Skupaj s pandemijo, je v naša življenja žal naredila velik povratek plastika. Še v večji meri, kot prej, najdemo takšne in drugačne odpadke, ki so odvrženi v naravo in ti so v veliki večini iz različnih umetnih materialov. 

Covid kriza tako prinaša okolju dodatno obremenitev s plastiko. V času epidemije, se je problematika na žalost le zaostrila, saj je industrija uspela uveljaviti mit, da je plastika za enkratno uporabo dobra zaščita pred širitvijo virusa.

Zato se danes, še bolj kot prej, pojavlja vprašanje, kako zmanjšati porabo plastike v vsakdanu?

Obstaja nekaj precej preprostih načinov, ki jih posameznik lahko izvaja že danes:

Nadomestite nepotrebno plastiko za enkratno uporabo

V trgovino pri delikatesi ali ko v restavraciji naročiti hrano za domov, s seboj prinesite svojo embalažo za večkratno uporabo. Večina večjih trgovskih verig in tudi restavracije, že omogočajo nakup v lastni embalaži. S tem se zagotovo uspešno ognemo novemu plastičnemu izdelku, ki bi drugače takoj, ko pridemo domov, odletel v smeti.

V času epidemije smo dobili tudi zagotovilo stroke, da uporaba plastičnih izdelkov za enkratno uporabo ne zagotavlja varnosti pred širjenjem bolezni. Bolj kot to, je pomembno umivanje embalaže z detergentom saj ta uniči virus.

V trgovino se odpravite tudi z lastnimi nakupovalnimi vrečkami in vrečkami za sadje in zelenjavo.

Pri naročilu pijače v lokalu pa lahko že vnaprej prijazno zavrnete slamico ali plastično žličko pri sladoledu.

Porabo plastike lahko zmanjšujemo prav na vsakem koraku. (c) Greenpeace.
Porabo plastike lahko zmanjšujemo prav na vsakem koraku. (c) Greenpeace.

Izberite kozmetiko in detergente brez mikro zrn

Mikroplastika predstavlja velik problem predvsem za morske ekosisteme.  V Jadranu je na kvadratnem kilometre prisotnih kar do dva milijona delcev mikroplastike. Majhni delci plastike (npr. polietilen) se lahko skrivajo v kozmetičnih izdelkih, milih, celo v zobni pastiin detergentih za pranje perila. Prek odpadnih voda plastični delci pristanejo v rekah in morjih, kjer jih živali zamenjajo za prehrano. K sreči obstajajo preproste alternativne rešitve brez mikroplastike, na primer uporaba naravne kozmetike in detergentov Pri nakupih se tako izogibajte izdelkom, ki vsebujejo sestavine pod kraticami PE, PP, PET, PMMA in silikon (SI).

Izberite oblačila iz naravnih materialov

V zadnjih desetletjih so naše police preplavila oblačila iz sintetičnih materialov, ki z vsakim pranjem prav tako spuščajo majhne delce plastike, ki lahko pristanejo v naših morjih in prispevajo k “plastični juhi”, v kateri plavamo. Odločite se za manjše število kosov oblačil in naj bodo ta iz naravnih materialov – pa še vročino boste lažje prenašali v lanenih hlačah!

Poberite tisti plastični odpadek – narava vam bo hvaležna

Prosimo, odstranite odpadke na katere naletite na svojih sprehodih, izletih, poletnem oddihu, pa četudi ne pripadajo vam. Naslednji morski val ali močnejši veter bo namreč te smeti odnesel s seboj v reko, jezero, morje ali travnik in tako ogrozil življenja živali s katerimi si delimo ta planet.

Počakajte, da se sončna krema dobro vpije

Po ocenah vsako leto v vodi konča do 14.000 ton izdelkov za zaščito pred soncem. Običajna krema za sončenje vsebuje kemikalije, ki že v majhnih koncentracijah uničujejo koralne grebene. Počakajte torej, da se sončna krema po nanosu popolnoma vpije v kožo. Tako se bo v morju znašlo manj škodljivega UV-filtra. V vsakem primeru pa je naravna sončna krema vedno najboljša izbira – za našo kožo in za naše oceane.

Podprite ostale, ki si prizadevamo za ustavite poplave s plastiko

Brez naše pomoči so kiti, želve in pingvini prepuščeni na milost in nemilost človekovemu izkoriščanju. Organizacije, kot je Greenpeace, povezujejo ljudi, ki se s skupnimi močmi zavzemajo za varstvo okolja. Imamo strokovnjake, ki prepoznajo in opredelijo nevarnosti. Imamo znanje kako uspešno pritisniti na odločevalce, da le-ti sprejmejo odločitve, ki so v interesu narave in vseh ljudi. Imamo ljudi z izkušnjami, ki ozaveščajo javnost. In to vsak dan v letu. Vse to v celoti omogočate posamezniki z mesečnimi oz. občasnimi donacijami. Bi nas podprli? 

To lahko storite s tem da,:

Res je skrajni čas, da zmanjšamo količine plastike v okolju. Obljubljamo vam, da se bomo še naprej z vso močjo borili za naš planet in za končanje krize s plastiko.

Plastic Waste Blown Away from Waste Landfill La Crau in France. © Wolf Wichmann / Greenpeace
Naredimo konec onesnaževanju s plastiko za enkratno uporabo!

Naš planet se duši v odpadni plastiki. Čas je, da vsi skupaj (vključno s podjetji in politiki) končamo dobo plastike za enkratno uporabo.

Pridruži se ×