Budapest, 2020. december 1. – Idén a Greenpeace Magyarország is csatlakozik az Adakozó kedd Magyarországon egyre népszerűbb mozgalmához. A környezetvédő szervezet szerint 2020-ban a korábbiaknál jobban felértékelődött a szeretteinkkel és a természettel együtt töltött idő. A Greenpeace ezért most mindenkit arra bátorít: vegyük észre, mennyi minden jót tehetünk a világért és mindenekelőtt adjunk törődést, odafigyelést egymásnak és a bolygónknak idén karácsonykor – ahogy az év többi napján is.

„A koronavírus által kiváltott krízis és a vele párhuzamosan zajló klíma- és ökológiai válság embert próbáló kihívások elé állítanak mindannyiunkat. A megoldás kulcsa azonban a mi kezünkben van. Most még fontosabb, mint valaha, hogy törődjünk egymással és az otthonunkat adó bolygónkkal. Összefogással le tudjuk győzni az akadályokat, és a környezetünk megóvásával helyre tudjuk billenteni azt az érzékeny egyensúlyi állapotot, amelyben biztonságban és harmóniában élhetünk a természettel” – nyilatkozta Kebiche Nabila, a Greenpeace adományszervezési vezetője.

Idén sok szempontból más lesz a karácsony, mint ahogy megszoktuk. Az ünnepek várhatóan kevesebb találkozással és szeretetteljes öleléssel telnek majd, de ezzel együtt fel is értékelődnek emberi kapcsolataink, az erdei séták, a tiszta levegő, a körülöttünk lévő élővilág megőrzése.

Az idei karácsony alkalmából a Greenpeace Magyarország arra hív mindenkit, hogy próbálja úgy átélni ezt az ünnepet, hogy a bolygónk megajándékozását is szem előtt tartja azzal, hogy tesz a Föld védelméért. Ugyanis a karácsonyi ajándék, a karácsonyi dekoráció és az ünnepi ebéd is lehet környezet- és klímabarát.

Az ünnepre készülve rengeteget tudunk tenni a zöld vagy zöldebb karácsonyért. Sokszor nem kell ehhez több, mint odafigyelés, tudatos választások, felelős döntések. A boltokban járva, a termékeket elnézve azt látjuk, hogy az áruk nagy része agyon van csomagolva egyszer használatos műanyagokba. Felbontás után pedig a csomagolóanyagok többnyire a kukában landolnak. Ma Magyarországon fejenként átlagosan több mint 1 kg hulladékot termelünk naponta. Élelmiszerpazarlás tekintetében sem állunk túl jól – egy átlagos magyar háztartásban éves szinten fejenként 68 kg élelmiszert dobunk ki. De nemcsak az élelmiszereink válnak könnyen szemétté. Összességében éves szinten mintegy 80 ezer tonna ruhát dobunk ki, melynek legnagyobb része hulladéklerakón végzi. Ott vannak még az elektronikai hulladékok, melyekből a magyarokra éves szinten 6 kg jut fejenként. Ha figyelünk arra, hogy csomagolásmentesen vásároljunk, ajándékainkat környezetbarát módon csomagoljuk, tartós, többször használatos és javítható tárgyakat ajándékozzunk és az ünnepi ebéd helyi, minél inkább szezonális alapanyagokból álljon össze, már sokat tettünk a bolygónkért és rajta az emberiség jövőjéért.

Azok számára pedig, akik idén egy különleges, igazán zöld, zéró ökolábnyomú ajándékot adnának karácsonyra, a Greenpeace Magyarország különleges adományozási akciót is indít. A zöld szervezet Tőlem – Neked: a környezet védelme karácsonyra kampánya Adakozó kedd napján debütál, és vele a bolygó és a jövő egy szeletét adhatjuk szeretteinknek ajándékba.