Един често задаван въпрос, който получаваме, е: „Какъв е най-добрият начин да се предпазим при замърсяване на въздух?”

Предвид новинарските статии, които ни алармират, че годишно 5.5 млн. души по света умират преждевременно заради излагането на мръсен въздух, е съвсем нормално хората да искат да знаят как да защитят себе си и семействата си.

Служител на паркинг сред смога в Пекин

В държави като България, проблемите са трупани с години и няма адекватни мерки, които да изчистят въздуха сега и веднага, затова и намаляването на негативното въздействие в случаите на наднормено замърсяване на въздуха са ограничени. В дните, когато замърсяването надвишава допустимите прагове, за хората най-важно е да избягват излизането навън за дълги периоди от време. Когато сте вкъщи, намалете температурата в стаята до 21 градуса и се облечете по-топло, за да намалите товара върху системата и количеството гориво, което изразходвате. В никакъв случай не горете гуми, пластмаси и други отпадъци. Горенето на пластмаса превръща тези изкуствени материали в изключително токсични вещества, които се натрупват в околната среда и водят до множество здравни последици, сред които ракови заболявания, проблеми на репродуктивното здраве, сърдечно-съдови проблеми, проблеми с развитието на нервната система и др.
Когато сте навън, носете маски. За сърдечно и белодробно болните, това задължително трябва да става след консултация с личния лекар. Маските трябва да са добре прилепващи, със стандарт EN149:2001+A1:2009 (EN149:2009) FFP3, които би трябвало да филтрират 98% от замърсяването (с други думи да намаляват 20 пъти вдишваните замърсители).

Най-добрият начин да сме сигурни, че не дишаме мръсен въздух, е да направим транспортната ни система, както и системите, които осигуряват електрическа и топлинна енергия по-чисти като заменим горенето на изкопаемите горива с енергия от възобновяеми източници. Докато това се случи, има и няколко прости стъпки, с които всеки един от нас може да намали излагането на замърсяване, дори в дните когато то не превишава нормите, но все пак го има.
Събрахме на едно място тези стъпки, въз основа на съветите на учени и експерти по околната среда. Не сме ги подредили по важност.

1. Използвайте страничните улици

Проследявайки нивата на замърсяване на въздуха по главните маршрути в Лондон, учени от King’s College откриват, че когато минаваме по малки улици, нивото на излагане на замърсяване може да намалее до 60%. Ако редовно ходите пеш, карате колело до работа или пък водите децата си на училище покрай най-натоварените улици, то си струва да помислите за обиколни маршрути по страничните и не толкова натоварени пресечки.

2. Прекарвайте повече време сред природата, в парка

Снимка от река Бедечка, Стара Загора

Докато учените провеждат изследвания относно ефекта на отделните дървета върху намаляването на замърсяването на въздуха, препоръчват се разходки в природата.

И докато научните изследвания на влиянието на отделните дървета върху намаляването на замърсяването на въздуха продължават, то разходка в близкия парк винаги ще е от полза. Особено ако е по-далеч от натоварени пътища. А при възможност, излизайте повече извън града. Все пак не се качвайте на дизеловия автомобил, за да стигнете до близкия парк или планина, а заменете колата с обществен транспорт или споделете пътуването си. Още повече, посещението на парка може да има благоприятен ефект и върху психическото ви здраве, казват учените.

3. Избягвайте трафика

Трафик и замърсяване на въздуха в Лондон

Въздухът, намиращ се най-близо до пътя, обикновено е и най-мръсният. Ако ви се налага да вървите по натоварена улица, за която нямате обиколен маршрут, то ходете по тротоара възможно най-далеч от движението. Както Д-р Iarla Kilbane-Dawe казва в това изследване, „ходенето далеч от бордюра на натоварените улици е от значение“.

4. Отдръпвайте се назад от улицата, докато чакате на кръстовища

Трафик в Лондон

Емисиите от автомобили, камиони и автобуси се концентрират, когато превозните средства намаляват скоростта си на светофарите. Точно на тези места може да се образува много тежко замърсяване и пешеходците да дишат по-мръсен въздух в сравнение с вървенето близо до други участъци на улицата.
По-лошото е, че децата са дори по-уязвими към последиците от дишането на мръсен въздух, защото са по-ниски и пътят на изгорелите газове до дробовете им е по-кратък. Можете да избегнете дишането на най-замърсения въздух като се отдръпнете няколко стъпки назад, където въздухът е малко по-чист, докато сте на светофара и чакате да светне зелено.

5. Отваряйте прозорци, които не гледат към натоварена улица

Отварянето на прозорците е добре за проветряването на помещенията и влизането на свеж въздух. Но ако живеете до натоварена улица или булевард, отварянето на прозорците означава влизане по-скоро на мръсен, отколкото на чист въздух вътре. Така че, когато проветрявате дома си, използвайте прозорците, които не гледат към някоя натоварена улица.

6. Избягвайте спортуването в час пик

Спортуваща жена

Замърсяването на въздуха обикновено се повишава в час пик. Ако спортувате на открито, най-добре излизайте навън рано сутрин преди да се е увеличил трафикът или вечер (няколко часа след като трафикът е намалял), когато въздухът обикновено е по-чист.

7. Използвайте възобновяема енергия или по-малко замърсяващи система за отопление в дома


Пиеса „Прахоляшка, част от турнето на Енергийно проуждане

Преминете към използване на ВЕИ за отопление/охлаждане и за нуждите ви от електричество, а старата си печка – заменете с нова с ниски емисионни фактори. Не използвайте ниско качествено твърдо гориво за отопление, а само сертифицирани горива за отопление.
В най-добрия случай, препоръчва се да съчетаете по-ефективните отоплителни системи и санирането на жилищата. Така ще намалите енергията, която използвате и съответните вредни емисии във въздуха, свързани с нейното производство.

Ако наистина нямате избор и не можете да си позволите да преминете към по-чисто отопление, използвайте само суха дървесина – т.е. дърва, които са сушени в продължение на две лета, и които се съхраняват на сухо под навес. Търговците на дърва най-често имат интерес да продават мокра и тежка дървесина, така че задачата и отговорността за качеството на горивата остава по-скоро на ваш гръб. Все пак знайте, че ако изсушите дървата, освен здравни ще имате и преки финансови ползи – по-добро и пълно изгаряне в печката, т.е. повече топлина; и по-малко пепел накрая.

8. Включете се в кампании и граждански акции за чист въздух

Улично изкуство, част от кампания за чист въздух в Рим

Следвайки тези съвети, вие можете да ограничите излагането си на замърсен въздух. Въпреки това, за да защитим семействата си и самите нас от вредните последствия от замърсяването на въздуха, то е нужно да променим както транспортната, така и енергийната ни системи и да ги направим по-чисти.

Като част от обширна кампания из Европа, „Грийнпийс“ работи за насърчаването на автомобилни компании да преминат към производството на превозни средства, зареждани от електричество, а не чрез горенето на изкопаеми горива. Също така, в държави като България призоваваме правителството да бъде по-активно и да взема мерки за намаляване нивата на замърсяване на въздуха, включително като насърчава гражданите си да произвеждат сами енергията, която използват, от възобновяеми източници.

Включете се в кампанията ни тук, като поискате от министъра на енергетиката да даде право на всеки гражданин в България и в ЕС самостоятелно да произвежда енергия от възобновяеми източници в дома или в общността си и да я продава на справедлива цена.

Няколко съвета можете и да намерите на сайта СМОГ на екологично сдружение „За Земята“, където може да проверите какво е качеството на въздуха, който дишате, кои групи хора по какъв начин са засегнати и какви действия следва да предприемете.

Close