• Автор: Жан-Мари Колин, говорител на ICAN Франция (Международната кампания за премахване на ядреното оръжие – International Campaign to Abolish Nuclear Weapons – ICAN)
  • Превод: Божидар Емануилов

Ядрените оръжия са най-разрушителните и чудовищни ​​оръжия, произвеждани някога, но сега всички ние можем да отпразнуваме нов етап в дългия път към мира. Договорът за забрана на ядрените оръжия (Treaty on the prohibition of nuclear weapons – TPNW) вече е част от международното право.

Подводна ядрена детонация при тестове на американския флот. (ВМС на САЩ / публично достояние) © ВМС на САЩ / обществено достояние

През 2021 г. се отбелязва 50-годишнината на „Грийнпийс“, организацията започва живота си през септември 1971 г., когато малка група активисти отплават до остров Амчитка, край западното крайбрежие на Аляска, за да се опитат да спрат провеждането на тестове на ядрено оръжие. От „Грийнпийс“ не бихме могли да бъдем по-щастливи, от това че в годишнината от нашето основаване ще можем да отпразнуваме и влизането в сила на този исторически договор и да отдадем най-дълбоката си почит на защитниците на това важно постижение водено от ICAN.  


„Грийнпийс“ – Франция интервюира Жан-Мари Колин от ICAN Франция за предизвикателствата и перспективите, произтичащи от влизането в сила на Договора.

Договорът за забрана на ядреното оръжие влиза в сила. Как стигнахме до този момент?

Ядрените оръжия са използвани за първи път през 1945 г. с катастрофални резултати. Оттогава те остават основна заплаха за човечеството. Гражданското общество води кампания срещу тях, но напредъкът е бавен. През 2010 г. ICAN започна работа с някои правителства за насърчаване на процес в ООН за договаряне на правно обвързващ инструмент за забрана на ядрените оръжия. На 7 юли 2017 г. преобладаващото мнозинство от държавите (122) прие TPNW. До 24 октомври 2020 г. 50 държави го подписаха и ратифицираха, което гарантира, че Договорът влиза в сила 90 дни по- късно. Така че на 22 януари 2021 г., ядрените оръжия станаха незаконни!

Първото събрание на заинтересованите страни ще се проведе през следващите 12 месеца, вероятно в Австрия.

Какво означава влизането в сила на Договора? Какво ще се промени и какво няма да се промени?

Ядрените оръжия винаги са били неморални. Сега те са класифицирани като незаконни, точно като химическо и биологично оръжие. Това е голяма промяна, тъй като ще доведе до промяна в общественото възприятие за тези оръжия. TPNW не е символичен, по-скоро е обвързващ предвид многобройните форми на забрана които той разглежда (производство, притежание, използване, прехвърляне, заплаха от употреба и т. н.).

Какви са последиците за деветте ядрено въоръжени държави (САЩ, Великобритания, Русия, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея)?

Нито една от ядрените сили не е подписала Договора. Дори неуспешно се опитаха да го блокират. Докато те отказват да подпишат, Договорът не се прилага пряко за тях, но затруднява много да оправдаят своето противопоставяне. Те могат да очакват да бъдат изправени пред нарастваща международна критика, както и вътрешнополитически натиск.

Договорът ще има значително въздействие и върху финансовите институции (пенсионни фондове и банки), тъй като забранява финансирането на системи за ядрено оръжие. Инвестирайки в ядрени оръжия, тези институции изиграха основна роля в заплахата от ядрен Армагедон. Сега те ще трябва да изберат да одобрят или отхвърлят този нов стандарт. Ако решат да го отхвърлят, рискуват да опетнят имиджа си. Финансовите органи на някои държави (Германия, Япония, Холандия и Швеция, например), които не подкрепят TPNW, вече са взели решение да не инвестират и да оттеглят своите инвестиции в продукти свързани с ядрените оръжия, което показва степента на въздействието на Договора.

Какви са приоритетите на ICAN сега, когато Договорът влиза в сила?

Нашият ключов приоритет е да продължим да правим Договора възможно най-универсален, като накараме колкото се може повече държави да го подпишат и ратифицират, увеличавайки неговото правно влияние. Наблюдението на прилагането му също ще бъде много важна задача, тъй като е средство за демонстриране на ефективността му. И последно, но не и по важност – общественото мнение е критично. В Европа, благодарение на кампанията на партньорите на ICAN, вече наблюдаваме увеличаване на броя на хората, които подкрепят Договора (например във Финландия подкрепата е 84%, а в Белгия 77%). Работата по това е от решаващо значение и колкото повече хора оказват натиск върху правителствата си да подпишат Договора, толкова по-силен ще стане той.

Повече за ICAN и дейността им можете да откриете ТУК.