Razlogov je več – manj stroškov, varčevanje, energetska neodvisnost, prijaznost do zdravja in okolja. Tu najdeš enega ali več razlogov, zakaj je sončna elektrarna prava izbira.


Ali ste vedeli?

Cena nove sončne elektrarne moči 4 kW (velikost, ki je potrebna za povprečno porabo gospodinjstva) je približno 5.000 EUR. Ta vložek se nam povrne v manj kot desetih letih. Z državno subvencijo še prej.


Manj stroškov, varčevanje, energetska neodvisnost, prijaznost do zdravja in okolja.

Zmanjšanje stroškov

Elektrika iz lastne elektrarne je že danes cenejša od tiste iz vtičnice. Cene elektrike, nafte, premoga, zemeljskega plina in drugih fosilnih goriv ves čas nihajo, sonce pa svoje “cene” ne spreminja. Ko enkrat postavite sončno elektrarno, je proizvedena energija zastonj. Sonce ne izstavlja računov, energija iz sonca je brezplačna.

Varčevanje v sončni elektrarni

Kdor varčuje za nakup nepremičnine, za svojega otroka ali za pokojnino in lahko sredstva pogreša za nekaj časa, naj resno razmisli o sončni elektrarni kot o investiciji. Obresti na vložena sredstva so veliko večja (od 3–4 % na leto), kot če bi denar imeli na banki (manj kot 1 %). Prihranki se tako bolje plemenitijo, hkrati pa sončna elektrarna ustvarja korist za vso družbo.

Okolju prijazna energija

S sončno elektrarno lahko zmanjšaš svoj ogljični odtis. S proizvajanjem elektrike neposredno iz sonca ni potrebno kuriti fosilnih goriv, kar je bolje za okolje, zrak bo čistejši in vsi skupaj bomo lažje pridobivali energijo na obnovljiv način. Ustvarimo kritično maso, več nas bo, težje nas bo spregledati.

Energetska neodvisnost

Sončna elektrarna na lastni strehi ali kot skupnostna elektrarna, postavljena v neposredni okolici, lahko napaja domače naprave, lahko zagotavlja energijo za ogrevanje in hlajenje, lahko nam omogoči polnjenje električnih avtomobilov. S sončno elektrarno, namenjeno samooskrbi, krepimo svojo energetsko neodvisnost.

Prepričajmo dvomljivce

Mnogim ni všeč ideja, da bi si ljudje sami proizvajali energijo. Predvsem velika energetska podjetja s tem izgubljajo kupce in prihodek. Da bi lahko dosegli spremembo trga in zakonodaje, je pomembno, da se povežemo in organiziramo. Le skupaj lahko dosežemo, da si bo lahko vsak, ki to želi, sam proizvajal energijo. Pa naj gre za hišo, šolo, gasilski dom ali streho skladišča. Skupaj smo močnejši – samo če se povežemo, lahko dosežemo spremembe na bolje.

Izboljšajmo zakonodajo

Opogumimo tiste v vladi, občinah in podjetjih, ki bi radi spremembe, pa imajo brez nas premalo moči, da bi njihove ideje uspele. Ob nadgradnji zakonodaje bomo lahko sončne elektrarne postavljali hitreje, ceneje in z manj birokracije. Pridruži se skupnosti Povezani s soncem in skupaj lahko dosežemo velike spremembe.