Тази зима снеговете и студът ни изненадаха по-скоро късно. Краят на февруари, вместо да ни донесе запролетяване, ни затрупа с десетки сантиметри сняг… И изгледите са студът да се задържи.

Миналата зима беше „по-точна“ с началото си, а студовете бяха дори по-сурови, от това което ни поднесе настоящият сезон до момента.

В началото на януари 2017 г. температурите паднаха значително под нулата и се задържаха така за около седмица. Респективно потреблението на електроенергия с цел отопляване се повиши рязко. Това от своя страна наложи включване на резервните мощности или така наречения студен резерв. Три от централите, които получават милиони от държавата всяка година, за да поддържат мощностите си в готовност именно за такива ситуации, не можаха да изпълнят своите задължения. Обявената причина – замръзване на въглищата в ТЕЦ „Бобов дол“ и ТЕЦ „Марица 3“ и на водата, необходима за охлаждане, на ТЕЦ „Русе“.

През миналата година поискахме достъп до информация от Електроенергийния системен оператор относно санкциите, които са наложени на трите централи, неизпълнили своята част от договорните си отношения с него. ЕСО обаче отказа да ни предостави данните с аргумента, че не е длъжен да ни предостави такава информация… Отговорът от наша страна беше да заведем дело, което спечелихме на първа инстанция, но все още предстои окончателно решение за разрешаване на достъпа.

Докато решението стане факт, можете да си припомните как една от централите използваше съда, за да печели държавни средства.