Break Free 2017

Kmalu se bodo po svetu znova dvignili podnebni aktivisti. Med 13. in 31. marcem se bo namreč  pod okriljem gibanja Break Free po svetu zvrstila serija dogodkov z enotnim ciljem upora proti umazani energiji in sporočilom nujnosti hitrega opuščanja fosilnih goriv.

Prvi Break Free je potekal že v lanskem letu, ko se je industriji fosilnih goriv in njihovim finančnim podpornikom uprlo več kot 30.000 ljudi, ki so z 29 miroljubnimi neposrednimi ukrepi na šestih celinah zasedli rudnike premoga, blokirali investitorje in svoje nestrinjanje izrazili z odhodom na ulice.

Break Free je skupna pobuda različnih organizacij in iniciativ, ki bo na globalni ravni letos skušala povezati zlasti skupine ljudi, ki jih podnebne spremembe najbolj ogrožajo (staroselske skupnosti, kmetje, pljučni in srčnožilni bolniki …) in ki pogosto najbolj neutrudno bijejo podnebne boje. Vsako leto koordinacijo dogodka prevzame ena od večjih organizacij. Letos je to Greenpeace.

Vsako leto smo vedno bolj soočeni z dokazi o posledicah delovanja fosilne industrije, ki se kažejo v taljenju ledu na Arktiki, dvigu gladine oceanov, onesnaženju okolja in omejevanju naših pravic. Če bi radi ohranili relativno varno okolje za našo in prihodnje generacije, pa ne smemo dopustiti, da globalna temperatura v tem stoletju naraste za več kot 1,5 °C, kar so si za svoj cilj zadale tudi podpisnice Pariškega sporazuma.

Opozarjajo nas, da moramo za omejitev globalnega segrevanja na 1,5 °C doseči popolno dekarbonizacijo globalnega energetskega in industrijskega sektorja do leta 2050, kar pomeni zapiranje obstoječih premogovnih elektrarn v državah EU mnogo pred predvidenim rokom.[1]

A navkljub tovrstnim opozorilom države vseeno dajejo prednost interesom industrije fosilnih goriv ter odobravajo in celo financirajo fosilne projekte. Temu smo nedvomno priča tudi v Sloveniji. Ob nedavni novici o predlagani uvedbi prispevka na položnicah za elektriko, s katerim bi krpali vsakoletne milijonske izgube Termoelektrarne Šoštanj, zdi ta trenutek še posebej idealen sodelovanje v kampanji Break Free.

Če se vlade po svetu, vključno s slovensko, ne zmenijo za negativne posledice kurjenja fosilnih goriv , moramo biti ravno mi tisti, ki naj jih opozorimo na to, da je nekomu mar za prihodnost okolja in posameznikov, ki bodo v njem živeli. Če v tem trenutku ne povzdignemo glasu in izrazimo svojo željo po prihodnosti brez umazane energije, bomo izgubili priložnost za pravočasno ukrepanje.

Zato je namen globalnega gibanja Break Free v Sloveniji vrniti nujnost pravočasnega opuščanja fosilnih goriv na politični dnevni red in vzpostaviti partnerstva, ki bodo tudi v Sloveniji krepila podnebno gibanje.

TEŠ6. (c) Kralj / Greenpeace.

K sodelovanju pri gibanju Break Free ste vabljeni vsi, ki se prepoznate v opisanih ciljih in sporočilih. V Sloveniji Break Free začenjamo na zadnji dan javne obravnave zakona  o spremembah in dopolnitvah energetskega zakona, 7. marca, z novinarsko konferenco. V kolikor bi želeli obogatiti globalni break free treneutek, nam sporočite svoje načrtovane aktivnosti, da bomo lahko o njih razširili glas.  Če se strinjate, da so industriji fosilnih goriv šteti dnevi in da je za pravočasno zaščito okolja potrebno takojšnje ukrepanje, postanite del kampanje Break Free in nam pomagajte, da se s skupnimi močmi osvobodimo izpod jarma umazane energije.

* prispevek je bil prvotno objavljen kot uvodnik v novicah mreže Plan B.


Avtorica prispevka: Iris Silič, prostovoljka Greenpeacea v Sloveniji

Kontakt: Zala Primc, [email protected]