÜL:

HÉTFŐ:
09.30-10.00 – Udvaros Dorottya, színésznő
10.00-10.30 – Földes Eszter, színésznő
11.30-12.00 – Hernádi Judit, színésznő
13.45-14.00 – Básti Juli, színésznő
14.00-15.00 – Für Anikó, színésznő, az Örkény István Színház zöld nagykövete
15.00-16.00 – Papp Endre, a „Jövő nézőiért – Zöld Színház Projekt” vezetője
18.00-19.00 – Dr. Bartholy Judit, klímatudós, egyetemi tanár
19.00-20.00 – Dr. Kőváry Zoltán, klinikai pszichológus, klímaszorongás-kutató
22.00-23.00 – Pelsőczy Réka, színésznő, a Katona József Színház zöld nagykövete

KEDD:
10.00-11.00 – Lányi András, író, filozófus

SZERDA:
05.00-06.00 – Kardos-Horváth János, zenész, Kaukázus
09.00-10.00 – Dr. Munkácsy Béla, földtudományok doktora, ELTE TTK Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék
11.00-12.00 – Bojár Iván András, művészettörténész, építészkritikus, író, 10 millió Fa mozgalom
17.00-18.00 – Molnár Áron, színész, aktivista, a noÁr formáció alapítója