Pretekli mesec se je zgodilo nekaj čudovitega. Vsepovsod po svetu so oživele plastične pošasti, dvignile so se iz umazanih odlagališč, priplezale so preko smeti in celo priplavale ven iz morij, jezer in rek, da so lahko opravile dolga in občasno tudi zelo naporna potovanja nazaj domov, k svojemu viru.

Akcija s plastično pošastjo pri sedežu Nestléja v Švici

Greenpeaceovi aktivisti so 16. aprila 2019 dostavili 20 metrov dolgo pošast, prekrito z Nestléjevo plastično embalažo, na sedež podjetja v Švici.

Od kod torej izvirajo plastične pošasti? Iz podjetja Nestlé. Nestlé in ostale multinacionalne korporacije proizvedejo ogromne količine plastične embalaže za enkratno uporabo. Kot vsi vemo, plastika uničuje skupnosti, onesnažuje naravna okolja in predstavlja grožnjo morskim bitjem po svetu. Lansko leto je Nestlé uporabil 1,7 milijonov ton plastične embalaže. Kljub temu, da so v svojem zadnjem odzivu skušali oporekati dejanskim številkam, preprosto dejstvo ostaja, da je Nestlé lansko leto proizvedel več plastike kot leto poprej.

To se mora končati. V času, ko bi se podjetja morala osredotočiti na nujno zmanjšanje svoje celotne plastične produkcije, jo Nestlé še naprej povečuje in z vedno več govorjenja o recikliranju in izvajanjem majhnih iniciativ ponovne uporabe, ki niso niti približno takšnega obsega, ki bi bil potreben, da bi dejansko prišlo do kakšne spremembe v gromozanski količini plastike, ki jo izpuščajo v svet, slepi zaskrbljene stranke in medije. Podjetje Nestlé je bilo pravzaprav poimenovano za enega izmed najhujših onesnaževalcev, glede na rezultate čistilnih akcij in revizij plastičnih odpadkov različnih blagovnih znamk, ki so bile leta 2018 izvedene po celem svetu.

Zato so se plastične pošasti prebudile in se odločile, da se vrnejo domov k podjetju Nestlé. Velikanska plastična pošast, 20 metrov dolga in prekrita z Nestléjevimi plastičnimi odpadki, se je konec marca pojavila na Nizozemskem. Od tam je z ladjo potovala proti Švici, na poti se je ustavila v nekaj evropskih mestih, saj je po reki Ren potovala skozi Nemčijo in Francijo.

Plastival, Nijmegen. © Marten van Dijl / Greenpeace

24. Marca 2019 je Greenpeaceova ladja Beluga II s pomočjo še ene ladje prenašala velikansko plastično pošast, ki je pripotovala iz nizozemskega mesta Nijmegen.

Open Boat dogodek med Sprehodom s plastično pošastjo, Cologne

Plastična pošast je 30. marca 2019 navdušila množice v nemškem mestu Cologne.

10. aprila 2019 so aktivisti iz gibanja Break Free From Plastic plastično kačjo pošast skupaj z “računom Filipincev” dostavili pred sedež podjetja Nestlé na Filipinih. Račun je izpostavil negativne učinke, ki jih ima Nestléjeva plastična embalaža za enkratno uporabo na zdravje ljudi, opisal posledice, ki jih plastika povzroča pri onesnaževanju okolja in smrtih divjih živali ter škodo, ki jo le-ta napravi pri preživetju ljudi in podjetij ter pojasnil kako je odpadna plastika odgovorna za velikanske emisije toplogrednih plinov in s kakšnimi izzivi upravljanja z odpadki se je potrebno soočiti vsakodnevno.

Aktivisti pred sedežem Nestléja, Filipini

10. aprila 2019 so aktivisti iz gibanja #BreakFreeFromPlastic dostavili plastično kačjo pošast na sedež podjetja Nestlé na Filipinih, ki se nahaja v mestu Makati.

Naslednji dan, 11. aprila 2019, so Greenpeaceovi aktivisti vpadli na letni sestanek skupščine podjetja Nestlé in zahtevali, da Nestlé konča svojo odvisnost od plastike za enkratno uporabo ter nemudoma investira v alternativne sisteme dostave, ki temeljijo na ponovni uporabi in ponovnem polnjenju. 16. aprila 2019 so se plastične pošasti skupaj z Greenpeaceovimi aktivisti pojavile pred pisarnami podjetja Nestlé po celem svetu!

Plastična pošast pred sedežem Nestléja, Nairobi

16. aprila 2019 se je plastična pošast pojavila v kenijskem mestu Nairobi in oznaka #plasticmonster je postajala popularna na družabnih omrežjih v državi.

 

Plastic Monster akcija na sedežu Nestléja v Švici

16. aprila 2019 je plastična pošast končno prispela domov, na sedež podjetja Nestlé v Švico.

Pred vrati Nestléja v Ljubljani

Aktivisti so obiskali tudi Nestléjeve nacionalne prostore v slovenskem mestu Ljubljana, kamor so jim dostavili izbor Nestléjevih plastičnih odpadkov, ki so jih zbrali s pomočjo podpornikov organizacije Greenpeace

Plastična pošast je obiskala tudi Nestlé in Virginiji

V ZDA so Greenpeaceovi aktivisti dostavili plastično pošast pred sedež podjetja Nestlé v mestu Arlington, v zvezni državi Virginia. Pošast je bruhala Nestléjeve plastične odpadke, ki so jih pobrali iz cest, rek in plaž po celi državi.

Akcija na Poljskem

Greenpeaceovi aktivisti so obiskali sedež podjetja Nestlé v poljskem mestu Varšava in dostavili 350 kg plastičnih odpadkov – takšno količino plastike Nestlé proizvede v zgolj petih sekundah. Na transparentih je zapisano “Je to vaše, Nestlé?” in “Dovolj imamo vaše plastike”.

Ampak plastične pošasti še niso končale svoje poti! 22. aprila 2019 sta še dve plastični pošasti našli svojo pot domov, v Nestléjeve pisarne v Maleziji in Mehiki.

Pred sedežem Nestle v Maleziji

Greenpeaceovi aktivisti so na Dan Zemlje prišli pred Nestléjeve pisarne v Maleziji, da podjetju sporočijo naj preneha z uporabo plastike za enkratno uporabo.

Plastic Monster Action at Nestle' Headquarters in Mexico. © Alejandro Pai / Greenpeace

22. aprila 2019 so Greenpeaceovi aktivisti prišli tudi pred Nestléjev sedež podjetja v Mexico Cityju, z grozljivo ptico, ki svoje mladiče hrani s plastičnimi odpadki.

Neverjetno, mar ne? Te plastične pošasti morda niso resnične, ampak predstavljajo zelo resnično krizo: plastična pošast je resnična v številnih skupnostih, še posebej v jugovzhodni Aziji, ki so preplavljene s plastičnimi odpadki celega sveta. Tudi vi lahko pomagate: povejte korporacijama Nestlé in Unilever naj prenehata z onesnaževanjem našega planeta s plastiko za enkratno uporabo in delite naš video. Ustvarite lahko tudi svojo lastno plastično pošast, s čimer boste podjetju Nestlé in ostalim velikim družbam sporočili, da je čas za #BreakFreeFromPlastic!

Jen Fela je vodja svetovnega povezovanja pri Greenpeaceovi kampanji za prihodnost brez plastike (Plastic-Free Future).

Plastic Waste Blown Away from Waste Landfill La Crau in France. © Wolf Wichmann / Greenpeace
Naredimo konec onesnaževanju s plastiko za enkratno uporabo!

Naš planet se duši v odpadni plastiki. Čas je, da vsi skupaj (vključno s podjetji in politiki) končamo dobo plastike za enkratno uporabo.

Pridruži se ×