עזרו לנו לעצור את הקשר בין חברות ישראליות להרס האמזונס

תיעוד גרינפיס מהאמזונס
תיעוד: גרינפיס

ביחס לגודלה ישראל היא שחקן משמעותי בהרס יערות העד של דרום אמריקה והמצב רק הולך ומחמיר.באמצעות ניתוח מגמות צריכת הבשר מדרום אמריקה בישראל, ניתן לשער כי במהלך עשור הצריכה הייתה אחראית לכריתה של לפחות 492 קילומטרים רבועים של יער בכל דרום אמריקה, השווים ל-70,286 מגרשי כדור רגל, כלומר מעל 7,000 מגרשי כדור רגל בשנה. כך תורם הישראלי הממוצע חובב הבשר לכריתת היערות של דרום אמריקה כשהוא נהנה מסטייק או המבורגר. לאחרונה חשפנו כיצד תאגיד הבשר הענק JBS מעורב באופן חמור בהרס יער האמזונס. חברה זו מוכרת אלפי טונות של בקר כל שנה לישראל, דרך שורה של יבואנים, הבולטים מביניהם: שילו, בלדי, שאריקט ונטו מלינדה. יחד עם עוד ספקים חברות אלה ייבאו כ-13 אלף טון בקר בשנת 2019.על מנת לעצור את הקשר ההרסני בין חברות ישראליות להרס האמזונס, אנו מבקשים את עזרתכם בתיעוד הבקר של חברת JBS על מדפי ומקררי רשתות שיווק המזון בישראל.

למעוניינים לסייע בפרויקט החשוב, מוזמן לקרוא פרטים נוספים בקישור הבא >>>

על חברות הדלקים לשאת באחריות: אסון אקלים נוסף בארה״ב

שריפת הענק בקליפורניה. תיעוד: גרינפיס

האש עדיין לא דעכה בקליפורניה ובארה״ב היכה השבוע אסון אקלים נוסף כשבמדינות לואיזיאנה וטקסס היכתה בעוצמה סופת ההוריקן לורה עפ"י דיווחים בכלי תקשורת מקומיים, הסופה שהוגדרה הוריקן בדרגה 4 גרמה למותם של שישה אנשים עד כה, 4 מהם כתוצאה מעצים שנעקרו ממקומם. קיים חשש כבד כי ההצפות הנרחבות יגרמו לנזקים נוספים לנפש וגם לרכוש.

הסופה לורה (קרדיט: NOAA)

בגרינפיס ארה״ב תומכים בקהילות להן נגרמו נזקים כבדים כתוצאה מההוריקן העוצמתי ביותר עד כה השנה. ומסבירים שפגיעת ההוריקן הקשה לצד השריפות הקשות המשתוללות בקליפורניה מהוות אותות הזהרה לכך שמשבר האקלים כבר כאן. בעוד ארה"ב נמצאת במצב חרום אקלימי, הנשיא טראמפ בוחר לטמון את הראש בחול: הוא מכחיש את מדע האקלים, מסיר עוד ועוד רגולציות להגנה על הסביבה, מקטין את התקציבים לקרן הלאומית לסיוע במצבי חירום (FEMA) ומזרים סכומי עתק לחברות הדלקים הפוסיליים. ״מי שסופג את המחיר הכבד ביותר של מדיניותו של טראמפ אלו אותן אוכלוסיות מוחלשות. הכחשת שינויי האקלים, זה פשע שגובה מחיר יקר ברכוש ובנפש והגיע הזמן שחברות הדלקים הפוסיליים יישאו באחריות אליו. אנו דורשים מחברות הגז והנפט לפצות את אותן קהילות שנפגעו מאסונות האקלים״.

ספינת גרינפיס במחאה ליד אסדת קידוח בים

תיעוד מזעזע לאחר אסון הנפט: גוויות דולפינים נשטפו לחופי מאוריציוס

תיעוד: Eshan Juman / Greenpeace

לפחות 40 דולפינים נמצאו לאחרונה מתים באזור שנפגע מדליפת הנפט במאוריציוס. פעילים באזור תיעדו את המראות הקשים שנגרמו לאחר שמספינת המסע היפנית דלפו כאלף טונות של נפט לחופי הטורקיז של האי באוקיינוס ההודי. מגרינפיס אפריקה נמסר כי "המראה הוא עצוב מאוד ומדאיג עבור אנשי מאוריציוס ולמגוון הביולוגי הייחודי שלו. גרינפיס פונה לרשויות בבקשה לפתוח בחקירת המקרה".

גרינפיס אפריקה וגרינפיס יפן פנו לממשלת מאוריציוס לאפשר יותר שקיפות בכל הנוגע לתחקיר שנעשה בנושא אסון הנפט ובדרישה שהאשמים באסון יישאו באחריות לנזקים הכבדים שנגרמו לטבע ולכלכלה של תושבי האי אשר הים מהווה עבורם מקור פרנסה עיקרי.

גרינפיס ימשיכו לתמוך בתושבי מאוריציוס עד אשר ייעשה עבורם צדק ולתעד עבור העולם את האסון הנורא שהשפעותיו יימשכו לזמן רב.

נחשף השקר מאחורי הגז ״הטבעי״

השבוע פרסם המשרד להגנת הסביבה את דו״ח נתוני הפליטות של המפעלים הגדולים בארץ הנקרא מדד המפל"ס אשר מבוסס על נתונים של פליטות מזהמי אוויר וגזי חממה כפי שמפרסמים המפעלים. כל אלו משוקללים למדד אחד באמצעות חישוב העלויות החיצוניות המאפשרות לתת תג מחיר על פי היקף הפליטה של מזהמים שונים. כך לפי הדו״ח השנה עולה שעלויות הזיהום של המפעלים הסתכמו בשנת 2019 ב-13 מיליארד שקל לציבור כשהמקור ל-73% מסך הפליטות הן 10 מפעלים בלבד.

צילום: גרינפיס © אלעד איבס / גרינפיס

הנתונים העולים מתוך פרסום דו״ח המפל"ס על ידי המשרד להגנת הסביבה חושפים את פרצופה של תעשיית הגז ואת השקר מאחורי הגז כ"טבעי", "נקי", "ירוק". בעשירייה הפותחת של המפעלים המזהמים, שתי תחנות גז: דוראד במקום השישי (עלות חיצונית מחומרים מזהמים 157 מיליון ש"ח, ומגזי חממה 395 מיליון ש"ח) ותחנת הכח גזר במקום העשירי (עלות חיצונית מחומרים מזהמים 95 מיליון ש"ח, ומגזי חממה 219 מיליון ש"ח).

איך הגענו לזה? קודם כל הגז פולט מזהמים, גם אם בכמות קטנה מפחם. דבר שני שעליו לא מדברים מספיק: כל תחנת כח על גז פועלת בגיבוי סולר, דלק לאין שיעור מזהם יותר אפילו מפחם. מעתה צריך לקרוא לתחנות גז בשמם המלא: לא "תחנות גז טבעי" אלא "תחנות גז סולר".

צילום: גרינפיס

תחנות הכח הפחמיות נמצאות במקום הראשון ועל זה צריך לדייק: ראשית, יש הסכמה על סגירתן ובניגוד לגז אף אחד לא חושב להקים תחנה פחמית; שנית, גובה הארובות משנה לגמרי את אופי פיזור המזהמים. טווח הזיהום של תחנות פחמיות עומד על מאות ואף מעל אלף קילומטרים, פוגעות בישראל אך גם בירדן, מצרים ועוד. לעומת זאת, הפגיעה מזיהום הגז היא פגיעה מקומית יותר.

קרדיט: המשרד להגנת הסביבה

המפל"ס גם חושף את העובדה שאנחנו לא מתעסקים מספיק עם ההשפעות על הסביבה והאקלים של תחום הבנייה. התמודדות עם משבר האקלים דורשת מעבר לבניה ירוקה ומאופסת אנרגיה ובכך לחסוך בשתי דרכים: עם יחידות דיור ברמה גבוה של בידוד; עם חומרים שיחליפו את המלט שכל כך פוגע בסביבה ובאקלים.

חברות הנפט במצוקה. מה הן מתכננות? להציף את אפריקה בפלסטיק

Plastic Pollution in Manila. © Jilson Tiu / Greenpeace
קודם אסיה – עכשיו אפריקה. תיעוד: גרינפיס © Jilson Tiu / Greenpeace

מסמכים של איגוד חברות הכימיה האמריקניות, בו משתתפות מספר חברות ענק מהתעשייה הפטרוכימית כמו דופונט, אקסון, טוטאל ועוד, הגיע לידי מחלקת התחקירים של גרינפיס בריטניה ובו תכנית מפורטת כיצד האיגוד  מקדם נמרצות את הסכם הסחר בין ארה״ב לקניה כשחלק מרכזי ממנו יאפשר את התרחבות תעשיית הפלסטיק באופן ניכר בקניה ומשם בכל אפריקה. הסיפור, שפורסם לראשונה בניו יורק טיימס, גם חושף את מאמצי הלובי של האיגוד נגד אמנת באזל המגבילה את הכניסה של פסולת פלסטיק למדינות עניות.

מדינות אפריקה נמצאות בחזיק המאבק בפסולת הפלסטיק ו-34 מתוך 54 מדינות ביבשת ישנה חקיקה המגבילה את השימוש בפלסטיק חד פעמי. קניה דווקא נחשבת למדינה מתקדמת במאבק בפסולת הפלסטיק, כשבמדינה ישנו איסור על שימוש וייצור של שקיות חד פעמיות.

גרינפיס והפורום לאנרגיה נקייה בפנייה לשר שטייניץ: הגדל את יעדי ייצור החשמל של ישראל מאנרגיה מתחדשת

גג סולארי בתל-אביב. תיעוד: גרינפיס

השבוע, יחד עם השותפים שלנו במסגרת הפורום לאנרגיה נקייה פנינו לשר שטייניץ על מנת שייפעל להגדיל את יעדי ישראל לאנרגיה מתחדשת – כך שיהיו בהלימה עם המלצות הפאנל הבינלאומי לשינוי אקלים – ויקפיא את ההקמה של כל כושר ייצור חדש מגז או נפט מזהמים: ״קוראים לך להמשיך את התהליך החיוני והמבורך בו התחלת ולהקפיא כל התוכניות המקודמות כיום לבניית תחנות כוח מונעות בגז חדשות או להרחבתן… משבר האקלים מחייב זאת״. נכתב בפנייה."הפורום לאנרגיה נקיה" בו אנחנו חברים שם לו למטרה לקדם מעבר מהיר ושלם של משק האנרגיה בישראל לשימוש באנרגיה מתחדשת. כצעד ביניים הכרחי למימוש חזון זה, הפורום מסייע לבלום את המשך פיתוח משק הגז בישראל, בדגש על עצירת קידוחים נוספים וסיכול פרויקטי תחנות וצנרת גז, מתקני הנזלה וכיוב'.

הפורום מאגד שורת עמותות סביבתיות וחברתיות ארציות, מאבקים מקומיים בתחנות כוח ומומחי אנרגיה וסביבה. בין השאר, חברים בפורום עמותת "שומרי הבית", "גרינפיס ישראל", עמותת "צלול", עמותת "חיים וסביבה", עמותת "מגמה ירוקה", "מרכז השל", "עמותת מרחב", "הפורום הישראלי לעירוניות", XR ישראל, "הורים למען אקלים", "מאבק 2020", מטות המאבק בתחנות הכוח "קסם", "השלום", "הגלבוע", עמק המעיינות וכן חוקר האנרגיה אמנון פורטוגלי ומומחה הסביבה הפרופסור עדי וולפסון.

מתנה קטנה מאיתנו: פילטרים באינסטגרם

איך משתמשים בפילטרים של גרינפיס באינסטגרם?

היכנסו לפרופיל שלנו greenpeaceil וביחרו באייקון של הסמיילי למטה.

לכניסה לפרופיל שלנו

חבילת סטיקרים לווטסאפ!

רוצים סטיקרים של גרינפיס לווטסאפ? דובי קוטב, פינגווינים ובעלי חיים מהאמזונס יברכו, יציקו ויתלוננו עבורכם בהודעות.ניסינו לחשוב על רגעים מעניינים ומשעשעים, ואם יש לכם רעיונות נוספים אתם תמיד מוזמנים להציע לנו!

לקבלת כל העדכונים שלנו למייל