Astăzi, Comisia Europeană publică o nouă strategie pentru mobilitate inteligentă și durabilă pentru a alinia sectorul transporturilor la obiectivele Pactului ecologic european. Între timp, în urma crizei Covid, mai mult de 30 de miliarde de euro au fost deja direcționate către companiile aeriene poluante, fără nicio condiționare socială sau verde. De asemenea, guvernele naționale își prezintă planurile de a accesa fondurile UE de recuperare și reziliență, ale căror proiecte arată că aviația, producția de mașini și construcția de drumuri vor primi și mai mulți bani.

În cadrul reuniunii miniștrilor europeni ai transporturilor, au fost solicitate investiții în domeniul feroviar și, pe marginea reuniunii, comisarul UE pentru transporturi, Adina Valean, s-a alăturat miniștrilor transporturilor și reprezentanților feroviari naționali din Austria, Franța, Germania și Elveția pentru a prezenta planurile pentru trenurile de noapte internaționale.

Sectorul transporturilor reprezintă mai mult de un sfert din emisiile UE. Și mai îngrijorător, emisiile provenite din transporturi au continuat să crească în UE – până la 28% față de nivelurile din 1990, în timp ce alte surse de emisii de gaze cu efect de seră s-au stabilizat sau au scăzut.

Greenpeace a publicat recent o foaie de parcurs pentru decarbonizarea transportului până în 2040. Pentru a atinge acest obiectiv, studiul arată că vânzarea de vehicule pe benzină, diesel și hibride trebuie să se încheie cel târziu până în 2028, iar numărul de zboruri și mașini private trebuie să scadă cu cel puțin 33%, respectiv 47%. În același timp, trebuie făcute investiții semnificative în moduri de transport mai curate, cum ar fi trenurile, infrastructura singura pentru biciclete, dar și în alte mijloace de transport în comun curate. Acest lucru nu numai că ar reduce emisiile, ci ne-ar pune pe calea atenuării sărăciei și inegalităților din transport, care afectează viața de zi cu zi a milioane de oameni din Europa, în timp ce o mică minoritate se bucură de hipermobilitate.

Iată patru teste care ajută în a răspunde la următoarea întrebare:
Oferă strategia de mobilitate a Comisiei Europene o acțiune climatică reală și face ca transportul să fie accesibil pentru toți sau consolidează sistemul actual de transport bazat pe combustibili fosili și profit privat?

Patru teste pentru strategia UE de mobilitate

1. Încetează finanțarea publică pentru transportul și infrastructura bazată pe combustibili fosili?

  • Strategia trebuie să excludă poluatorii precum industria aviatică și producătorii de automobile de la primirea banilor publici (bugetul UE, pachete de recuperare, subvenții, ajutoare de stat etc.)
  • Salvările legate de COVID ale companiilor aeriene, aeroporturilor și producătorilor de autovehicule trebuie sa fie condiționate de respectarea măsurilor pentru a alinia UE la obiectivul Acordului climatic de la Paris, dar si de protecția lucrătorilor, securitatea locurilor de muncă și recalificarea angajatilor.
  • Eliminarea subvențiilor pentru modurile de transport poluante, cum ar fi scutirile de TVA și de taxe pe combustibil.

Este timpul să nu mai privatizăm profiturile și să socializăm pierderile. Scutirea de la taxa pe combustibil a companiilor aeriene în UE costă 27 de miliarde de euro în fiecare an. Mai mult decât atât, un studiu comandat de Comisia Europeană a constatat că, în fiecare an, există 987 miliarde de euro în costuri externe pentru transport (de exemplu, deteriorarea habitatului, clima, poluarea aerului, accidente, zgomot și producția de combustibil).

2. Mută investițiile în transportul public către soluții de mobilitate durabile și accesibile, cum ar fi trenurile, infrastructura sigură pentru biciclete, dar și alte mijloace de transport în comun curate?

  • Protejați serviciile publice și sporiți finanțarea pentru a vă asigura că transportul public răspunde nevoilor tuturor comunităților, iar infrastructura de mers cu bicicleta asigură căi sigure în toate cartierele.
  • Asigurați-vă că toate comunitățile sunt deservite de conexiuni accesibile la servicii esențiale și oportunități de angajare, precum și conexiuni între mediul rural și cel urban
  • Investiți masiv și concertat într-o rețea europeană de trenuri de zi și de noapte accesibile tuturor, inclusiv într-un nou fond pentru material rulant.
  • Eliminați blocajele rețelelor și armonizarea sistemele feroviare (bilete și orare), protejând în același timp drepturile pasagerilor peste granițe.
  • Stabiliți obiective obligatorii pentru guvernele naționale pentru a crește ponderea mersului pe jos, cu bicicleta, a transportului public și a trenurilor, dar si a ponderii transportului de marfă pe calea ferată și căi navigabile și condiționarea accesului la fondurile UE de îndeplinirea acestor obiective.

Infrastructura adecvată este esențială pentru transformare. Sunt necesare conexiuni de tren mai bune și la prețuri accesibile pentru a transfera pasagerii și transportul de marfă, atât pentru călătoriile interne, cât și pentru cele transfrontaliere. De asemenea, pasagerii au nevoie de un sistem simplu de rezervare pentru a crea un itinerariu și pentru a cumpăra bilete.

3. Îi responsabilizează pe marii poluatori să își reduce emisiile?

  • Introduceți o eliminare treptată a zborurilor pe distanțe scurte, începând cu interzicerea călătoriilor în care există o alternativă sub formă de tren sau autobuz care durează mai puțin de 8 ore și / sau un tren de noapte.
  • Încheiați vânzările de mașini și autoutilitare noi cu motoare cu ardere internă până cel târziu în 2028.

Fiecare reducere este importantă. În timp ce majoritatea emisiilor provenite din aviație sunt legate de zborurile pe distanțe lungi, 40% din emisiile interne din UE sunt pentru călătorii sub 1.000 de kilometri. Cele mai aglomerate perechi de aeroporturi pot fi călătorite în mai puțin de 6 ore cu trenul, cu excepția legăturilor cu insulele. Potrivit unui sondaj din 2020, 65% dintre europeni susțin interzicerea zborurilor pe distanțe scurte în cazul în care există o alternativă sub 12 ore.

Comisia Europeană a dezvăluit în septembrie că intenționează să propună o dată pentru a interzice vânzarea mașinilor pe benzină și diesel în UE. Odată cu escaladarea crizelor climatice și de sănătate, nu ne putem permite să așteptăm să scoatem vehiculele poluante de pe drumuri.

4. Începe o tranziție justă pentru muncitori?

  • Direcționați bani de salvare către lucrători pentru a-și asigura veniturile și a le proteja salariile, sănătatea și mijloacele de trai
  • Înființați unui fond substanțial de tranziție justă pentru a sprijini recalificarea lucrătorilor și pentru a organiza reducerea sectoarelor de transport pe bază de combustibili fosili alături de sindicate, într-un mod corect
  • Condiționați toate salvările și alte tipuri de sprijin public de o interdicție de trei ani asupra fluxurilor de numerar către acționari, precum dividende și răscumpărări de acțiuni proprii, dar și creșteri ale salariilor și bonusurilor pentru CEO.

Un lucru e cert. Companiile aeriene europene vor tăia peste 50.000 de locuri de muncă în 2020, în ciuda faptului că vor accepta zeci de miliarde de euro din bani publici. Pe măsură ce călătoriile aeriene scad, lucrătorii trebuie îngrijiți și instruiți pentru a reuși în alte locuri de muncă ecologice și durabile. O recuperare ecologică și echitabilă poate crea multe locuri de muncă pentru viitor: investițiile în infrastructură pentru biciclete, în transport public și trenuri  creează mai multe locuri de muncă decât producția de mașini și construcția de drumuri.