Budapest, április 28. – A Greenpeace bírósághoz fordul, hogy megállítsa az esztelen természetpusztítást a Fertő tónál. [1] A környezetvédelmi szervezet a kormányhivatal legutóbbi botrányos indoklással ellátott határozatának visszavonását, illetve megsemmisítését követeli. A most megtámadott döntés értelmében a beruházó ugyanis tovább folytathatja a Natura 2000 területen, nemzeti park világörökségi magterületén, a Ramsari Egyezmény alapján védendő tóparton az élővilág tönkretételét. A Greenpeace felháborítónak tartja, hogy a kormány a hivatala engedélyével hozzájárul közös természeti értékeink elpusztításához.

A Fertő tó védelmében alakult helyi civil kezdeményezés mellé állva a Greenpeace Magyarország Egyesület a Győri Törvényszéken 2021. április 28-án pert indít a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal azon közigazgatási határozatának hatályon kívül helyezése, illetve megsemmisítése érdekében, amelyben a Fertő tó partján indított óriási beruházás engedélyét módosította, ezzel pedig hozzájárult a beruházás további természetpusztításához. [1]

A kormányhivatal határozata a Greenpeace szerint a következő hazai jogszabályokat és Magyarország nemzetközi vállalásait sérti:

  • Magyarország Alaptörvénye;
  • a természet védelméről szóló törvény;
  • a Natura 2000 területekről szóló kormányrendelet;
  • a vizes élőhelyek védelméről szóló kormányrendelet;
  • Magyarországnak a nemzetközi jelentőségű vizes területekről, különösen, mint a vízimadarak élőhelyéről szóló Ramsari Egyezményben vállalt és törvényben rögzített kötelezettségvállalásai.

A Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. a Fertő tó partján, a Fertő-Hanság Nemzeti Park és Fertő-táj UNESCO Világörökségi terület magterületén, Natura 2000 területen, mintegy 60 hektáron tervez egy olyan megaberuházást, ahol 13,6 hektárt építene be épületekkel és utakkal. Az állam által finanszírozandó beruházás tartalmaz fedett sportkomplexumot, apartmanházat, 100 szobás, 4 csillagos szállodát, 880 gépjárművet befogadó parkolót, többszintes látogatóközpontot, motelt, kempinget, 850 vitorlás és 400 evezős csónak befogadását biztosító kikötőt.

A fejlesztést megalapozó gazdasági tanulmányok nem ismertek, a beruházó saját hatásbecslése pedig kijelenti, hogy nem jelölhető meg kiemelt közérdek a fejlesztés kapcsán.

A beruházás ellen már 2020 szeptemberében 73 civil szervezet közös nyilatkozatban tiltakozott. A nyilatkozatban hangsúlyozták, hogy nagy tavaink, így a Fertő tó is, mind Magyarország, mind az Európai Unió, mind globális szinten kiemelt jelentőségűek, ezért természeti értékeik nem áldozhatók fel csupán rövid távú, kevesek érdekeit kiszolgáló turisztikai, vagy gazdasági szempontok miatt.

Mivel a beruházást kiemelt nemzetgazdasági jelentőségűvé nyilvánították, a civilek nem tudtak időben hozzáférni a beruházás konkrét adataihoz, azokat csak nagy késéssel, rendkívül nehezen, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság közbenjárásával lehetett megszerezni. Ezért az akkori határozat ellen érdemben fellépni már nem lehetett.

Most a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. a korábbi határozat módosítását kérte, hogy a kotrást, parti szakaszokat átalakító tevékenységét a Zrt. ne csak a téli időszakban, hanem egész évben, folyamatosan végezhesse. A kormányhivatal a cég módosításának részben helyt adott a következő megdöbbentő indoklással: a Zrt. által megtett „intézkedések hatására, a munkaterület a madarak és az emlősök számára kedvezőtlen élőhellyé vált, fészkelő példányok nem fordulnak elő, (…) a hüllők és kétéltűek a munkaterületet elkerülték.”

„Egy nemzeti park világörökségi magterületén elfogadhatatlan, hogy a védett, illetve fokozottan védett madarak, emlősök, hüllők és kétéltűek távoltartása, elűzése a cél. A határozat pedig felháborító, törvényeinket sértő módon ehhez járul hozzá. Miután a kormányhivatal is megállapítja, hogy a kivitelezési munkákkal sikerült úgy megzavarni a területet, hogy azok az élőlények, amiket eddig még nem pusztítottak el, elhagyják élőhelyüket, a kormányhivatal további engedélyeket ad ki a terület még alaposabb tönkretételére” – szembesít a helyzet abszurditásával Kun Zoltán, a Fertő Tó Barátai Egyesület szakértője.

„Felháborítónak és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az ökológiai- és klímaválság ilyen súlyos szakaszában, szárazodó országunkban, államfőnknek, Áder Jánosnak folyamatosan hangoztatott, vizes élőhelyeink kiemelt védelméről szóló nyilatkozatai ellenére, a gyakorlatban a természetes élőhelyek ilyen pusztítása zajlik. Szűk érdekcsoportok gazdasági érdekei felül tudják írni egész nemzetünk, élővilágunk fennmaradásának érdekeit, és ehhez a kormányhivatal határozatával hozzájárul” – nyilatkozta Dr. Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország biodiverzitás kampányának felelőse.

A Greenpeace Magyarország álláspontja szerint a természetvédelmi apparátus több mint tíz éves tudatos tönkretételének, érdekérvényesítő képességének teljes megszűnését bizonyítja az a tény, hogy ezt a kérelmet az illetékes kormányhivatal jóváhagyta és engedélyezte. A határozatot ezért peres úton támadja meg az egyesület. [1]

A helyi civilek által, a Fertő tó megmentéséért indított magyar nyelvű petíciót eddig közel kilencezren írták alá, míg annak német nyelvű változatát mintegy hatezren. A kezdeményezők további aláírók csatlakozását várják.

Jegyzetek:
[1] A Greenpeace kereseti kérelme közigazgatási határozat hatályon kívül helyezése (megsemmisítése) iránt: https://www.greenpeace.org/static/planet4-hungary-stateless/2021/12/139eee96-gphu_fertoto_kereset_20210426_redacted.pdf