Budapest, 2020. október 15. – A tudományos és kulturális élet jeles képviselői 65 órán keresztül demonstráltak a Greenpeace Magyarországgal a Karmelita kolostor előtt. Kiállásukkal azt üzenték Orbán Viktor miniszterelnöknek, aki ma indul az Európai Tanács ülésére: támogassa az uniós klímavédelmi célok szigorítását. A Greenpeace demonstrációja azért tartott 65 órán át, mert a tudomány álláspontja szerint Európában 65%-kal kell csökkentenünk a kibocsátásainkat 2030-ig ahhoz, hogy a Párizsi Klímaegyezménynek megfelelően a még biztonságosnak tekinthető 1,5 °C alatt tudjuk tartani a globális felmelegedést, és így el tudjuk kerülni a klíma- és ökológiai válság legsúlyosabb következményeit.

A képen Mező János Bálint, a Greenpeace Magyarország igazgatója. © Greenpeace
A képen Mező János Bálint, a Greenpeace Magyarország igazgatója. © Greenpeace

A 65 órán át tartó demonstrációban a Greenpeace-aktivisták mellett olyan színészek, mint Udvaros Dorottya, Básti Juli, Pokorny Lia, Für Anikó, Pelsőczy Réka, Szamosi Zsófia és Hernádi Judit; olyan zenészek, mint Varga Livius (Quimby), Kardos-Horváth János (Kaukázus), és olyan tudósok, mint Dr. Bartholy Judit klímatudós és Dr. Lányi András filozófus vettek részt (a résztvevők teljes listája fotókkal együtt ITT található). A kulturális és tudományos élet képviselőinek páratlan kiállása azt mutatja: a klímavédelem fontosságát eddig soha nem látott társadalmi összefogás övezi Magyarországon.

Európa állam- és kormányfői ma és holnap tárgyalnak az új uniós kibocsátás-csökkentési célszámokról az Európai Tanács ülésén Brüsszelben. A napirend alapján döntés egyelőre nem várható, de már most fontos, hogy Magyarország mit képvisel a tárgyalások során. Különösen, hogy 2019 nyarán Orbán Viktor többedmagával már blokkolt egy uniós éghajlatvédelmi megállapodást. Ennek nem szabad megismétlődnie. A Párizsi Klímaegyezményben meghatározott célokat sürgősen konkrét cselekvése kell fordítani, különben kifutunk az időből. A tudomány álláspontja szerint 2030-ig legalább 65%-kal kell csökkentenünk a szén-dioxid-kibocsátásunkat Európában az 1990-es szinthez képest, hogy a globális felmelegedést a kritikus másfél fok alatt tudjuk tartani.

„Orbán Viktor brüsszeli szereplését most nagyon sokan figyeljük, és bízunk abban, hogy a magyar kormányfő ezúttal jó példával jár elöl, és az uniós vitában a klímavédelem élére áll. A halogatások és a kifogások nem oldják meg a klímavédelmet, nem nyugtatják meg a jövőjükért szorongó fiatalokat, a gyerekeikért, unokáikért aggódó szülőket, nagyszülőket. Azt várjuk, hogy a miniszterelnök történelmi felelelősségének tudatában cselekszik, és mindent megtesz az uniós klímacélok szigorításáért” – nyilatkozta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

Klímakutatók szerint a Kárpát-medencében a hőmérséklet-emelkedés üteme 30-40 százalékkal gyorsabb, mint a Föld átlagában. Az évszázad végéig 3,5-4,5 Celsius-fokkal is emelkedhet az éves átlaghőmérséklet Magyarországon az 1971–2000-es időszakhoz képest. Magyarországnak így egyértelműen érdeke, hogy valóban klímabajnok legyen, és az ország kormánya mindent megtegyen azért, hogy a lehető legambíciózusabb klímamegállapodás szülessen uniós szinten.

A környezetvédő szervezetnek a greenpeace.hu/hajraklimavedelem oldalon elérhető levélküldő kampányában már több mint 5600-an küldtek levelet Orbán Viktornak. A levélírók arra kérik a miniszterelnököt, hogy álljon bátran az Európai Unióban folyó klímavédelmi vita élére, húzza magával a többi európai vezetőt, és mindannyiunk hosszú távú érdekeit képviselve juttassa el Magyarországot a klímabajnokság élmezőnyébe. A levélküldő kampányhoz továbbra is lehet csatlakozni.

A demonstráció résztvevőinek teljes listája fotókkal elérhető itt, a demonstráció során készült további képek elérhetőek itt.