Primerna velikost sončne elektrarne, naklon, nesenčenost, kakovost strehe (nosilnost) – je vaš objekt primeren za gradnjo sončne elektrarne?


Imamo v dolinah in kotlinah zadosti sonca?

Gospodinjstvo na leto porabi približno 4 MWh električne energije, za kar se plača približno 750 EUR na leto. Cena nove sončne elektrarne moči 4 kW (vključno z davki, montažo in priklopom) je manj kot 5.000 EUR. Ob večinoma lastni porabi se nam ta vložek povrne v manj kot osmih letih. S subvencijo še prej.


Primernost strehe je pogojena z njeno površino, naklonom in obrnjenost proti jugu.

Primerna velikost sončne elektrarne

Velikost sončne elektrarne je odvisna predvsem od potreb po elektriki. Če uporabljate elektriko predvsem za svetila in gospodinjske aparate, je velikost elektrarne za samooskrbo relativno majhna (3–4 kW nameščene moči). Če na elektriko tudi kuhate, imate toplotno črpalko za ogrevanje in uporabljate klimatsko napravo, je potrebna temu primerna večja sončna elektrarna (cca 6–8 kW nameščene moči). Če razmišljate o nakupu električnega avtomobila, potrebujete večjo sončno elektrarno (do 11 kW nameščene moči). Potrebno velikost najlaže preverite, če izračunate svojo letno porabo (vašo povprečno mesečno porabo v kWh pomnožite z 12 in dobite približno letno porabo). Povprečna štiri članska družina v Sloveniji potrebuje približno 4 kW veliko sončno elektrarno, kar pomeni okoli 16 sončnih celic z močjo 250 Wp na približno 24 m2 strešne površine.

Naklon

Sončne elektrarne lahko postavljamo praktično na vse površine, kot na primer strehe ali druge primerno ravne ali nekoliko naklonjene površine. Streha je primerna, če je ravna (0° naklona), najbolje pa je, če je nekoliko nagnjena proti jugu. Če poenostavimo, imajo sončne elektrarne “rade” enake razmere kot vinska trta: od sebe dajo največ, če so obrnjene na jug, tako da lahko čim večji del dneva “zrejo v” sonce. Za postavitev sončne elektrarne na območju Slovenije je idealni kót okoli 35°, kar dosega večina streh v Sloveniji.

Nesenčenost

Za sončno elektrarno je primerna skoraj vsaka hiša, kljub temu pa so nekatere, predvsem v urbanih naseljih in morda v dolinah med hribi, za sončne elektrarne manj primerne. Če se hiša nahaja v mestnem središču, obdana pa je s stolpnicami ali visokim drevoredom, obstaja velika verjetnost, da je v pomembnem delu dneva njena streha v senci. Nižji drevored morda senči fasado, zelo verjetno pa je, da je streha še vedno sončna. Mnoge hiše v Sloveniji ležijo na območjih pod hribi. Tam je potrebno razmišljati o osenčenosti v času od marca do oktobra, ko je sončne energije največ. Če je streha v senci decembra in januarja, ko “je sonce najnižje”, je lokacija morda še vedno primerna za sončno elektrarno, če je streha dobro obsijana večji del leta. Podrobno analizo vam lahko podajo energetski strokovnjaki, ki montirajo sončne elektrarne. Zgolj v radovednost pa lahko preverite svojo lokacijo s pomočjo Solar Atlas, kjer na zemljevidu kliknete na svojo lokacijo. Če je vrednost sončnega obsevanja podobna kot v Ljubljani, tj. 1200 (kWh na KWp) ali nekoliko manjša, je lokacija načeloma primerna.

Kakovost strehe (nosilnost)

Sončna elektrarna bo proizvajala elektriko vsaj 25 let, zato je potrebno preveriti, v kakšnem stanju je streha. Če je streha v slabem stanju in se razmišlja o prenovi, je vredno razmisliti o integrirani sončni elektrarni, kjer sončni paneli delujejo kot strešna kritina. Integrirana sončna elektrarna je cenejša od možnosti, da bi posebej postavili novo streho in nato sončno elektrarno nanjo. Iz tega razloga bi morali vsi, ki gradijo novo hišo, že na začetku razmišljati o integrirani sončni elektrarni. Če se izkaže, da je streha dotrajana in sredstva za sanacijo niso na voljo, le-ta morda ni primerna za sončno elektrarno, ne glede na to da so paneli zelo lahki (teža je med 10 in 20 kg na kvadratni meter sončne elektrarne).

V primeru da je vaša streha neprimerna za sončno elektrarno, je vredno razmisliti o sodelovanju pri skupnostni sončni elektrarni.