Budapest, 2021. július 22. – A Greenpeace Magyarország nyílt levélben kéri Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy lépjen fel a természetpusztító beruházások ellen, különösképpen a Fertő tónál folyó kormányzati luxusberuházás ellen. A környezetvédő szervezet emlékeztet: Magyarország szárazodik, az átlaghőmérséklet a világátlagnál jobban emelkedik, a szélsőséges időjárási körülmények pedig már napi szinten nehezítik meg az életünket a villámárvizekkel, a hőhullámokal és a hosszú, csapadékmentes időszakokkal. A Greenpeace azt várja a magyar kormánytól, hogy a természetpusztítás helyett a természettel összhangban működő gazdaság és társadalom létrejöttét támogassa. A miniszterelnök ezzel a teljes magyar lakosság érdekét szolgálná, nem csak egy szűk gazdasági elit érdekeit.


Nyílt levél Orbán Viktor miniszterelnöknek vizes élőhelyeink, a Fertő tó megőrzéséért

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke
1357 Budapest, Pf. 6
[email protected], [email protected], [email protected] 

Tárgy: A Greenpeace nyílt levele Orbán Viktor miniszterelnöknek vizes élőhelyeink, a Fertő tó megőrzéséért

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Klíma- és ökológiai vészhelyzet van. Az éghajlati szélsőségek világszerte egyre erősödnek, amit most már Magyarországon is napi szinten érezhetünk a villámárvizektől, a hőhullámokon át a hosszú csapadékmentes időszakokig. 

Magyarország egyre jobban szárazodik, az átlaghőmérséklet a világátlagnál gyorsabban, már 1,4 °C-kal emelkedett. A helyzet rendkívül aggasztó: csak folyóvizeinkből 37 van kiszáradófélben – hét éve még egy sem volt. A Duna–Tisza közén mintegy 1000 kisebb-nagyobb tó száradt ki az elmúlt 100 évben, felszíni vizeinknek mindössze egyötöde van jó ökológiai állapotban, és a folyók természetes árterületének több mint 90 százaléka elpusztult. A kormány mégsem tesz valódi erőfeszítéseket a vízgazdálkodásunk átalakítására, vizeink megtartására, természeti értékeink védelmére. 

Magyarország vizes élőhelyei már most rendkívül aggasztó állapotban vannak. A helyzetet tovább rontják a nagy tavainknál, a Balatonnál, a Fertő tónál, a Tatai Öreg-tónál és a Velencei-tónál tervezett vagy már folyó természetkárosító beruházások, amelyek az élőhelyek lebetonozásával, felszámolásával elpusztítják páratlan természeti értékekeinket. A Pannon biogeográfiai régióban – amelynek nagy részét hazánk területe képezi – ugyanis számos olyan védendő faj és élőhelytípus, ún. „pannonikum” található, amely más európai tagállam területén nem fordul elő. 

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Az éghajlatunk egyre szélsőségesebbé válik, az ökológiai összeomlás veszélye fenyeget. Kormánya mégsem vet véget a nagy tavainknál folyó természetpusztításnak, nem gondoskodik az országunkba érkező vizeink megtartásáról, és nem támogatja a fenntartható vízgazdálkodás elterjedését. Sőt maga a magyar kormány a beruházója a Fertő tónál tervezett luxusberuházásnak.

A Fertő tó és az azt övező táj minden lehetséges hazai, európai és nemzetközi védelem alatt álló terület: nemzeti park, Natura 2000 terület, a vízi madarak és a vizes élőhelyek védelmére létrehozott ún. Ramsari egyezmény is felvette a különlegesen értékes vizes élőhelyek listájára, és UNESCO-világörökségi terület is 2001 óta. Egyike annak a 11 területnek Európában és Észak-Amerikában, ahol a kulturális és természeti értékeket együttesen vizsgálták világörökségi szempontból, és ezek tökéletes összhangját kívánták globális értékként megvédeni. Ezt az értékes területet tenné tönkre a magyar kormány. A tervezett beruházás tehát számos hazai jogszabályt és Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásait is sérti, ezek között:

  • Magyarország Alaptörvényét;
  • a természet védelméről szóló törvényt;
  • a Natura 2000 területekről szóló kormányrendeletet;
  • a vizes élőhelyek védelméről szóló kormányrendeletet;
  • Magyarországnak a nemzetközi jelentőségű vizes területekről, különösen mint a vízimadarak élőhelyéről szóló Ramsari egyezményben vállalt és törvényben rögzített kötelezettségvállalásait. 

A kormány által tervezett beruházás, állításaikkal ellentétben, nem szolgálná a magyar lakosság érdekeit sem. A 60 hektáros luxusberuházás keretében épülne 100 szobás, 4 csillagos szálloda és 26 luxusapartmanház közvetlenül a víz partjára, 880 gépjárművet befogadó parkoló, többszintes látogatóközpont, fedett sportkomplexum több teniszpályával és műfüves futballpályával, valamint 850 vitorlás és 400 evezős csónak befogadását biztosító kikötő. Amennyiben a tó turisztikai értékét akarnák növelni a lakosság számára, az sokkal természetközelibb módon is megoldható lenne. A jelenleg tervezett beruházás azonban nem egyeztethető össze sem a terület nemzeti park voltával, sem világörökségi státuszával, sem pedig a Ramsari egyezményben megfogalmazott bölcs hasznosítás elvével, mivel súlyosan károsítja az adott élőhelyet.

Mint Magyarország kormányfőjét arra kérjük, a magyar lakosságot képviselve ne engedje tovább pusztítani mindannyiunk közös természeti kincseit, nagy tavainkat, értékes vizes élőhelyeinket! Állítsa le a Fertő tónál és a többi nagy tavunknál tervezett, illetve már folyó beruházásokat, és rendelje el a területek helyreállítását! 

Bízunk benne, hogy az ökológiai és klímaválságnak ebben a kritikus szakaszában a magyar kormány mindannyiunk érdekeit képviselve azon fog dolgozni, hogy a természettel összhangban működő gazdaságot és társadalmat hozzon létre, hogy hazánk természeti kincsei továbbra is biztosíthassák az itt élők, magunk, gyermekeink, unokáink számára az egészséges táplálékot, tiszta vizet és levegőt. Kérjük, ne hagyja elpusztítani a minket is fenntartó természeti rendszereket!

A fenti levelet a sajtó munkatársainak is elküldjük.

Budapest, 2021. 07. 22.

Üdvözlettel:

Mező János Bálint
a Greenpeace Magyarország ügyvezető igazgatója