Блог от Марина Бевакуа

Координатор на кампанията за възобновяема енергия на  Грийнпийс в Европа

Тази седмица се случи нещо красиво: блесна слънце, което ще напомни на лидерите от ЕС да изберат пътя на възобновяемите източници!
Само преди две години, по време на конференцията за климата в Париж, „Грийнпийс“ създаде първото слънце на паважа около Триумфалната арка. Този жест се превърна в символ на нашата обща воля лидерите на ЕС да тръгнат към възобновяема енергия.

Въздушни снимки: Stratospheric Productions

Тогава световните лидери стигнаха до дългоочаквано споразумение, историческа стъпка в борбата с промените в климата. Затова и слънцето се превърна в символ на нашата кауза за по-чист и сигурен свят.
Миналият юни то изгря още в Барселона, Испания и Задар, Хърватия, за да напомни за потенциала на соларната енергия и нуждата да бъдат предприети стъпки в правилната посока.
В момента, повече от всякога, имаме нужда то да изгрее отново. Европейските лидери обсъждат промяна в законодателството, която има потенциала да ускори прехода към 100% енергия от възобновяеми източници. Това е нашият шанс обещанията, направени в Париж, да се превърнат в конкретен план за действие.
Ще изберат ли изкопаемите горива, които разрушават здравето ни и здравето на планетата или ще направят дългоочаквания преход към възобновяема енергия? Нашите активисти накараха слънцата да изгреят от Перник до Брюксел, за да им напомнят какво искат хората.

Но само политическата воля може да превърне общото ни желание в реалност.
Радваме се, че бяхме заедно в тази слънчева седмица! Споделете видеото с #RiseUp и #изгрей, и ни помогнете да я направим още по-слънчева като разкажем на повече хора за каузата на възобновяемата енергия.
Имаме нужда от вашата помощ.
Включете се в петицията: https://act.greenpeace.org/page/14365/action/1
Благодарим!