Ko je ladja Rainbow Warrior pred kratkim raziskovala vode okoli otokov Verde na Filipinih, gre za enega izmed najbolj neokrnjenih morskih ekosistemov na svetu, smo odkrili, da so celo najmanjši prebivalci tega območja prizadeti zaradi plastičnega onesnaževanja.

Plastično onesnaženje vpliva na morske organizme. (c) Greenpeace.

Vsakemu, ki pozna jugovzhodno Azijo, se zdi, da je onesnaževanje s plastiko prisotno vsepovsod, a problem se je v resnici začel nekje drugje— začel se je v sejnih dvoranah najvplivnejših multinacionalnih podjetij, ko so se le-ta odločila, da bodo produkte zapakirane v plastiko za enkratno uporabo, ki je ni mogoče reciklirati, odvrgla na mesta, kjer ni primerne infrastrukture za njihovo upravljanje. Preprosto povedano, ta podjetja so ustvarila #PlasticMonster.

Zato bomo plastično pošast poslali nazaj tja, kjer je bila ustvarjena. V sklopu globalnega gibanja #BreakFreeFromPlastic zahtevamo, da korporacije začnejo z uresničevanjem konkretnih, drznih ukrepov, s katerimi bodo prenehale producirati zavrgljivo plastiko.

Nestlé in Unilever sta bila poimenovana za največja onesnaževalca s plastiko na Filipinih, temelječ na seriji revizij odpadkov izvedenih na tem območju, ki so jih izvedli pri Global Alliance for Incinerator Alternatives (GAIA).

Pretekli konec tedna so Greenpeaceovi aktivisti in prostovoljci obiskali podjetje Unilever. Priplesali smo do sedeža podjetja v Rotterdamu na Nizozemskem in jim dostavili velikansko plastično pošast.

Sedaj želimo, da tudi podjetje Nestlé prejme to sporočilo: ustvarili ste plastično pošast in zadnji čas je, da zanjo prevzamete odgovornost.

Na krovu Greenpeaceove ladje Beluga potujemo po evropski reki Ren, skozi Nizozemsko, Nemčijo in Francijo, s seboj pa nosimo plastično pošast s katero želimo podjetju Nestlé poslati sporočilo, ki ga ne more ignorirati: čas je, da prenehate onesnaževati naš planet s plastiko za enkratno uporabo.

Podjetje Nestlé je končno priznalo, da zgolj recikliranje ne bo rešilo te krize. Ampak še vedno ne ukrepa z nujnostjo in zadostnim obsegom, ki sta potrebna, da se spopademo s plastičnim onesnaževanjem ter zmanjšamo produkcijo zavrgljive plastike.

Nestlé porabi 1,7 milijonov ton plastike letno. V zadnjih petih letih je podjetje svojo uporabo plastičnega pakiranja povečalo za 5 %. Neverjetnih 98 % produktov podjetja Nestlé se proda v zavrgljivi embalaži in Nestlé zaseda tretje mesto na seznamu največjih globalnih onesnaževalcev, po podatkih revizij globalnih blagovnih znamk onesnaževanja s plastiko.

Podjetje Nestlé mora preiti od besed k dejanjem: postopno mora začeti opuščati uporabo plastike za enkratno uporabo v svoji celotni oskrbovalni verigi in, kar je ključnega pomena, investirati v nove sisteme ponovnega pakiranja in ponovne uporabe. Da bi problem preprosto prenesli in začeli namesto enega zavrgljivega materiala uporabljati drugega, ni rešitev.

Nestlé, čas je, da prevzamete odgovornost za plastično pošast, ki ste jo ustvarili. Čas je, da naredite korak naprej od dvoumnih izjav in majhnih poskusov izboljšav ter končno pokažete, kakšno je pravo vodstvo.