Активисти маркират компании, които финансират войната в Украйна
© „Грийнпийс“ – България / Николай Дойчинов

Активисти на „Грийнпийс“ – България маркираха три локации в София, свързани с финансирането на руски изкопаеми горива, което, от своя страна, осигурява средствата за войната на Владимир Путин в Украйна. Бензиностанция на „Газпром“, държавното дружество „Булгартрансгаз“ и банката „Уникредит“ са отбелязани с „карфици“ с образа на руския президент. Стотици активисти в много държави посочват по този начин мрежата от държавни и частни компании и финансови институции в Европа, чиито операции в сектора на изкопаемите горива правят продължаващата агресия възможна вече близо два месеца.

Акцията в навечерието на Деня на Земята 22 април е в подкрепа на призива на украински екоактивисти и кампанията #StandWithUkraine за ембарго на руските изкопаеми горива и край на ерата на изкопаемите горива въобще. Петролната, газовата и въглищната промишленост финансират и подхранват както инвазията в Украйна, която заплашва мира в цяла Европа, така и климатичната криза, която заплашва бъдещето на цялото човечество.

Това обаче не са всички обекти от тази мрежа в България.
Включи се и ти!

1.
Свали файла с „карфицата“ с образа на Владимир Путин от ТУК.
2. Закачи я на обект, свързан с руските изкопаеми горива.
3. Направи снимка и я изпрати заедно с географските координати на обекта до „Грийнпийс“ – България във Фейсбук, Инстаграм или Туитър.

Активисти маркират компании, които финансират войната в Украйна
© „Грийнпийс“ – България / Николай Дойчинов

Владимир Путин умишлено превръща изкопаемите горива в оръжие, за да увеличава съществуващото си енергийно господство над Европейския съюз и да заплашва европейските нации, които биха оказали помощ на Украйна. Това трябва да спре. 

Само с покупката на петрол, газ и въглища държавите от ЕС са инвестирали 36 милиарда евро в бюджета на Кремъл от началото на войната на 24 февруари. Сумата продължава да расте с всяка изминала минута, както показва този брояч, базиран на модели на ценообразуване по договори, които не са публично оповестени. В същото време хуманитарната помощ, предоставена на Украйна, е само един милиард евро, по данни към 6 април

Заявките за подкрепа за Украйна и помощта за бежанците и жертвите не са достатъчни да спрат тази война. Паричните потоци към Путин трябва да бъдат пресушени възможно най-скоро – това включва прекратяване на преките и непреките инвестиции в изкопаемите горива в Русия. 

Активисти маркират компании, които финансират войната в Украйна
© „Грийнпийс“ – България / Николай Дойчинов

„Уникредит“ е улеснила финансиране на руски петролни и газови компании на обща стойност от 1,4 милиарда щатски долара (над 1,26 милиарда евро) от началото на 2019 г. до март 2022 г. Италианската банка е сред десетте европейски финансови институции, които финансират изкопаемите горива в Русия с по 5,8 милиона евро на ден. Чрез корпоративни заеми и поемане на облигации „Уникредит“, „Интеса Санпаоло“, „Сосиете Женерал“, „Райфайзен Банк Интернешънъл“, „Ю Би Ес“ и „Креди Сюис“ са осигурили 4,35 милиарда евро финансиране на руската петролна и газова индустрия от 2019 г. насам. 

„Газпром“ е най-голямата компания в Русия и сред най-големите производители на изкопаеми горива в световен мащаб. Тя е основен, дори монополен, доставчик на изкопаем газ в България и много други европейски държави. 

Операторът на държавната мрежа за пренос и съхранение на изкопаем газ „Булгартрансгаз“ е дружеството, което построи „Турски поток“ през България. Съоръжението, за което бяха похарчени 3 милиарда лева на българските граждани, пренася руски газ от Турция до Сърбия и Унгария, без връзка към българската газопреносна мрежа. 

Активисти маркират компании, които финансират войната в Украйна
© „Грийнпийс“ – България / Николай Дойчинов

„Парите от европейски държавни и частни компании, банки и мениджъри на активи помогнаха за разпалването на войната в Украйна. Докато бомбардировките на украинските градове продължават и глобалните хранителни и енергийни системи са в криза, „Грийнпийс“ настоява да спрат всички финансови потоци и услуги за компании за изкопаеми горива в Русия и в световен мащаб незабавно и да насочват средствата на своите клиенти към прекратяване на войната, която са помогнали да разпалят“, каза Десислава Микова, координатор на кампанията „Климат и енергия“ в „Грийнпийс“ – България.

Войната в Украйна е една от многото, причинени от газ, петрол и въглища. Преходът на нашите енергийни системи към използване на по-малко енергия и производство, изцяло базирано на възобновяеми енергийни източници, е основен приоритет, който ще помогне за прекратяване на тази ужасна война в краткосрочен план, за запазване на мира и справяне с климатичната криза, която заплашва нашата планета. Заслужаваме да живеем в свят без изкопаеми горива, диктатори и войни.