Достигнахме максималният брой участници, регистрацията е затворена. Все пак можете да дойдете, за да подкрепите каузата и да се включите в наблюдението на птици или карането на уейкборд

Попълни формуляра, за да участваш в събитието на 3 октомври, от 10 ч. Необходими са само няколко стъпки:

  • Избор на дистанция
  • Попълване на имена и други данни за състезателя
  • Прочитане и приемане на условията
  • Избор за известия по имейл
  • Символично дарение за участие
Изглед от въздуха към селски район в община Сливница, август 2020 © Деннис Тодоров/ „Грийнпийс“

Каним те на 3-ти октомври от 10 ч. да надбягаме заедно мината и да те потопим в красивите природни дадености на района. Старт/ финал – на яз. „Братушково“. Новините за организацията можеш да намериш в страницата на събитието във Facebook:  https://www.facebook.com/events/1190684347954430/.

При завършена регистрация за състезанието, получавате:
👉 личен номер, който ще послужи за отчитане на Вашето време при класирането;
👉 личен бъф, специално изработен заедно с Birdies Nerdies и ТОЧКА СПОТ
👉 за завършилите състезанието – специално изработена значка от дърво от ДРЪВкулки.

Подробностите за мястото и проблема

ЗАЩО Бягане за Радуловци❓

🏞️ Радуловци и околните села в община Сливница са разположени на по-малко от 50 км от София. Хората описват местността като добре развит селски район, в който се радват на възможности за земеделие, а напоследък и на екотуризъм. За съжаление обаче днес, когато цял свят е на прага на бъдещето си отвъд въглищата, този район е на път да бъде превърнат в нова въглища мина.

През август 2018 г., фирма, свързвана с Христо Ковачки, получава правото да добива въглища в Алдомировския въглищен басейн. Къщите в селата Радуловци и Братушково са едва на 300 м от бъдещата мина и недоволство срещу нея през годините не липсва. Подписките на местното население срещу инвестиционното намерение за въгледобив обаче не дават резултат, а възраженията на Община Сливница остават игнорирани.

През последните две години, „Грийнпийс“ – България и Екологично сдружение „За Земята“ застават зад хората от района, които пряко или косвено са потърпевши от спорните решения в полза на фирми от кръга „Ковачки“.
Повече информация тук: http://act.gp/budeshte-bez-vuglishta-aldomirovtsi

КАКВО да очакваш❓

💡 Така се роди и идеята за спортно бягане с кауза. Решихме да използваме прекрасните природни дадености на района, за да организираме любителско бягане със състезателен елемент. Каузата ни е: „да надбягаме“ мината и минната индустрия и да разкрием живописната природа на района, който има потенциал за по-добро бъдеще от предначертаното му в момента.

🏃 Събитието представлява любителско бягане със състезателен характер с две различни дистанции – 3 км и 12 км. Трасетата обхващат стопанска земя между селата Радуловци и Братушково, както и част от пътната инфраструктура на село Братушково.

⭐ Имаме честта да получим подкрепата и на международно признатия Кирил Николов – Дизела, който застава зад каузата ни и ще бяга заедно с нас.

Основен фокус на събитието ще е бягането, но освен него сме организирали и допълнителни дейности, които да разкрият потенциала на района.

📅 Програма на събитието*:

Старт/ финал – яз. „Братушково“
9:45 ч – Официално откриване
10 ч – Старт на бягането
11 ч – Наблюдение на птици
14 ч – Официално закриване и награждаване
15 ч – Почистване на района

© ТОЧКА СПОТ/ „Грийнпийс“

КАК да участваш❓

================

Таксата за участие в бягането е с благотворителен характер и събраните средства ще бъдат използвани за каузата.
Вход свободен за всички други посетители.
Включи се и нека заедно да надбягаме мината!

ℹ️ Допълнителна информация:

*Програмата предстои да се допълва и актуализира.

Старт/Финал зоната на състезанието, както и останалите планирани дейности като информационен щанд, подкрепителен пункт за състезателите и отправна точка на другите активности ще са разположени в района на яз. Братушково.

Локация: https://goo.gl/maps/fBZdRN2e9hi6zUgM8

Тази есен активисти и организации за опазване на околната среда от цяла Европа организират обща програма под надслов „Заедно за климата“. Това събитие е част от нея.