Днес, на Международния ден на жената, жените от кооператива Деир Канун Рас ел Аин в Южен Ливан предприемат първите стъпки на своята тиха революция. Заедно с млади активисти от Палестина, Ливан и Сирия, те завършиха инсталирането на слънчева система, която ще осигурява редовна и надеждна енергия и ще подобри живота на тези жени.

Как жените разширяват хоризонтите си с енергия от слънцето

Кооперативът се гордее с работата си – жените приготвят вкусна розова вода, ябълков оцет, портокалов сос, сладко от кайсии, бисквити и доматени пюрета – всички тези неща без изкуствени консерванти. Но, подобно на много други хора, които се занимават с производството на храни, жените работят усилено за скромен доход.
Преди да започнат да използват енергията, която ни предоставя слънцето, машините в кооператива често стоят неизползвани – жените избират по-трудоемкото ръчно приготвяне на продуктите, вместо да използват скъпия дизелов генератор или да разчитат на нерегулярните доставки на електроенергия. Беленето на плодове, приготвянето на тесто и вдигането на тежки товари на ръка е уморително. Някои от тях страдат и от хронични болки в гърба. Дългите часове не им позволяват и да прекарват ценно време със семействата си.

През 2016 г., 23-те жени, които членуват в кооператива, решават, че е време за промяна. Заедно с екипа на „Грийнпийс“, който работи в арабския свят, те стартират проект за общностно финансиране (crowdfunding). Целта на инициативата е да бъдат събрани средства за инсталирането на слънчева система на покрива за затопляне на вода и осигуряване на електроенергия за машините за месене на тесто и изстискване на плодове. Днес, те реализират мечтата си.

„Усещам, че всичко ще се промени за нас“, споделя Даад Исмаил, председател на кооператива. „Недостигът на електричество пречеше на нашата производителност, на работните ни часове, както и на личния ни живот. Ние знаем, че слънчевата енергия не само ще ни помогне да намалим разходите си, да постигнем повече приходи и да подобрим живота си, но също така ще разшири хоризонтите ни с повече възможности,“ казва тя.

Как жените разширяват хоризонтите си с енергия от слънцето

С току-що инсталираната си система за чиста зелена енергия, загрижени за околната среда пазари за храни вече се свързват с кооператива, защото искат да започната да предлагат продуктите, които жените приготвят, на потребителите си.

Системата за слънчева енергия е инсталирана с помощта на 12 млади студенти и доброволци от Палестина, Ливан и Сирия. Всички те живеят в района, като някои от тях са настанени в местния бежанския лагер. Те преминаха през техническо обучение, организирано от „Грийнпийс“ и ориентирано към придобиването на професионални умения в развиващия се сектор на възобновяемите енергийни източници. Сътрудничеството им с женския кооператив беше чудесна възможност да изпробват своите новопридобитите умения в действие.

Кооперативът вече разполага с 12 слънчеви фотоволтаични (PV) панели с обща производствена мощност от 3 kW. Съчетанието от различни мерки за енергийна ефективност, включващи LED светлини, топлоизолация и слънчева система за отопление на вода, ще доведе до много спестени разходи. Годишната им сметка за електроенергия може да се намали с до две трети, а зависимостта им от дизелов генератор да бъде сведена до минимум.

Енергийната трансформация на кооператива Деир Канун Рас ел Аин е само една от вдъхновяващите истории за инициативи за енергийна [р]еволюция в aрабския свят, които са водени от жени. Женският клуб Irig N’Tahala в Мароко е още един пример, който показва как енергията от възобновяеми източници може да доведе до повече увереност, когато енергийните системи са проектирани и разработени заедно с хората, на които служат.

Успешни примери като тези вдъхновяват общности по целия свят, за да скъсаме веригите на зависимостта от изкопаеми горива и да сменим енергията.

Присъединете се към движението Break Free.
*Галия Фаяд е ръководител на екипа на „Грийнпийс“ в арабския свят.

Последни новини

Денислав Стоянов, успешно завършил първия ученически курс в Соларната лаборатория в гр. Бобов дол, създадена по инициатива на „Грийнпийс“ – България
История

Истории от Слънчевата лаборатория във Въглищния град

by Bojidar Nikolov

Запознайте се с Петър и Денислав. Единият преподава, другият учи. И двамата от Бобов дол – някога един от центровете на въглищната индустрия, а днес дом на един единствен рудник…

История

Три начина да решим кризата с мръсния въздух

by „Грийнпийс“ – България

Замърсяването на въздуха застрашава много от хората по света. Много от нас дишат въздух, който уврежда почти всеки орган в тялото ни. По-лошото е, че една от основните причини за…

Съобщение за медиите

„Грийнпийс“ – България и „За Земята“ призоваха директора на ТЕЦ „Бобов дол“ да изпълни обещанието си и да се откаже от делото за изгаряне на отпадъци

by „Грийнпийс“ – България

С писма до ТЕЦ „Бобов дол“ и Изпълнителната агенция по околна среда, двете природозащитни организации поискаха от ръководството на електроцентралата да се откаже от изгарянето на  отпадъци и да се съгласи…

Close