Budapest, 2021. augusztus 9. – Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület ma kiadott új jelentése [1] arra figyelmeztet, hogy döntő pillanatban vagyunk: sürgősen cselekednünk kell az éghajlat védelméért. A világ vezető klímatudósai által elkészített beszámoló leírja, hogy a jövőben egyre több és súlyosabb extrém időjárási eseménnyel kell szembenéznünk, és nem zárható ki a jégtakarók összeomlása, valamint az óceánok áramlásainak változása sem. A Greenpeace Magyarország azt várja a döntéshozóktól, hogy hazánk is tegyen végre érdemi lépéseket a klímaváltozás mértékléséért, és ezért arra szólította fel a jövő évi választásokon induló miniszterelnök-jelölteket, hogy legkésőbb augusztus 31-ig mutassák be zöld programjukat. [2] A zöld szervezet petíciót is indított a témában. [3] 

Fotó: © Jana Eriksson / Greenpeace

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC, Intergovernmental Panel on Climate Change) augusztus 9-én, hétfőn délelőtt publikálta a Hatodik Értékelő Jelentés (6th Assessment Report) első fejezetét, az éghajlatváltozás fizikai alapjaival foglalkozó munkacsoport jelentését. A beszámoló az éghajlatváltozásról összegyűlt legfrissebb tudományos eredményeket összegzi, és minden eddiginél világosabban mutatja be, hogy mi vár ránk, amennyiben az emberiség nem hagy fel a klíma- és természetromboló tevékenységekkel.

A jelentés legfontosabb megállapításai: [4]

 • Egyértelmű, hogy az emberi tevékenység hatására melegszik a légkör, az óceán és a szárazföld.
 • Az éghajlatváltozás üteme példátlan az emberiség történelmében, a felmelegedés 1,09°C körül volt 2011-2020 között az ipari forradalom előtti időszakhoz képest.
 • Az előző Értékelő Jelentés (2014) óta erősen melegedett a Föld felszíne, az utolsó 5 év (2016-2020) volt a legmelegebb legalább 1850 óta.
 • A tengerszint emelkedésének és a jégtakarók olvadásának üteme felgyorsult.
 • Egyre több és súlyosabb extrém időjárási esemény történik, és egyre erősebb bizonyítékok támasztják alá, hogy ez az emberi tevékenység számlájára róható fel.
 • Az Északi-sarkvidék 2050 előtt valószínűleg legalább egy alkalommal jégmentessé válik, még a 1,5 fokos cél eléréséhez szükséges út követése esetén is.
 • Nem zárható ki a jégtakarók összeomlása és az óceánok áramlásainak változása, beleértve a Golf-áramlat leállását.
 • A felmelegedés tovább fog folytatódni, amíg a CO2 kibocsátások elérik a nettó zéró szintet.
 • A 1,5 fokos cél még mindig elérhető, de ehhez gyors kibocsátás-csökkentés szükséges. Ha nem csökkentjük minél előbb a kibocsátásokat, akkor a jelenlegi szint mellett 2030-ig elfogyaszthatjuk azt a maximális CO2 mennyiséget, aminek kibocsátásával még tartható a 1,5 fokos cél.
 • A metánkibocsátásokat is gyorsan és jelentősen csökkenteni kell.

A Greenpeace szerint a tudomány álláspontja egyértelmű: a helyzet minden eddiginél súlyosabb. A kormányoknak minél gyorsabban cselekedniük kell, és a novemberi klímakonferenciáig (COP26) olyan terveket és célszámokat kell elfogadniuk, amelyek összhangban vannak a 2015-ös párizsi klímaegyezményben rögzített  céllal, mely szerint a felmelegedés mértékét 1,5 Celsius-fok alatt kell tartani ahhoz, hogy elkerüljük a klímakatasztrófát.

A zöld szervezet álláspontja szerint szakítani kell a fosszilis energiahordozók használatával és fel kell hagyni az ilyen irányú beruházásokkal. A gazdaságot úgy kell átalakítani, hogy előtérbe kerüljenek a természet és a lakosság szempontjai, továbbá a pénzügyi intézetek tevékenységét is összhangba kell hozni a 1,5 fokos céllal. Az emberiségnek fel kell hagynia a természet kizsákmányolásával, valamint meg kell védenie és helyre kell állítania az ökoszisztémákat. Ezáltal könnyebben tudunk alkalmazkodni a már bekövetkezett változásokhoz is.

„Az éghajlatváltozás nem egy jövőbeli fenyegetés, hanem már mindennapjaink valósága, ami napról napra rosszabbá válik. A Magyarországon és a világban rekordokat döntő, heteken át tomboló hőhullámok és aszályok, az erdő- és bozóttüzek, a heves esőzések és a nyomukban kialakult árvizek pusztításai, az olvadó jégsapkák és az összeomló ökoszisztémák világosan mutatják, mennyire veszélyes területre tévedtünk. A klímatudósok jelentése egyértelműen figyelmeztet arra, hogy a kifogások ideje lejárt, a további késlekedés és tétlenség katasztrófa felé sodorja az emberiséget.” – mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

Bár a kihívás példátlan mértékű, a Greenpeace komoly lehetőségeket és biztató jeleket lát az alábbi folyamatokban:

 • A nap- és szélenergia a legolcsóbb villamosenergia-forrássá váltak a legtöbb helyen a Földön. [5]
 • A Nemzetközi Energiaügynökség szerint is elérhető a 1,5 fokos cél, egyebek mellett a nap- és szélenergiába való befektetéssel, illetve a belső égésű motoros járművek forgalmazásának legkésőbb 2035-ig való megszüntetésével. [6]
 • A pénzügyi szektor is ébredezik, egyes globális befektetők a megújulók felé vették az irányt, és egyre inkább elfordulnak a kockázatot jelentő fosszilisektől. [7]
 • Egyes üzleti stratégiák is elkezdtek válaszolni a kihívásokra, pl. autógyárak jelöltek meg dátumokat a belső égésű motorokkal való szakításra, energiavállalatok a szénből való kiszállásra, illetve egy nagy olajcég is bejelentette már, hogy jelentősen visszafogja az olajkitermelését. [8]
 • A klímamozgalmak egyre több győzelmet aratnak a bíróságokon, amelyek érdemi lépésekre köteleznek vállalatokat [9] vagy országokat. [10]

A Greenpeace szerint a politikában kiemelt szerepet kell kapnia a környezeti válság kezelésének. Ezért a zöld szervezet július végén nyílt levelet küldött a jövő évi választásokon induló miniszterelnök-jelölteknek, hogy augusztus 31-ig hozzák nyilvánosságra kampányuk zöld programját, illetve egy petíciót is indított a témában, amihez bárki csatlakozhat.


Jegyzetek:

[1] Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC, Intergovernmental Panel on Climate Change) Hatodik Értékelő Jelentésének (6th Assessment Report) első fejezete, az éghajlatváltozás fizikai alapjaival foglalkozó munkacsoport jelentése: 
https://www.ipcc.ch/report/sixth-assessment-report-working-group-i/

[2] A Greenpeace Magyarország sajtóközleménye, melyben a szervezet zöld programot követel a 2022-es választásokon induló miniszterelnök-jelöltektől: 
https://www.greenpeace.org/hungary/sajtokozlemeny/8592/zold-programot-kovetel-a-greenpeace-a-miniszterelnoktol-es-minden-miniszterelnok-jelolttol/ 

[3] A Greenpeace Magyarország petíciója, melyben a szervezet zöld programot követel a 2022-es választásokon induló miniszterelnök-jelöltektől: 
https://greenpeace.hu/zoldprogramot

[4] A Greenpeace összefoglalója a jelentés legfontosabb megállapításairól
https://www.greenpeace.org/international/greenpeace-briefing_ipcc-wg1-key-takeaways_090821/

[5] A nap- és szélenergia a legolcsóbb villamosenergia-forrássá váltak a legtöbb helyen a Földön:
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-10-19/wind-solar-are-cheapest-power-source-in-most-places-bnef-says

[6] A Nemzetközi Energiaügynökség beszámolója arról, hogy hogyan érhető el a 1,5 fokos cél:
https://www.iea.org/news/pathway-to-critical-and-formidable-goal-of-net-zero-emissions-by-2050-is-narrow-but-brings-huge-benefits

[7] A globális befektetők egyre inkább elfordulnak a kockázatot jelentő fosszilisektől:
https://ieefa.org/ieefa-global-investors-are-moving-away-from-the-massive-climate-related-risks-associated-with-fossil-fuels/

[8] A BP olajvállalat bejelentette, hogy jelentősen visszafogja olajkitermelését: 
https://www.greenpeace.org/aotearoa/story/bp-oil-update-2020/

[9] Bíróság kötelezte a Shellt, hogy csökkentse a károsanyag-kibocsátását:
https://www.greenpeace.org/aotearoa/story/win-for-people-planet-people-vs-shell/

[10] A klímaaktivisták pert nyertek a német kormánnyal szemben: 
https://www.cleanenergywire.org/news/landmark-ruling-german-top-court-key-climate-legislation-falls-short