Egy június 30-án megjelent kormányrendelet szerint július 1-től minden civil szervezet köteles közhasznúsági jelentésében megnevezni minden adományozót. Az érintett felekkel való egyeztetés nélkül, váratlanul született kormányrendelet számos alapvető jogot korlátoz. Szembemegy a magyar és az uniós joggal, és semmibe veszi az Európai Unió Bíróságának tavaly júniusi ítéletét. Egyaránt sérti az egyesülés szabadságához, a magán‑ és a családi élet tiszteletben tartásához és a személyes adatok védelméhez való jogot, visszamenőleges hatályú és betarthatatlan, valamint elrettentheti az adományozókat a civil szervezetek támogatásától. A Civilizáció koalíció felszólítja a magyar kormányt: ne vegye el az állampolgárok jogát attól, hogy a maguk módján támogassanak civil szervezeteket.

Szerencsére rengetegen tudják, hogy segíteni jó: emberek milliói támogatnak számukra fontos ügyeket. Ebben óriási erő van, az önszerveződő közösségek ereje. A magyarországi civil szervezetek ugyanis számos olyan munkát vállalnak magukra, amelyet más országokban a kormányok látnak el.

Kiállnak azért, hogy legyen zebra az úttesten és legyen megfelelő közvilágítás. Felszólalnak azért, hogy a nehéz helyzetben lévő bérlők ne veszítsék el otthonaikat egy sunyi törvény miatt. Fellépnek azért, hogy megmaradjanak és szabadon hozzáférhetőek legyenek a vízpartjaink. Figyelik, hogy a közpénzek elköltése valóban a közt szolgálja. Nap mint nap azért dolgoznak, hogy az emberek ne legyenek kiszolgáltatva a hatalom önkényének, egyenrangú polgárokként szabadon élhessenek és szerethessenek. Mindent megtesznek azért, hogy egy fenntartható világot hagyjunk az utódainkra.

A civil szervezeteket támogató adományozók mindezeket a célokat támogatják. Van, aki névvel, van, aki név nélkül, ahogy erre a jogszabályi keretek lehetőséget is adnak.

A Civilizáció koalíció felszólítja a magyar kormányt, hogy vonja vissza ezt a felesleges és értelmetlen a rendeletet, és ne avatkozzon bele azoknak az emberek az életébe, akik civil ügyek támogatásával tesznek az ország jobbításáért. A segítő szándékot ugyanis semmilyen rendelettel nem lehet megállítani.

A Civilizáció koalíciót alkotó civil szervezetek büszkék adományozóikra, és arra buzdítják őket: folytassák! Vegyenek részt továbbra is a sok ezer kicsi és nagy hazai civil szervezet életében, legyenek büszkék mindarra, amit együtt elérnek, és mondják el másoknak is, hogy segíteni jó!

Civilizáció koalíció


A javaslathoz csatlakozó civil szervezetek:

A kezdeményező 19 aláíró szervezet, a lista folyamatosan bővül, megtekinthető itt.

 1. Amnesty International Magyarország
 2. Artemisszió Alapítvány
 3. Az Emberség Erejével Alapítvány
 4. Állítsuk meg a Gyilkos Robotokat
 5. Civil Kollégium Alapítvány
 6. Greenpeace Magyarország Egyesület
 7. Háttér Társaság
 8. Humán Platform
 9. Levegő Munkacsoport
 10. Magyar Helsinki Bizottság
 11. Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség
 12. MASZK Egyesület (Szeged)
 13. Nyomtass te is!
 14. Ökotárs Alapítvány
 15. Társaság a Szabadságjogokért
 16. Terre des hommes Alapítvány „Lausanne”
 17. Transparency International Magyarország Alapítvány
 18. Utcáról Lakásba Egyesület
 19. Védegylet

Folyamatosan várjuk további civil szervezetek csatlakozását ezen az űrlapon keresztül.

Itt található az eddig csatlakozott szervezetek listája.

Köszönjük, hogy csatlakozol!