Инициативата „Пазители на водата“ ще даде началото на общност, която действа за опазването на водните блага в България

Защо „Пазители на водата“? 

Вярваме, че водата е богатство и животът ни на Земята би бил невъзможен без нея. Както много от природните блага, често приемаме и водата за нещо естествено и даденост. Но водите все по-често страдат от задълбочаващите се последствия от климатичните промени, недобро стопанисване, загуба на биоразнообразие, непрекъснатата експлоатация от индустрии, като енергийната, земеделската и други. 

Проблемите са много, а освен няколко действащи организации и неформални групи по различни теми, свързани с водата, липсва общност, която да действа по-всеобхватно за опазването на водните блага. Чрез „Пазители на водата“ искаме да дадем пространство на хората, които са запознати, загрижени и ангажирани или просто се интересуват от настоящето и бъдещето на водните ни блага да се съберат и действат заедно.

Пазители на водата
© "Грийнпийс" – България / София Попйорданова

Какво предстои в инициативата „Пазители на водата“

Започваме със серия от уебинари и регулярни информационни събития. В рамките на следващите месеци, с помощта на експерти и учени от различни области ще представяме разнообразни теми като: въздействието на климатичните промени върху водоемите, влиянието на вецовете върху реките и биоразнообразието им; действията, с които бихме могли да опазваме водите, и други.

Като следваща стъпка планираме създаване на група, в която ще може да се включи всеки заинтересован. Участниците в нея ще имат възможност да се запознаят с други ангажирани хора от страната, да споделят проблемите, с които се сблъскват, и да търсят решения за справянето им заедно като общност.

Как можеш да се включиш?

Можеш да се запишеш за специален бюлетин „Пазители на водата“. Чрез него:

  • Ще те информираме за развитието на темите и инициативите, който планираме. 
  • При регистрация във формата, можеш да ни пишеш и какви конкретно са темите, който те интересуват и искаш да засегнем занапред. 

Всяко събитие ще има част с въпроси и отговори, съответно ще можеш да задаваш въпроси към експерта, а в края на събитието ще ги дискутираме. 

Информация за събития

*Секцията се актуализира регулярно и тук ще бъдат представени анонси за нови и записи към отминали събития. 

Влажните зони – люлката на живота | 30.03.2022

Уебинар „Влажните зони – люлката на живота“
© „Грийнпийс“

Темата е посветена на живота във влажните зони, а лектори са Радостина Ценова и Спас Узунов от Българска фондация „Биоразнообразие“. В този уебинар:

Говорим за влажните зони. Кои са те къде се намират в България?

Специално внимание объръщаме на влажните зони по Черноморското крайбрежие в България. Какви са проблемите и предизвикателства пред опазването им и какви са успехите и добрите примери, с които се гордеем?

Представяме и проекта „Лагуната на живота“ и Атанасовското езеро, за да се вдъхновим и посетим това изключително ценно и забележително място.


Дунав преди и сега – природа, биоразнообразие и хора | 16.02.2022

Уебинар „Дунав преди и сега - природа, биоразнообразие и хора“
© „Грийнпийс“ – България

Лектор на събитието е Стоян Михов. Той е експерт по биоразнообразие и води към @WWF България. Интересите му са в областта на опазване и възстановяване на влажни зони и популациите на есетрите.

По време на уебинара ще се върнем назад във времето преди повече от 100 години, за да сравним Дунав и прилежащите територии в миналото и сега. Ще говорим за връзката между Дунав и хората, за използването на природните ресурси, за това какво ни дава реката и какво искаме да вземем от нея. Ще се запознаем с проекта „Зелен коридор Долен Дунав“, биоразнообразието на островите, включително на заливните гори и възстановените влажни зони. Особено внимание ще отделим на усилията на WWF за възстановяването на популациите на 4-те вида есетри, все още оцеляващи в реката.


Какво е ВЕЦ и как влияе върху природата и местните хора | 26.01.22 

Уебинар „Какво е ВЕЦ и какво е влиянието му върху природата и местните хора?“
© „Грийнпийс“ – България

Лектор в настоящото събитие е Андрей Ралев. Той е еколог и природозащитник. От 2002 г. работи в неправителствения сектор по различни проекти, свързани с опазване на природата. Към момента е експерт в независимата мрежа Perangua и координатор на кампания към Bank Watch. Работи по темата за въздействието на водноелектрически централи (ВЕЦ) върху околната среда и местните общности.

В настоящия уебинар Андрей ще ни запознае отблизо с ВЕЦ, какво представлява този тип инфраструктура и нейното въздействие върху екосистемите. Чрез примери от България, Хърватия, Черна гора, Северна Македония, Сърбия, Украйна и Грузия ще видим какви проблеми създават ВЕЦ-овете за биоразнообразието, реките, питейната вода и местните общности. По време на дискусията след презентацията ще търсим отговор на въпроса доколко водноелектрическите централи са решение на климатичната криза, особено предвид въздействието им върху природата.


Съвременни предизвикателства пред опазването на водите в България | 15.12.2021

Пазители на водата

Лектор на събитието е адвокат Любомир Костадинов, който има богат опит в кампании за природата и е част от сдружение „Балканка“. От 10 години се занимава с темата води, ВЕЦ-ове и опазване на реките.

Сред въпросите, които адвокат Костадинов ще отговори, са златни ли са нашите реки, защо багер в реката е не просто кофти гледка, а престъпление срещу природата, и имаме ли нужда от язовири. Той ще коментира също плановете за управление на речните басейни и ефективността от почистванията на реките от отпадъци.


Въздействието на въглищната индустрия върху водните блага | 22.11.21 

Пазители на водата
© "Грийнпийс" – България / София Попйорданова

Меглена Антонова и Десислава Микова от екипа ни ще те запознаят с работата на „Грийнпийс“ – България в областта на водите, както и с ролята на водата в производството на енергия от въглища.

През тази година офисът в България представи две проучвания, фокусирани върху влиянието на въглищата върху водните блага – както по отношение на замърсяването, така и по отношение на изчерпването им. Последователно ще представим какво изследвахме, по какъв начин и до какви заключения достигнахме.

___

Следи и страницата ни във Facebook за предстоящи събития и новини.