1. Разбери как се произвежда енергията, която използваш в дома си. Електричеството, което ползваме в домовете си, най-често се произвежда от въглищни ТЕЦ-ове. Те обаче са най-голямата заплаха пред климата, тъй като горенето на въглища причинява непоправими щети върху околната среда, здравето на хората и общностите. Освен всичко това, почти ⅓ от произведената от тях електроенергия се губи, докато достигне до крайните потребители – всички нас. Ето нагледно какви са загубите на енергия в традиционната енергийна система: 

2. Бъди активен енергиен гражданин. Най-евтината енергия е спестената, така че не оставяй онази лампа в коридора или кухнята да свети цяла нощ. Ако имаш възможност – използвай енергия от собствени източници: соларна система на покрива, колектори за топла вода, биогаз система или вятърни турбини. По изчисления на Българската соларна асоциация (БСА) за нуждите на еднофамилна къща са необходими 20 фотоволтаични панела и 1 инвертор, които струват около 6 000 евро. Въпреки че тази цена не е никак малка, такава система няма нужда от поддръжка, може да ти донесе приходи от 650 евро на година и така да се изплати за по-малко от 10 години. Поставянето на соларен панел на покрива или монтирането на инсталация, която гори биомаса, ще ти позволи да бъдеш енергийно независим, като по този начин предотвратяваш и необратимите промени в климата.

3. Смени доставчика на електроенергия и ползвай само зелена такава. Може и да звучи сложно, но процесът за излизане на свободния енергиен пазар за битови и малки стопански клиенти е значително улеснен. Първото нещо, което трябва да направиш, е да си избереш доставчик. Ще видиш, че много от търговците предоставят енергиен калкулатор на своите уеб-страници или са готови да ти изготвят персонална оферта, чрез която да изчислиш икономията при преминаване на свободния енергиен пазар. Когато си избереш доставчик, следващата стъпка е да му изпратиш двете последни фактури за електроенергия заедно с приложението за разпределителни дялове. След като получиш оферта и се запознаеш с договора, вече може да преминеш към смяна на доставчика на ел. енергия, като цялата процедура отнема около месец. Полезни сайтове с практична информация по темата са: energienpazar.bg и asep.bg.

4. Ако не можеш да смениш енергията, смени печката. Понякога дори малките стъпки могат да бъдат голяма крачка напред. Ако не можеш да преминеш изцяло на зелена енергия, то може поне да смениш печката си с по-ефективна или да смениш горивото, което ползваш, с по-чисто (от въглища на дърва; от дърва на пелети). В интернет се продават високоефективни печки на дърва (6 до 12 кВ топлинна мощност) с високоефективна горивна камера на цени от 1 100 лв. и дори някои малки модели от чугун за 800 лв. Съществуват и пелетни камини на български компании (6 до 12 кВ топлинна мощност) на стойност около 1 700 лв., които могат да отопляват помещения с площ между 60 и 100 кв.м. Друг вариант за домакинства, които искат да сменят енергията, но не искат да спорят със съседи, които все още не са узрели за идеята, са рекуператорите. Те са перфектното индивидуално жилищно решение на цена от около 800 лв. Подходящи са за едно жилище и позволяват вентилация и постоянен приток на свеж въздух отвън.

5. Изискай адекватни мерки от отговорните институции. Истината е, че властите могат и трябва да облекчат процедурите и изискванията за инсталиране на малки ВЕИ инсталации в дома и бизнеса. Само така те ще помогнат в опазването на околната среда и скъсването с въглищната зависимост. Ако искаш да разбереш в детайли какви са стъпките, които трябва да направиш, за да инсталираш фотоволтаична инсталация на покрива си, може да прочетеш проучването, направено от Илиян Илиев. В своя наръчник той изследва процедурата по изграждане на „малка фотоволтаична централа“ и свързването й към електропреносната мрежа. Като активен енергиен гражданин той описва наученото, за да стимулира всички нас да инвестираме във фотоволтаични системи за производство на електричество за бита.

Close