Za lastno sončno elektrarno potrebujete dovolj veliko površino (streho), primerno osončeno lokacijo, financiranje, osnovno znanje, kako se zadeve lotiti, in nekaj malo volje. Mnogo prebivalcev zadosti prvim štirim pogojem, manjka pa jim volje.


Sončna elektrarna kot vinska trta

Za sončne elektrarne velja podobno kot za vinsko trto. Najbolj produktivna je na nekoliko na jug nagnjeni površini, tako da lahko čim večji del dneva “gleda” sonce.


Do lastne sončne elektrarn – lažje kot si mislite

Velikost in cena

Za samooskrbo povprečnega slovenskega gospodinjstva, je potrebna sončna elektrarna v velikost približno 4 kW. Ta stane približno pet tisoč evrov. Če bo elektrarna napajala še toplotno črpalko, električni avtomobil in še kaj, je verjetnejša velikost okoli 10 kW za kar bi odšteli približno dvanajst tisoč evrov. Cena je odvisna od velikosti elektrarne, seveda pa tudi od kakovosti izbranih komponent elektrarne.

Kakšna streha je primerna za sončno elektrarno?

Gremo po vrsti. Površina je lahko streha ali druga primerna ravna ali nekoliko nagnjena površina. Streha je primerna, če je ravna (0°), najbolje pa je, če je nekoliko nagnjena proti jugu. Za sončne elektrarne velja podobno kot za vinsko trto. Najbolj je produktivna na nekoliko na jug nagnjeni površini, tako da lahko čim večji del dneva “gleda” sonce. Idealni kot za postavitev sončne elektrarne na območju Slovenije je okoli 35°, kar dosega večina streh v Sloveniji.

Montaža sončne elektrarne. Na koga se obrniti?

V Sloveniji je veliko izkušenih podjetij, ki so si v zadnjem desetletju nabrala pomembne izkušnje s postavljanjem sončnih elektrarn. Med njimi so po abecedi APE – Agencija za prestrukturiranje energetike, d.o.o., Gen-i (Sonce), d.o.o., Enerson, d.o.o., E-Prihodnost, d.o.o., Plan-Net, d.o.o., Sol navitas, d.o.o. in mnogo drugih. Preden se odločite za podjetje, se pozanimajte, kake izkušnje imajo, kaj so že postavili in morda preverite zadovoljstvo njihovih strank.