Инициативата „Пазители на водата“ ще даде началото на общност, която действа за опазването на водните блага в България

Защо „Пазители на водата“? 

Вярваме, че водата е богатство и животът ни на Земята би бил невъзможен без нея. Както много от природните блага, често приемаме и водата за нещо естествено и даденост. Но водите все по-често страдат от задълбочаващите се последствия от климатичните промени, недобро стопанисване, загуба на биоразнообразие, непрекъснатата експлоатация от индустрии, като енергийната, земеделската и други. 

Проблемите са много, а освен няколко действащи организации и неформални групи по различни теми, свързани с водата, липсва общност, която да действа по-всеобхватно за опазването на водните блага. Чрез „Пазители на водата“ искаме да дадем пространство на хората, които са запознати, загрижени и ангажирани или просто се интересуват от настоящето и бъдещето на водните ни блага да се съберат и действат заедно.

Пазители на водата
© "Грийнпийс" – България / София Попйорданова

Какво предстои в инициативата „Пазители на водата“

Започваме със серия от уебинари и регулярни информационни събития. В рамките на следващите месеци, с помощта на експерти и учени от различни области ще представяме разнообразни теми като: въздействието на климатичните промени върху водоемите, влиянието на вецовете върху реките и биоразнообразието им; действията, с които бихме могли да опазваме водите, и други.

Като следваща стъпка планираме създаване на група, в която ще може да се включи всеки заинтересован. Участниците в нея ще имат възможност да се запознаят с други ангажирани хора от страната, да споделят проблемите, с които се сблъскват, и да търсят решения за справянето им заедно като общност.

Как можеш да се включиш?

Можеш да се запишеш за специален бюлетин „Пазители на водата“. Чрез него:

  • Ще те информираме за развитието на темите и инициативите, който планираме. 
  • При регистрация във формата, можеш да ни пишеш и какви конкретно са темите, който те интересуват и искаш да засегнем занапред. 

Всяко събитие ще има част с въпроси и отговори, съответно ще можеш да задаваш въпроси към експерта, а в края на събитието ще ги дискутираме. 

Информация за събития

*Секцията се актуализира регулярно и тук ще бъдат представени анонси за нови и записи към отминали събития. 

Въздействието на въглищната индустрия върху водните блага | 22.11.21 

Пазители на водата
© "Грийнпийс" – България / София Попйорданова

Меглена Антонова и Десислава Микова от екипа ни ще те запознаят с работата на „Грийнпийс“ – България в областта на водите, както и с ролята на водата в производството на енергия от въглища.

През тази година офисът в България представи две проучвания, фокусирани върху влиянието на въглищата върху водните блага – както по отношение на замърсяването, така и по отношение на изчерпването им. Последователно ще представим какво изследвахме, по какъв начин и до какви заключения достигнахме.


Съвременни предизвикателства пред опазването на водите в България | 15.12.2021

Пазители на водата

Лектор на събитието е адвокат Любомир Костадинов, който има богат опит в кампании за природата и е част от сдружение „Балканка“. От 10 години се занимава с темата води, ВЕЦ-ове и опазване на реките.

Сред въпросите, които адвокат Костадинов ще отговори, са златни ли са нашите реки, защо багер в реката е не просто кофти гледка, а престъпление срещу природата, и имаме ли нужда от язовири. Той ще коментира също плановете за управление на речните басейни и ефективността от почистванията на реките от отпадъци.


Какво е ВЕЦ и как влияе върху природата и местните хора | 26.01.22 

Уебинар „Какво е ВЕЦ и какво е влиянието му върху природата и местните хора?“
© „Грийнпийс“ – България

Лектор в настоящото събитие е Андрей Ралев. Той е еколог и природозащитник. От 2002 г. работи в неправителствения сектор по различни проекти, свързани с опазване на природата. Към момента е експерт в независимата мрежа Perangua и координатор на кампания към Bank Watch. Работи по темата за въздействието на водноелектрически централи (ВЕЦ) върху околната среда и местните общности.

В настоящия уебинар Андрей ще ни запознае отблизо с ВЕЦ, какво представлява този тип инфраструктура и нейното въздействие върху екосистемите. Чрез примери от България, Хърватия, Черна гора, Северна Македония, Сърбия, Украйна и Грузия ще видим какви проблеми създават ВЕЦ-овете за биоразнообразието, реките, питейната вода и местните общности. По време на дискусията след презентацията ще търсим отговор на въпроса доколко водноелектрическите централи са решение на климатичната криза, особено предвид въздействието им върху природата.

___

Следи и страницата ни във Facebook за предстоящи събития и новини.