2030-ig kell cselekednünk, hogy megelőzzük a klímaválság katasztrofális hatásait

Budapest, 2021. szeptember 17. – 2030-ig maradt időnk cselekedni – figyelmeztet az IPCC –, ha túl akarjuk élni a XXI. századot. A 2022-es választáson hatalomra kerülő kormány ennek az időszaknak a felében fog kormányozni, ezért hatalmas a felelőssége. A választáson induló jelöltek programját értékelve a Greenpeace a következőkre jutott: eddigi kormányzása alapján Orbán Viktor nem értette meg, kormányfőként mi lenne a feladata a klíma- és ökológiai válság elleni küzdelemben. De az előválasztáson induló miniszterelnök-jelöltek eddigi vállalásai és nyilvánosságra hozott programjai sem elegendőek a jelenlegi helyzetben. [1] A Greenpeace Magyarország ezért minden, a 2022-es országos választáson induló párttól és miniszterelnök-jelölttől az eddigieknél jóval ambiciózusabb és konkrétabb zöld programot vár, amely garantálja, hogy kormányra kerülés esetén megvédik a magyar lakosságot a környezeti válságok ránk váró súlyos következményeitől.

Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

„2030-ig maradt időnk cselekedni, ha túl akarjuk élni a klímaválságot – erre figyelmeztettek az IPCC tudósai elhíresült jelentésükben. [2] A 2022-es országgyűlési választáson ennek a 8 évnek a felét fogjuk a következő magyar kormány kezébe adni. Ez felfoghatatlan felelősség. De felfoghatatlan lehetőség is.” – kezdte Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse a választáson induló miniszterelnök-jelöltek zöld programjainak értékelését.

A Greenpeace Magyarország értékelése szerint Orbán Viktor eddigi kormányzása egyértelműen azt mutatja, hogy ahelyett, hogy igyekezne megvédeni a lakosságot a klíma- és ökológiai válság hatásaitól, tetteivel csak tovább súlyosbítja azt. A helyzetet nem javította az sem, hogy a jelenlegi miniszterelnök a szervezet többszöri kérése ellenére sem hozta nyilvánosságra 2022-től érvényes zöld programját.

Orbán Viktor mellett Márki-Zay Péter sem küldött programot a környezetvédelmi szervezetnek. Dobrev Klára (egy, a levelében közölt rövid összeállítástól eltekintve), és Jakab Péter ugyancsak nem küldtek önálló elképzeléseket tartalmazó anyagot, de hivatkoztak az ellenzék Közös Alap nevű programjára. Fekete-Győr András a Momentum Mozgalom „Momentum egy Klímabarát országért”, Karácsony Gergely a 99 mozgalom „Zöld Magyarország” című programját juttatta el a Greenpeace-nek.

A környezetvédelmi szervezet összességében a környezeti válság súlyossága alapján összeállított saját szempontrendszere mentén végzett értékelés során úgy találta, hogy a miniszterelnök-jelöltek pillanatnyilag nem mutatnak elegendő elköteleződést a környezeti vészhelyzet kezelésére, és nem nyújtanak konkrét garanciákat arra, hogy kormányra kerülésük esetén valóban meg tudnák védeni a már most is számos formában sújtó környezeti válságok következményeitől Magyarország lakosságát és élővilágát. A Greenpeace részletes, a programokat a legfontosabb kérdések mentén összehasonlító elemzése a greenpeace.hu/a-miniszterelnok-jeloltek-vallalasainak-ertekelese linken olvasható. [1]

„Miközben rémületes tempóban pusztul az élővilág, az idei nyár a hőhullámokkal, az aszályokkal, az erdőtüzekkel, a súlyos viharokkal, villámárvizekkel világosan megmutatta, hogy mekkora bajban vagyunk, és hova juthatunk, ha nem cselekszünk azonnal. Elsősorban a vezetők feladata és felelőssége, hogy legyen tiszta föld, víz, levegő – számunkra és gyermekeink, unokáink számára. Egy hatalmon lévő vagy kormányra készülő politikus ezért bátran élére kell álljon a klíma- és ökológiai válság elleni harcnak.” – nyilatkozta Perger András.

A Greenpeace Magyarország azt várja minden, 2022-ben lehetségesen kormányra kerülő miniszterelnök-jelölttől, hogy konkrét vállalásokkal egyértelművé teszi, hogy a környezeti válságok elleni harc élére állva megvédi Magyarország lakosságát és élővilágát.

A zöld szervezet azt ígéri, hogy a választásokig folyamatosan nyomon követi, értékeli és számon kéri a jelöltek zöld vállalásait, megszólalásait és politikai döntéseit, hogy ezzel is segítsen a választóknak tudatosan, jól informáltan dönteni az országos választásokon, és elérje, hogy 2022-től olyan kormánya legyen Magyarországnak, amely érdemben cselekszik a természet és az éghajlat megóvásáért.

Jegyzetek:

[1] A 2022-es országos választásokon induló miniszterelnök-jelöltek 2021. augusztus 31-ig nyilvánosságra hozott zöld programjait értékelő Greenpeace-honlap: https://greenpeace.hu/a-miniszterelnok-jeloltek-vallalasainak-ertekelese

[2] A Greenpeace Magyarország által kiadott sajtóközlemény az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC, Intergovernmental Panel on Climate Change) Hatodik Értékelő Jelentésének (6th Assessment Report) első fejezete nyomán: https://www.greenpeace.org/hungary/sajtokozlemeny/8613/itt-az-uj-ipcc-jelentes-nincs-ido-a-kifogasokra-ha-el-akarjuk-kerulni-a-klimakatasztrofat/