Този март, когато дадохме старт на световното движение Break Free и призовахме хората от всички контиенти да се включат в създаване на свои собствени дейности и събития, не си и представяхме, че над 200 организации и десетки хиляди граждани ще организират над 170 събития и ще настояват правителства и компании да #СменимЕнергията.

Какво се случи по време на световната мобилизация за чиста енергия Break Free?

Движението стартира на 12 март с успешното организиране на 12 събития по целия свят: в България, Хърватия, Словения, Тайланд, Австралия, Гърция, Израел и Филипините. Държавите от Арабския свят пък пуснаха много зарибяваща онлайн игра.

Масови велошествия, флотилии, обществени протести и соларни инсталации, дори (супер пристрастяваща) Break Free игра – хора от най-различни общности и краища на света се обединиха около посланието да скъсаме веригите на зависимостта от изкопаеми горива.  

Активисти от Румъния, Унгария, Словения, Полша и Чехия се събраха в центъра на София, България, за да отправят посланието на движението Break Free и да насърчат и други хора, че е време да #Сменименергията си. 

В средата на март, вълната от събития стана неспирна! За по-малко от месец се случиха над 100 събития в Австралия, Чили, Израел, Гърция, Нова Зеландия, Обединеното кралство, Тайланд, Колумбия и Филипините. Заснеха се и някои неповторими кадри, заедно с местните общности в Убонубон Рачатхани, Тайланд.

Разказваха се пленителни истории за устойчивостта и овластяването на общностите, които настояват да играят все по-активна роля в решаването на проблемите, свързани с климатичните промени в Таклобан, Филипините.

Градовете Русе и Велико Търново, които имат сериозен проблем със замърсяването на въздуха, също се включиха в мобилизацията с организирането на лекции по темата чистота на въздуха. Част от причините за замърсяването на атмосферния въздух е, че енергийният сектор в страната все още живее в ерата на изкопаемите горива. За сметка на това, и на двете места има млади и активни хора, които виждат бъдещето в новите технологии и чистата енергия.

Организираха се въздействащи граждански мобилизации пред Министерството на енергетиката в Южна Африка, състезание с лодки във Филипините, а активисти се покачиха на въглищна мина в Чили, за да разпънат огромен банер с послание за края на ерата на въглищата. В Германия група активисти осъществиха идеята си за един различен и изобретателен протест – те засадиха цветя и поправиха покривите на къщи в градчето Поделвитц, застрашено от плановете на минна компания, която иска да го заличи за сметка на добиването на лигнитни въглища. 

Полша също не съгласна с добива на въглища, който отнема водата на местното население – затова активисти организират човешка верига, за да остояват правото си на чиста вода.

В Южна Корея, местното население също се противопостави срещу изграждането на нови топлоелектроцентрали в Дангджин, където вече се намира най-голямата ТЕЦ в света. Движението Break Free беше подкрепено и от шествие в Атина, Гърция, организирано от коалиция от 53 организации, които се обявиха срещу неравенството и несправедливостта, до които води зависимостта ни от изкопаеми горива.

Големи демонстрации срещу изгарянето на въглища се случиха в Джакарта, Индонезия, както и в Турция. В Италия – мирно протестиращите поискаха справедлив преход за въглищните райони и общностите, които живеят там. Организираха се и събития по време на честването на 60-годишнината от основаването на Европейския съюз.

Жени-активисти в Тайван пък се изправиха на мирна демонстрация, за да отстояват правото си на чист въздух.

И това са само някои от събитията, които станаха част от движението Break Free.

Времевият прозорец, с който разполагаме, за да ограничим глобалното повишаване на температурите до 1.5°C и да избегнем катастрофалните последици от промените в климата, бързо се затваря. Ролята на обществото в налагането на натиск върху политически и бизнес лидери спешно да предприемат действия за климата не може да бъде отречена.

Последните три седмици на мобилизации са доказателството, че граждани и общности няма да седят безучастно, докато правителствата им позволяват корпоративни интереси да застрашат техните земи, вода, въздух и живот. В повече от 60 страни по целия свят това разрастващо се движение доказа, че е неуморимо, обединено и неудържимо.

Всички ние вярваме, че е важно да излезем от зависимостта от изкопаеми горива, защото така директно можем да работим за по-добър климат, да предпазим здравето на хората и да създаваме устойчиви работни места. Вълни от гражданско неподчинение ще продължат да заливат старомодните мръсни изкопаеми горива, докато политиците не изберат бъдещето на чистата енергийна система.

Close