Onesnaževanje s plastiko je morda zelo vidno na Filipinih in v drugih azijskih državah, vendar se je kriza začela drugje. Začela se je v sejnih sobah največjih multinacionalnih podjetij, ko so se le-ta odločila, da bodo plastiko za enkratno uporabo, ki je ni možno reciklirati, odvrgli na mesta, kjer ni primerne infrastrukture za njeno upravljanje.

Guimaras je otok, kjer sem odraščal in se nahaja v osrednjem delu Filipinov. Otok se ponaša s turkizno vodo, belimi peščenimi plažami, sladkimi mangi in najprijaznejšimi ljudmi na planetu.

Ko sem pri svojih 18-ih letih zapustil otok in šel študirati v Manilo, prestolnico Filipinov, sem bil šokiran, ko sem videl Manilski zaliv – voda je bila skoraj črna, namesto pisanih koral in rib pa je bila v morju vsepovsod prisotna le plastika. Globoko v meni se je pojavil neizmeren strah, da se to lahko zgodi tudi mojemu domačemu otoku.

Moja odločitev, da zaščitim svoj dom me je naposled vodila do organizacije Global Alliance for Incinerator Alternatives (GAIA). Ključna komponenta našega dela je nudenje pomoči skupnostim pri njihovi implementaciji programov »Zero Waste«. Z ločevanjem odpadkov, lokalnim kompostiranjem in recikliranjem, skupnosti in mesta lahko zmanjšajo količino svojih odpadkov za kar 80 %.

A kljub našemu trudu, vse do 30 % odpadkov ne more biti kompostiranih ali recikliranih. Skupnosti nas pogosto vprašajo: »Zakaj na nas odlagate to odgovornost upravljanja s temi odpadki in ne na korporacije, ki so ta problem ustvarile? Povejte tem podjetjem naj prenehajo producirati plastiko in naš problem z odpadki bo odpravljen

Danes se z navdušenjem pridružujem organizaciji Greenpeace International in zagonu njihove globalne ladijske turneje, s katero bodo razkrinkali korporacije, ki so odgovorne za krizo z onesnaževanjem s plastiko. Korporacije kot so Nestlé, Procter & Gamble, PepsiCo, Unilever, Coca-Cola, Mars, Kraft Heinz, Mondelez, Colgate-Palmolive, Johnson and Johnson in Danone so ustvarile pošast in skupnosti iz celega sveta se združujejo v skupnem sporočilu, da smo končali s prevzemanjem krivde za njihove neodgovorne odločitve.

Osvobodimo se plastike. (c) Greenpeace.

Mesta in skupnosti, ki se trudijo za družbo brez odpadkov so dokaz, da so rešitve možne in uresničljive. Pridružite se nam in od korporacij zahtevajte, da naredijo korak naprej od svojih praznih obljub in brez pomenskega recikliranja ter začnejo izvajati konkretna dejanja s katerimi bodo rešili krizo onesnaževanja s plastiko. In spremljajte nas še naprej, saj še nismo rekli zadnje besede!

Frolian Grate je izvršni direktor pri GAIA Azija Pacifik, ki ima sedež v Manili, na Filipinih. GAIA je, skupaj z Greenpeaceom in drugimi organizacijami, temeljni član globalnega Break Free From Plastic gibanja.