В средата на месец май националната мобилизация за почистването на водоеми #ИзбериВодата е в своя разгар. От получените общо 37 регистрации от доброволци за почистване на бреговете около водни обекти в цялата страна, 27 вече се случиха. 

Събраните чували с отпадъци са много, но още повече са споделените хубави моменти и новите приятелства. Споделяме галерии със снимки на част от проведените вече събития.

Почистване на парк Бедечка в Стара Загора - ден трети
Стани част от почистванията!

Пълна информация за инициативата.

Включи се сега!

Река Кастракли, община Борино, 28 април

„Положихме усилия за почистване на речните корита от дънери, паднали дървета, гуми – това са точки, които концентрират отпадъци при водните течения – това също е важен аспект“. С тези думи и поздрави от Западните Родопи, хора от сдружение „Био-Б-Еко“ ни изпратиха няколко страхотни снимки от почистването на река Кастракли, намираща се в обхвата на община Борино.

Яз. Огоста, гр. Монтана, 7 май

Почистването бе с фокус върху местността „Червеното връвище“, която се намира в язовир Огоста, Монтана. Вследствие на замърсените води на язовира, течението отнася стотици неразградими отпадъци на това място, което е доста трудно достъпно по суша. Ето защо, участниците трябва да се придвижват до там и да извозват отпадъците обратно с лодки. С големи усилия и много помощ от страна на местни доброволци те събират 110 чувала основно с пластмасови бутилки. За съжаление за един ден групата не успява да пребори морето от пластмаса и планират да направят второ почистване през месец септември.

Репортаж на bTV за почистването ТУК.

Яз. Тича, област Шумен, 3 май

Почистването на язовир Тича в община Върбица се оказа доста по-продължително от първоначално планираното. Освен брега, доброволците успяха да почистят и един от островите във водоема. Вдъхновени от промяната, местните решиха да организират и допълнителна акция, въвличайки съмишленици от близките села на 23 май. Те планират да чистят около биваците на рибарите, като раздават и на тях чували, за да ги подтикнат сами да започнат да чистят местата, на които се събират.

Яз. Розов кладенец, гр. Гълъбово, 9 май

Планираното събитие за почистване в Гълъбово бе силно подпомогнато от група местни рибари, които след като разбраха за инициативата предложиха да изчистят няколко локации около язовира, различни от първоначално планираните. Техните усилия бяха подкрепени от доброволците, почистили изначално планирания бряг от язовира. Обединявайки силите си, всички участници изчистиха общо 5 ивици от бреговете на язовира, някои от които стръмни и труднодостъпни.

Канала на град Чирпан, 7 май

Част от канала на град Чирпан бе почистен на 7 май от доброволци на Българския младежки Червен кръст. Това се случи, въпреки че голяма част от доброволците от клуб „Яворов“ към организацията не живеят постоянно в града и пътуват за учебните си занятия, а в момента са и в онлайн форма на обучение, което възпрепятства тяхното включване към общите усилия. 

Кресненското дефиле, река Струма, 6 май

На Гергьовден организаторите се събраха на „Рафтърската поляна“ където се разпределиха по групи и всяка група се отправи към своята зона. 

Парк Въртопо, Младост 2, 9 май

Организацията на почистването на парк Въртопо в София започва с голяма амбиция и планове да бъде раздадена авторска картина на 3-ма от участниците в събитието. В крайна сметка се събират неколцина приятели, които въпреки малкия си брой събират сериозно количество отпадъци от две зони, което собственоръчно изнасят и изхвърлят. Мотивирана от този опит и желанието за по-мащабна акция, организаторката влиза в контакт с други съмишленици от съседни квартали и заедно с тях планират осъществяване на по-голямо събитие за почистване както на реките, така и на цялата местност Въртопо. 

Лозен планина, 15 май

Почистването е организирано от Младежки клуб по пешеходен и вело туризъм София. Събрали са се над 40 доброволци, които са почистили пътеката към манастира Свети Спас и връх Половрак. Събитието е било вълнуващо и изпълнено с положително настроени млади хора. За 3-4 часа доброволците са събрали количество боклуци от снимките. По пътя са открили и огромно сметище за балатуми, но са успели да почистят всичко.

Река и парк Бедечка, Стара Загора, 15, 16 и 17 май

Завършваме кратките истории с една от най-любопитните такива – за река и парк Бедечка в гр. Стара Загора. Там бяха организирани не едно, а цели три почиствания в три последователни дни. Колективът на „Запазете Бедечка“, който се бори за запазването на парка почисти определен участък през уикенда, като същевременно организира и още две почиствания – в събота и понеделник. Тези действия на доброволците показват силната ангажираност и привързаност на старозагорци към парка, който в момента е със спорен статут. 

Като разказваме тези кратки истории и споделяме галерии със снимки от тези места искаме да мотивираме хората, които ще се включат в предстоящите събития да го направят с желание и усмивка. И помнете – дори и да има трудни моменти – крайното задоволство от свършената работа и преживените емоции осмисля всички вложени усилия. Както за вас, така и за природата.