Budapest, 2021. december 10. – Múlt héten robbantotta a hírt az Átlátszó, hogy az állatok zavaró jelenléte miatt gyorsított eljárásban keresik a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban zajló luxusberuházás kivitelezőjét. A közbeszerzési kiírás szerint azért kell minél előbb megkezdeni az építkezést, mert „ha valamely részterületen a munkavégzés időlegesen, akár egy-két hétre is szünetel, azt az állatvilág valamely eleme azonnal elfoglalja, birtokba veszi”. Ezzel az állami cég maga ismeri el, hogy célja kifejezetten az állatok elűzése a nemzeti parkból. A Greenpeace ezért a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult a kiírás megsemmisítését kérve. Most vasárnap Udvaros Dorottya és a Greenpeace támogatásával demonstrálnak a helyi civilek Sopronban, hogy a beruházás leállítását követeljék.

Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

A Fertő tavi beruházás bonyolult jogi történetében jelent újabb fordulatot a múlt héten megjelent közbeszerzési kiírás. A helyiek és természetvédő szervezetek évek óta tiltakoznak a 100%-os állami beruházás keretében megvalósuló Fertő Part nevű projekt ellen, mert az súlyosan veszélyezteti a minden létező hazai és nemzetközi védelem alatt álló terület élővilágát, és a Fertő-táj világörökségi státuszát.

A jogsértő beruházásra nemcsak, hogy kiadta az engedélyt a természetvédelmi hatóság szerepét is ellátó Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal, de még azt is jóváhagyta bármiféle vizsgálat nélkül, amikor a beruházást végző Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. utóbb engedélymódosításban azt kérte, hogy az itt élő állatok vegetációs és költési időszakát figyelmen kívül hagyva egész évben építkezhessen. A kormányhivatalnak ebben a határozatában szerepelt az a megdöbbentő indoklás, hogy a Zrt. által megtett „intézkedések hatására, a munkaterület a madarak és az emlősök számára kedvezőtlen élőhellyé vált, fészkelő példányok nem fordulnak elő, (…) a hüllők és kétéltűek a munkaterületet elkerülték.” Magyarán: azért nem gond, ha folyamatosan zajlik az építkezés, mert az állatok a nagy felfordulás miatt már úgy sincsenek ott, így bántódásuk sem eshet. A Greenpeace 2021 áprilisában peres úton támadta meg ezt a határozatot, a per jelenleg is zajlik a Győri Törvényszéken.

Ha nem lenne önmagában elég abszurd, hogy a magyar állam arra hivatkozva épít hatalmas üdülőközpontot egy Natura 2000 besorolás alá is eső nemzeti parkban, hogy az állatok majd úgyis elmennek onnan, a Zrt. közbeszerzési kiírása most ráadásul még önleleplező bizonyítékot is szolgáltat. Hiszen ebben azt írják, hogy „a 2021 év tapasztalatai alapján, ha valamely részterületen a munkavégzés időlegesen, akár egy-két hétre is szünetel, azt az állatvilág valamely eleme azonnal elfoglalja, birtokba veszi”.

A beruházó cég ezzel az indoklással tehát nyíltan bevallja, hogy ugyan az elűzött állatok megpróbálnak vissza-visszatérni szétdúlt otthonukba, az építkezés gyorsításával kifejezetten az a célja, hogy ezzel a kellemetlen szokásukkal egyszer és mindenkorra hagyjanak fel.

Az állami cég ezzel az eljárással a következő törvénysértéseket valósítja meg:

  • a terület biológiai sokféleségének fenntartása ellen tesz (a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. tv., továbbiakban Tvt.) Tvt. 5. § (2)
  • ​nem őrzi meg a táj természetes és természetközeli állapotát /Tvt. 6. § (2)/
  • helyreállíthatatlanul szándékozik károsítani a területet / Tvt. 7. § (3) /
  • a természetes élővilágnak maradandó károsodást okoz, biológiai sokféleségét számottevően csökkenti / Tvt. 16. § (2) /
  • védett állatfajokat valószínűsíthetően zavar, károsít, sőt kínoz, elpusztít, lakóhelyeiket pedig nyilvánvalóan pusztítja (Tvt. 43. § (1) szerint „Tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.”)

„A magyar természetvédelem több mint tíz éves tudatos tönkretételét, érdekérvényesítő képességének teljes megszűnését bizonyítja ez az egész abszurd történet. Miközben az államnak az lenne a feladata, hogy egy végsőkig kizsigerelt bolygón legalább azokat a megmaradt természetes területeket megvédje, amelyeket még nem pusztítottunk el, a magyar állam egy felesleges luxusberuházás kedvéért ott játssza ki a saját törvényeit, ahol csak tudja.”nyilatkozta Rodics Katalin, a Greenpeace természetvédelmi szakértője.

A fentiek alapján a Greenpeace a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult a kiírás érvénytelenítését kérve, valamint az indoklást bizonyítási indítványként is beadta a Győri Törvényszéken folyó perhez kapcsolódva.

Most vasárnap Udvaros Dorottyával demonstrál a Fertő tó barátai Egyesület és Greenpeace abból az alkalomból, hogy most lesz éppen 20 éve, hogy a Fertő-táj Világörökségi státuszt kapott az UNESCO-tól. A civilek a beruházó cég soproni irodája elé mennek a beruházás leállítását követelve.

HÁTTÉR

Mi történik a Fertőn?
A Fertő egy vadregényes vízivilág, amely kis csatornáival, belső tavaival, nádasaival madarak tízezreinek nyújt otthont, és az európai vándormadarak százezreinek táplálkozóhelyet. Különleges élővilága miatt hazai és nemzetközi védelem alatt is áll, nemzeti park és UNESCO világörökségi terület. A kormány most mégis Magyarország legnagyobb idegenforgalmi beruházását hajtja itt végre: 30 milliárd forint közpénzből 100 szobás szállodát, apartmanházakat, 880 parkolót, 850 férőhelyes vitorláskikötőt és fedett sportkomplexumot épít, és több további épületet, összesen 60 hektáron. A 100%-ig közpénzből finanszírozott komplexum üzemeltetőjének személye egyelőre nem ismert.

Miért tiltakoznak a civilek?
A civilek másfél éve tiltakoznak a túlméretezett beruházás ellen, a helyiek petícióját eddig több mint huszonnégyezren írták alá, és ugyanennyien csatlakoztak annak német nyelvű változatához is a tó osztrák oldaláról. A civilek azt szeretnék elérni, hogy a túlméretezett, természetpusztító beruházás helyett csak egy kisebb léptékű turisztikai fejlesztést végezzen az állam, amely figyelembe veszi a tó természetes adottságait és megóvja annak élővilágát, a fennmaradó pénzt pedig fordítsák inkább természetvédelmi projektekre.

Az építkezés ellen nemzetközi szervezetek is felléptek: az Európai Bizottság 2021 júniusában eljárást indított a Fertő tó ügyében, az Unesco pedig a beruházás azonnali felfüggesztését kérte a magyar kormánytól.

A Fertőért indított kampányhoz Udvaros Dorottya mellett Litkai Gergely is csatlakozott, ő néhány hete egy, a Fertő Part nevű üdülőkomplexumot építő cég soproni propagandakiállításán tartott alternatív tárlatvezetést. A videót eddig több mint félmillióan látták a különböző csatornákon.

A Greenpeace nemrég új honlapot indított a Fertőről, és arról, hogyan veszélyezteti a terület különleges természeti értékeit a tervezett beruházás. Egy idővonalon pedig az is végigkövethető, hogy mit tettek eddig az ügyben a tiltakozó civilek, és milyen aggályokat fogalmaztak meg a beruházással kapcsolatban a nemzetközi szervezetek, köztük az Európai Unió és az Unesco testületei. A greenpeace.hu/ferto oldalon most mindenki csatlakozhat, aki tenni szeretne a Fertő tó, és hazánk megmaradt természetes területeinek védelméért.