Letošnje leto je leto, ko lahko boj proti podnebnim spremembam postane mnogo bolj odločen in uspešen. Decembrski podnebni vrh v Parizu političnim in gospodarskim voditeljem predstavlja priložnost za sprejetje kritičnih odločitev, ki so potrebne za ohranitev dvigovanja globalnih temperatur za ne več kot 1,5 oz. 2 stopinji Celzija. Po izračunih IPCC je pogoj za obstoj znotraj tega temperaturnega razpona vezan na prihodnje izpuste CO2 (tj. največ 1.000 giga-ton dodatnega CO2). Gledano na trenutni in predpostavljeni trend porabe, bo celoten ogljični proračun dosežen do leta 2040.

Na področju energetike se spremembe odvijajo hitro, a zaenkrat še ne zadosti hitro. Scenarij Energetske [R]evolucije predvideva prehod na 100 % obnovljivo energijo, končanje CO2 izpustov, opustitev jedrske energije, prav tako pa tudi opustitev načrtov za pridobivanje ogljikovodikov z arktičnih in globokomorskih nahajališč (npr. obalna območja Brazilije). Scenarij prav tako pokaže, da energetski prehod na obnovljive vire odpira nova delovna mesta v energetskem sektorju.

Za uresničitev je potrebna le še politična volja.

Greenpeacova poročila Energetska [R]evolucija izhajajo že vse od leta 2005 (izšla so tudi v letih 2007, 2008, 2010 in 2012), v zadnjih izdajah predvsem v sodelovanju z znanstveno skupnostjo (predvsem German Aerospace Centre). Če so se v začetnih letih scenariji Energetske [R]evolucije na področju potenciala in rasti segmenta obnovljive energetike morda zdeli nerealni ali futuristični, so se do danes izkazali za točne. Celo tako točne, da je zadnje poročilo (tj. z leta 2012) prejelo priznanje s strani Meister Consultants Club – vlaganja in proizvodnja obnovljivih virov energije so naraščala hitreje, kot so si poznavalci takrat upali napovedati. Zgrešili so tako scenariji mednarodne agencije za energijo (IEA), kot tudi Goldman Sachs in ameriški Department of Energy. Najbolj točen scenarij je bil prav scenarij Energetske [R]evolucije.

Pred vami pa je že naslednje poročilo Energetska [R]evolucija 2015: 100 % obnovljiva energija za vse. Na voljo so vam tudi povzetek poročila in ključna dejstva/ugotovitve (v angleškem jeziku):

Energetska [R]evolucija 2015, poročilo.

Energetska [R]evolucija 2015, povzetek poročila.

Energetska [R]evolucija 2015, ključna dejstva in ugotovitve.

Oglejte si tudi:

Sporočilo za javnost (pdf).

Aktualne mesečne novice iz svetovne Energetske [R]evolucije.