Fertő tó, 2021. június 10. – A fecskék védelmében léptek fel Greenpeace-aktivisták Udvaros Dorottyával a Fertő tónál. Az akció során a félrevezetően „madárvédő hálóknak” nevezett műanyag rácsozatot szedték le a még megmaradt, cölöpökön álló házak aljáról, amelyet a Fertő tavi gigaberuházást végző cég emberei szereltek fel, hogy így akadályozzák meg a fecskék fészkelését. A fecskék védett állatok, és az emberi tevékenység miatt számuk olyan sokkolóan lecsökkent, hogy becslések szerint 5 éven belül eltűnhetnek Magyarországról. A Fertő tó védelmében nagyszabású összefogás indult, a helyi civilek petícióját eddig mintegy tizenkétezren írták alá, annak német nyelvű változatát pedig több mint hatezren a tó osztrák oldaláról. A Greenpeace a luxusberuházás azonnali leállítását és közös természeti értékeink védelmét követeli a kormánytól.

Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

Az akció fotói folyamatosan kerülnek fel ERRE A LINKRE, és hamarosan szabadon felhasználható vágóképek is letölthetőek lesznek ERRŐL A LINKRŐL.

Greenpeace-aktivisták a fecskék fészkelését megakadályozni hivatott fekete hálókat távolítottak el a még el nem bontott Fertő tavi cölöpházakról. Az aktivisták a hálókat a helyszínen hagyták. A hálókat a Fertő tavi megaberuházást vezető Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. helyezte ki néhány hete. A fecskék ugyanis épp költési időszakban vannak, és ha sikerülne költeniük a házakon, akkor ezeket a fiókák kirepüléséig nem lehetne lebontani.

Az itt élő és fészkelő füsti fecske és molnárfecske védett, természetvédelmi értékük 50 000 forint, így egyetlen 3-5 tojásos, vagy már fiókás fészek leverése is bűncselekménynek minősül (100 000 Ft feletti természetvédelmi értéktől), és akár negyedmillió forint kártérítést is vonhat maga után.


„A helyiek szerint több ezer fecskefészek volt itt az elmúlt években, ezek zömét a többi cölöpház lebontásával már elpuszították. Ezért mindent meg kell tennünk azért, hogy legalább a megmaradt fészkelőhelyeket megmentsük az itt élő fecskék számára. Nem vehetjük el az otthonukat, amiért több mint 8000 kilométert röpültek haza.” – nyilatkozta Udvaros Dorottya színésznő a helyszínen.


„A fecske, amely annyira fontos része a magyar léleknek, akár öt éven belül eltűnhet a hazánkból – ezt egyszerűen nem engedhetjük meg. Felfoghatatlan és mélyen erkölcstelen, hogy egy ilyen természetpusztító ötletet nemhogy megakadályozni nem próbál az állam, de ő maga az elkövető. Hiszen nem elég, hogy ez a luxusberuházás számos törvényt és nemzetközi egyezményt sért, mindez ráadásul közpénzből történik.” – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország szakértője.

Ez a széles nádassal körülvett természetes tószakasz a korábbi cölöpházakkal ideális élő- és fészkelőhelye volt a fecskéknek, hiszen a parti iszap tökéletes fészeképítő anyagot, a védett területen lévő sok repülő rovar bőséges táplálékot, a cölöpházak alja pedig biztonságos fészkelőhelyet biztosított számukra, amit a ragadozók nem tudtak a víz miatt megközelíteni.


Nem véletlen, hogy a Fertő tó többszörös védelem alatt álló terület. Nemzeti park, Natura 2000 terület, a vízi madarak és a vizes élőhelyek védelmére létrehozott ún. Ramsari Egyezmény is felvette a különlegesen értékes vizes élőhelyek listájára, és UNESCO Világörökség terület is. Hogy milyen kiemelt értéket képvisel világörökségi szempontból, azt az is alátámasztja, hogy Európának és Észak-Amerikának összesen csak 11 olyan területe nyert felvételt a világörökségi listára, ahol a kulturális és természeti értékeket együttesen vizsgálták és ezek tökéletes összhangját kívánták globális értékként megvédeni ezzel a címmel. A Fertő tó ezen 11 terület közül az egyik.


A beruházás számos hazai jogszabályt és Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásait is sérti, ezek között:

  • Magyarország Alaptörvényét;
  • a természet védelméről szóló törvényt;
  • a Natura 2000 területekről szóló kormányrendeletet;
  • a vizes élőhelyek védelméről szóló kormányrendeletet;
  • Magyarországnak a nemzetközi jelentőségű vizes területekről, különösen, mint a vízimadarak élőhelyéről szóló Ramsari Egyezményben vállalt és törvényben rögzített kötelezettségvállalásait.

A 60 hektáros megalomán beruházás keretében épülne 100 szobás, 4 csillagos szálloda és 26 luxusapartmanház közvetlenül a víz partjára, 880 gépjárművet befogadó parkoló, többszintes látogatóközpont, fedett sportkomplexum több teniszpályával és műfüves futballpályával, valamint 850 vitorlás és 400 evezős csónak befogadását biztosító kikötő. A beruházás így mintegy 60 hektárnyi területet venne el a Fertő tó nádasából, partjából és medréből, nagyrészt olyan beépítésekkel, amelyek a kikötők kivételével a parttól néhány kilométerrel távolabb is megvalósíthatóak lennének – kisebb léptékben, a természettel összhangban.

A Greenpeace Magyarország tovább folytatja a küzdelmet a helyi civilekkel közösen a Fertő tó megmentéséért. A helyi civilek által indított petíciót eddig mintegy tizenkétezren írták alá, míg annak német nyelvű változatát több mint hatezren. A kezdeményezők további aláírók csatlakozását várják, június 18-ra pedig tüntetést szervez a Fertő tó védelmében a Fridays for Future Magyarország, a Fertő tó barátai és a Nagy Tavak Koalíció. [1]

Országos összefogás a Fertő tó védelméért – mi történt eddig?

A Fertő tó védelmében országos civil összefogás szerveződik, melynek résztvevői hónapok óta azon dolgoznak, hogy megóvják a Fertő tó páratlan természeti értékeit a tervezett beruházástól.

2020. szeptember 26. – Több mint 70 természet- és környezetvédelmi szervezet közös nyilatkozatot adott ki a magyarországi nagy tavak védelme érdekében.

2021. április 26. – Nagy Tavak védelméről szóló országgyűlési határozati javaslatot nyújtottak be ellenzéki politikusok. A tervezetet május 27-én az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának fideszes többsége vita és indoklás nélkül leszavazta.

2021. április 28. – A Greenpeace pert indított a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal azon közigazgatási határozatának hatályon kívül helyezéséért, amelyben módosította a Fertő tó partján indított beruházás engedélyét, ezzel hozzájárulva a további természetpusztításhoz.

2021. május 22. – A biológiai sokféleség világnapja alkalmából az ország négy nagy tavánál, a Fertő tónál, a Balatonnál, a Velencei-tónál és a tatai Öreg-tónál demonstráltak a helyi civilek a természetromboló nagyberuházások ellen. A demonstrációhoz Udvaros Dorottya, Földes Eszter, és Für Anikó is csatlakoztak.

2021. június 3. – A Greenpeace Magyarország a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottságához fordult, arra kérve a testületet: vizsgálja felül korábbi, a Fertő tavi beruházással kapcsolatos döntését 2021. június 8-án tartandó következő ülésén. Mára ugyanis nyilvánvalóvá vált, hogy a beruházás nem egyeztethető össze a Ramsari Egyezményben megfogalmazott bölcs hasznosítás elvével és korábbi véleményükkel ellentétben igenis súlyosan károsítaná az adott élőhelyet.

Jegyzet:
[1] A június 18-i tüntetés 15:00-kor indul a Batthyány térről és a Karmelita kolostor elé megy, ahol a helyi civilek által indított petíciót próbálják majd átadni a Miniszterelnökségen, amelyhez a beruházást vezető Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. tulajdonosi jogai tartoznak.