Unii politicieni, atât din România, cât și din alte țări europene, reacționează rușinos la criza coronavirusului și exploatează situația actuală pentru a ataca Pactul Verde European (European Green Deal). Acest narativ este extrem de populist și periculos. De fapt, Pactul Verde European poate ajuta economiile europene deteriorate să recupereze și să sprijine industrii inovatoare și moderne, fără emisii.

Suntem cu toții de acord, lupta împotriva coronavirusului este prioritatea zero acum. Trebuie să luăm toate măsurile necesare pentru a opri această pandemie. Este vorba despre vieți omenești.

În același timp, trebuie să prevenim ca această criză coronavirus să devină și o criză uriașă a pieței muncii și economică.

Acum luptăm împotriva coronavirus. Dar trebuie să luptăm și împotriva crizei economice iminente. În primul rând, securitatea locurilor de muncă trebuie să fie prioritatea, nu profitul acționarilor. De asemenea, trebuie să combatem criza economică și ca o luptă împotriva crizei climatice.

O agricultura curată și puternică, o rețea de transport public național îmbunătățit și modern, un sector energetic cu 100% energie regenerabilă – toate acestea creează locuri de muncă pe termen lung. În plus, ne ajută să protejăm și clima.

Politica responsabilă înseamnă în aceste momente, în primul rând, lupta împotriva crizei coronavirus. Apoi, rezolvarea crizei economice și climatice împreună.

În aceste vremuri extraordinare, luciditatea, imaginația și creativitatea în dezvoltarea unui viitor durabil sunt esențiale și trebuie prioritizare soluțiile curate, pe termen lung.