Иновативна българска ВЕИ технология осигурява топлата вода на хижа „Тъжа“

От началото на октомври хижа „Тъжа“ в НП „Централен Балкан“ разполага с 30 соларни панела. 7,5-киловатовата система позволява топлата вода в хижата да се нагрява безпроблемно, единствено с помощта на слънчевата енергия. Инициативата е част от сътрудничеството между „Грийнпийс“-България и туристическо дружество „Приста“-Русе

Повече за соларната система ще научите от интервюто на Венцислав Стоянов, представител на „3К“-Варна, технически партньор на проекта.

Би ли се представил?

Казвам се Венцислав Стоянов. Занимавам се със зелена енергия и основно фотоволтаични системи.

Разкажи ни повече за проекта.

Монтирахме система от 30 на брой 250-ватови фотоволтаични панели на покрива на х.Тъжа, които с нищо не отежняват конструкцията й.

В случая, тези панели ще загряват бойлер за битови нужди, който е с капацитет 600 литра и ще стига за нуждите на 50-100 души в хижата.

А нещо повече за технологията, която използвате?

Интересното при тази система е, че няма преобразуване на електроенергията – тя влиза директно в бойлера, чрез стандартните негови нагреватели без да има допълнителни преобразувания. Когато бойлерът загрее, системата спира да работи и се включва отново, когато се изразходи топлата вода. В сравнение с другите системи, нашата заема повече площ. С конвенционалните колектори за топла вода този 600-литров бойлер би се нагрял с порядъка на 5-10 кв. м. панели, а на нас са ни необходими около 30 кв. м. Плюсовете са, че от покрива до самия бойлер стигат само проводници, няма тръби, допълнително флуид, който да отдава температура на бойлера, няма помпи и доста други съоръжения, присъщи на конвенционалното загряване на бойлера. Системата работи с пълен капацитет в месеците от април до средата или края на м. октомври. Зимата бойлерът също загрява, но на по-ниски градуси, в зависимост от количеството на слънчевата светлина. Тази система винаги произвежда енергия, дори и малко.

По-ефективна ли е от флуидната система?

Ако смятаме ефективност спрямо площ, фотоволтаичната система е с по-ниска такава, тъй като изисква по-голяма площ, но пък минусите на другия вид системи са малко повече – отнемат повече време за инсталиране; имат помпи, които използват ток; съществува опасност от прегряване – ако загрятата вода не бъде оползотворена има разширителен съд, който поема част от обема, но не и целия. Така трябва или колекторите да се покрият, или водата да се източи. В противен случай баланс-вентилите, които поемат излишното налягане избиват и антифризът изтича, което налага намесата на специалист, който да го възстанови.

За разлика от флуидните, фотоволтачините системи работят с ток, който се експлоатира много по-лесно от водата – оборудвани са с датчик, измерващ температурата в бойлера, който прекъсва веригата спрямо зададените градуси. Единствената част, която би могла да даде дефект след време е въпросният датчик, който нито е труден за ремонтиране, нито е скъп за подмяна. По-скъпата част на системата са самите панели, но те са устойчиви на атмосферни влияния и имат 25 години гаранция. Кабелите също са максимално защитени, стига да няма гризачи.

За колко време се възвръща инвестицията от такава система, ако бъде ползвана за домашни условия?

При сегашната цена на тока – 4 до 5 години, когато говорим за бойлер. Едно домакинство изразходва средно 100 л. на ден, което струва около 40-50 лв. месечно. Фотоволтаичната система работи с пълен капацитет около 9 месеца годишно. Сметката за ток за същия период ще бъде 400-500 лв., а една такава система за домакински нужди струва малко повече от 2 000 лв.

Компанията е спечелила награда с тази разработка. Разкажи ни повече за това.

Да, спечелихме златен медал на Пловдивския панаир миналата година с устройството, което прекъсва токоподаването. Системата работи с прав ток, а чрез него няма нужда той да се преобразува в променлив. Това, което устройството прави е да следи целия процес и да прекъсва електрическата верига, което е доста трудно, поради наличието на т. нар. електрическа дъга, която се появява при отделяне на кабелите и води до слепването или разтапянето им. Именно това устройство прави възможно изключването на веригата без тези нежелани реакции.

Какъв е коефициентът на полезно действие на системата?

В хубав слънчев ден може да произведе от 5 до 7 пъти капацитета на инсталираната мощност. Например, ако системата е с мощност 100W, тя ще произведе 700W. Перфектният вариант за добра работа е тогава,  когато слънчевите лъчи падат под ъгъл 90 градуса спрямо панелите, но за съжаление това не винаги е възможно, налага се компромис. Те могат да бъдат нагласени на 30 или 45 градуса спрямо хоризонта, в зависимост от това кога експлоататорът желае системата да работи най-много. Тъй като зимата слънчевите лъчи падат под ъгъл 19 градуса спрямо хоризонта, панелите на хижа „Тъжа“ са на 22 градуса.

Какво бихте казали в заключение?

В заключение, доволни сме от свършената работа. Хижата е прекрасна. Постройката е стабилна и покривът е страхотен.