80 активисти на "Грийнпийс" блокираха пристанище и поискаха забрана на рекламите на изкопаеми горива
Спри пропагандата!

Компаниите за изкопаеми горива ни манипулират и заблуждават чрез реклами. Да сложим край на това!

Подпиши петицията!

Цигарите ни убиват, също както нефтът, газът и въглищата. Замърсяването на въздуха, причинено от изгарянето на изкопаеми горива, всъщност убива повече хора, отколкото тютюнопушенето в световен мащаб.

В началото на века, Европейският съюз (ЕС) забрани със закон рекламата и спонсорството на тютюн и тютюневи изделия. Това се случи, след като беше признато, че рекламите им увеличават потреблението и прикриват предупрежденията за негативното им въздействие върху здравето. В същото време, сега има научен консенсус по отношение на климатичните промени и тяхната неоспорима връзка с добива и изгарянето на изкопаеми горива. Има достатъчно сведения, че компаниите за изкопаеми горива са знаели за щетите, които нанасят върху климата и Земята от десетилетия, но умишлено са използвали рекламата като инструмент, за да забавят действията по ограничаване на вредното въздействие от дейността си, а също и да заглушават предупрежденията на научната общност. Тези умишлени действия на корпорациите ни изправиха пред климатична криза, която обхваща всички сфери от нашия живот. 

Смятаме, че е крайно време да поискаме забрана за пропагандата, с която ни заливат компаниите за изкопаеми горива. Нека е ясно: продуктът, който ни предлагат е разрушителен, токсичен и престъпните им действия задълбочават климатичната криза.

Изкопаемите горива убиват планетата и хората

Находищата на изкопаеми горива намаляват, но и стават все по-трудно достъпни. Това започва да създава или изостря конфликти в определени райони,  а също и да налага нови форми на колониализъм.  В най-новия доклад на IPCC, от август тази година, учените поставиха ултиматум на човечеството да разреши проблемите, свързани с климатичната криза. 

„Забавяне и заблуди“, това е новото отричане. Компаниите за изкопаеми горива наливат милиони в стремежа си да се представят като „зелени“ и да заличат десетилетия насилствени дейности и унищожение от биографията си. По този начин се опитват да удължат живота на потъващия им бизнес и от години ни заливат с грийнуошинга си, но въпросът е: 

Защо компаниите за изкопаеми горива все още могат да разпространяват невярна информация и да работят безнаказано?

Компаниите за изкопаеми горива са крале на манипулацията: убеждават ни, че бензинът е жизненоважен елемент от съвременния живот, укриват информация, пробутват ни фалшиви решения като изкопаем газ и поддържат в експлоатация остарели въглищни централи. Заграбват земите на хората, унищожават екосистемите, финансират военни дейности и политически партии; дори компании като Shell имат обвинения в насилствено противопоставяне, мъчения, подкупи на хора, за да отричат и опровергават науката за климата.

Точно за това активистите за климата са най-нужни в момента, за да се противопоставят на фалшивите решения, да сложат край на ерата на изкопаемите горива и да застанат зад научната общност, която безрезервно посочва индустрията на изкопаеми горива като отговорна за климатичната криза. В момента тези влиятелни групи, които от десетилетия умишлено забавят действията за климата, са най-уязвими и са се хванали за рекламата и спонсорството като удавник за сламка, за да останат на повърхността.

Подобно на компаниите за тютюн, те облъчват милиони хора по целия свят. Представят им кампании с лъскави плакати, билбордове, “зелени” реклами, организират развлекателни дейности и събития за младите, спонсорират събития, насочени към спорт и изкуство…. Този списък може да продължи още дълго. 

Да вдигнем завесата

80 активисти на "Грийнпийс" блокираха пристанище и поискаха забрана на рекламите на изкопаеми горива
Активист на „Грийнпийс“ държи банер, гласящ „Без реклама за изкопаемите горива“, по време блокадата на рафинерия на Shell в Ротердам. Повече от 80 души от 12 европейски държави се включиха в акцията, която цели забрана на рекламите на компании, свързани с изкопаеми горива. © Marten van Dijl / Greenpeace

Заедно можем да съберем 1 милион подписа в целия ЕС и така да разкрием мрачната, токсична стратегия на индустрията за изкопаеми горива. Можем да спечелим тази битка –  с помощта на хората, които са основните носители на промяната и така да сложим край на изкопаемите горива.

Европейската гражданска инициатива е уникален и демократичен начин, чрез който гражданите могат да променят закона. Заедно можем да предприемем действия и да разкрием основните виновници зад климатичната криза. Заедно можем да разрушим този свят на манипулация и власт, така че компаниите, подхранващи климатичната криза, вече да нямат платформа за разпространение на лъжите си.