С новия ни формат „Чувствай, мисли, действай – работилница за бъдеще” създадохме безопасно пространство за споделяне на чувства емоции и идеи за действие и показахме, че физическата дистанция не може да пречупи социалния контакт между хората.

Във време на физическа изолация от близките, приятелите и общностите ни, решихме, че вместо да стоим безучастни и да чакаме всичко това да отмине, можем да използваме момента и да обединим сили заедно с активни и будни хора в България. Чрез пилотния  формат “Чувствай, мисли, действай – работилница за бъдеще” искахме да помогнем на участниците да изследват своите емоции и познавателни умения, да се чувстват по-смели и способни да направят реалност промяната, която искат да видят в света.

Дизайн: Габриела Петкова

„Работилница за бъдеще“ събра будни хора от различни точки на страната на едно място, макар и виртуално, за да потърсят и да дадат отговор на въпроси, как бихме могли да се адаптираме в това несигурно настояще, докато мислим, чувстваме и действаме заедно. Първата серия от формата беше посветена на климатичните промени, в условия на пандемия. С помощта на фасилитатори и посредством различни упражнения и модели обърнахме призмата към нас самите; как се чувстваме в текущата ситуация и какво бихме могли да направим с индивидуални и групови усилия, за да я подобрим. 

Атмосферата беше топла, приятелска и задушевна, а енергията заразителна и вдъхновяваща. Имахме активно участие от приятелите ни от сдуржение „Дишай Девня“, „Чиста Атия“, „Петъци за бъдеще“ – България и други активни граждани, които имат енергията и желанието да подобрят средата си и да работят за едно по-добро бъдеще. 

В началото на формата се събрахме като непознати. Хора от различни точки на България, различна възраст и с различна професия, за да установим, че имаме общи интереси и идеали и накрая да излезем от преживяването като общност.

Дизайнът на работилницата беше разделен на три части, в две последователни сесии:

I) Чувствай: фокусираме се върху чувствата ни, предизвикани от климатичната криза, с която се сблъскваме. 

В тази част, посредством рисунки, изразихме емоциите ни относно климатичните промени и настоящата пандемия. Ето и част от рисунките на участниците.

Работилница за бъдеще – рисунки на участници

II) Мисли: обръщаме внимание на проблемите, които срещаме в нашата общност.

Тук бяхме окрилени от някой от мислите, които споделиха участниците ни. 

  • „Живея с по-малко и виждам, че животът ми се подобрява. Щом сега можем да се откажем от много неща в ежедневието си, значи можем винаги.” – Диана
  • „Сега сме по-отговорни и по-дръзки да работим съвместно със съмишлениците ни. Всички имат шанс да се включат сега.“ – Еми

III) Действай: създаваме решения заедно.

В третата, последна част от работилницата, споделяхме идеи за решения и действия, индивидуално и съвместно. Всеки от участниците, под една или друга форма вече е активен в собствената си общност и за определена кауза. Освен полезността от това да споделим добри практики помежду си, изведохме и други идеи за действие. 

  • Нуждата от обединение на хора, със сходна визия и интереси. Решихме, че ще продължим формата, защото носи стойност на участниците и им помага да се запознаят с други будни и активни граждани. А по този начин, създаваме активна общност, в която можем да си помагаме и за в бъдеще. 
  • Възможността от участници да се превърнат в организатори. Как? Като адаптират работилниците в техните собствени местни общности, като по този начин търсят отговори и решения на проблеми, индивидуално за техните нужди. 
  • И още много други.

В заключение, смятаме че пилотната работилница беше успешна. Успя да събере прекрасни и будни хора, бяхме откровени и открити и по естествен начин се създаде топло усещане за общност. Благодарим на всички участници, които се включиха и ни направиха съпричастни към тяхната визия за по-добро бъдеще. 

Работилница за бъдеще – заедност

Поздрави от екипа и участниците с общата прегръдка, която направихме, въпреки физическата дистанция, като символ на заедност. 

Очаквайте информация за следващата серия от работилници, в които отново ще мислим и действаме в посока едно по-добро бъдеще за всички ни.