Мечтата на Милуш от Брацигово за енергийна независимост

Автор: Божидар Николов

Гледка от Брацигово

Вече ви разказахме за община Брацигово, която освен изключително приятно място за туризъм заради своите природа и история, е и напредничава по отношение на енергетиката. Много от общинските сгради са преминали през саниране за енергийна ефективност и имат инсталирани слънчеви колектори и котли на биомаса. Сградата на поликлиниката пък разполага със собствена слънчева електроцентрала на покрива с мощност от 28 kW, която покрива нуждите на медицинския център.

След като в общината ни запознаха подробно с инициативите в посока намаляване на въглеродните емисии, се отправихме на разходка, за да разгледаме различните ВЕИ мощности из града. Тъй като валеше, се качихме в кола. Първоначално, признавам си, не обърнах голямо внимание на шофьора ни, тъй като се бях фокусирал върху това как да правя снимки без да намокря фотоапарата. Висок и едър мъж, в края на петдесетте си години, учтив и мълчалив.

Къщата на Милуш

Още на втората дестинация – детска градина с добър ремонт, слънчеви колектори (40m2) и котел (0,38 MW) разбрахме, че Милуш също е инсталирал колектор в дома си. Първоначално съвсем тих и скромен, той се оказа много приятна и весела компания за разговор, а в края на обиколката дори ни покани на гости, за да ни покаже системата.

Когато пристигнахме, видяхме, че новият ни приятел се е постарал да превърне семейната къща в дом – достатъчно голям, за да побере няколко поколения и с приятен малък заден двор с градина и лоза. Там се намира и слънчевият колектор с мощност от близо 400 W, който семейството използва за битово горещо водоснабдяване.
Идеята хрумнала на Милуш, когато разбрал за Националната програма „Енергийна ефективност“[1]. До онзи момент семейството разполагало само с обикновена камина и електрически бойлер за топлене на вода през зимата, но се замислили как могат да постигнат по-голяма енергийна независимост по екологичен начин. След като веднъж се решили, инвестицията не била голяма – цялата инсталация заедно с труда излязла на стойност около 1300 лв.

Милуш в двора си

Милуш разказва, че е много доволен, защото вложението не спира да се изплаща. Преди да си поставят слънчевия колектор сметката им за електричество (при работещия на ток бойлер) били от порядъка на 80 – 90 лв. След включването на новата инсталация, сумата паднала на под 50 лв., а мощността на единствения колектор е достатъчна за подгряване на водата за първите два етажа на къщата. Милуш казва, че ако иска да отопля вода и за третия етаж, ще трябва да си инсталира втори колектор.

Когато използването на слънчевата инсталация не е възможно или достатъчно, семейството все още разчита на камината с водна риза, с която разполага. Милуш обаче мечтае да направи сондаж в двора си и да инсталира система за използване на геотермалната енергия за отопление. За този проект споделя, че необходимата сума щяла да бъде от порядъка на няколко десетки хиляди лева и ще му е нужно доста повече време, за да ги събере.

Питам го какво мисли за падащите цени на соларните панели за производство на електричество и за новата директива на ЕС за възобновяемата енергия, която гарантира на всеки гражданин или общност правото сами да произвежда необходимата му енергия от ВЕИ и дори да я продава. Щом чува въпроса ми, Милуш веднага казва, че щом има подобна възможност, би се възползвал и от нея, за да може едновременно семейството му да е независимо и да се отоплява по екологично чист начин. Накрая леко скептично добавя, че директивата е много хубава, но е необходимо политиците да си държат на думите и да мислят за хората.

Разговорът продължи с разказ за големия син на Милуш, който е заминал преди години и сега работи и живее със съпругата си в Шотландия, където си имат собствен апартамент. Малкият му син живее тук, в семейния дом.

Колектор в къщата на Милуш

Благодарихме на Милуш за гостоприемството и хубавия разговор, и след като му пожелахме успех с инвестициите във ВЕИ и щастие в семейството, се върнахме в сградата на общината. Благодарихме и на останалите общински служители и се отправихме към следващата слънчева история.


[1] Споменатата НП предоставя възможност за финансиране за саниране с цел енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, но въпреки това е послужила като пример и вдъхновение за Милуш и семейството му да потърсят начини за нововъведения в дома си.