Инсталиране на соларни панели на болницата в село Хоренка, Украйна
© Oleksandr Popenko / Greenpeace

След 11 месеца война поразена болница в село Хоренка до Киев бе възстановена по устойчив и „зелен“ начин. По инициатива на „Грийнпийс“ и украинските неправителствени организации „Екоакция“ и „Екоклуб“ и благотворителен фонд „Победа на Украйна“ бяха монтирани термопомпа и инсталация за соларна енергия. Целта е увеличаване на енергийната независимост на сградата и устойчивостта на общността, както и намаляване на емисиите на въглероден диоксид в страната.

В село Хоренка експлозиите започват в утрото на 24 февруари. Така хората посрещат първите дни на войната. Предупредителната система за въздушно нападение не функционира, затова хората прекарват първо часове, а после и дни в мазетата на своите домове. В съседния Хостомел се извършва нападение по военното летище и десант на руски войници. Руснаците не завземат Хоренка, но над сто местни жители са убити от техните атаки, а хиляди са принудени да бягат от домовете си.

Местният лекар Олена Опанасенко си спомня, че болницата в Хоренка продължава да функционира въпреки пълномащабната война. „В болницата бяхме аз и един друг лекар. Опитвахме да помогнем на хората, да слагаме ваксини. Бе 25-и февруари, когато електричеството на болницата угасна и не се появи отново до май“, припомня си жената.

По онова време снаряд попада в двора на болницата, като от взрива са изкъртени прозорци, а фасадата е повредена. Липсата на електроснабдяване през онези студени дни поврежда отоплителната инсталация, която още повече затруднява функционирането на болницата с наближаването на зимата.

Инсталиране на соларни панели на болницата в село Хоренка, Украйна
Олена Опанасенко, лекар в болницата в село Хоренка © Oleksandr Popenko / Greenpeace

Управителят на болницата Иван Руди ни показва къде снарядът е ударил сградата и обяснява, че служители на болницата са отстранили сами част от отоплителната инсталация, за да може да бъдат отоплявани поне част от помещенията.

И тук започва добрата история. „Грийнпийс“ и украинските организации „Екодействие“, „Екоклуб Ривне“ и благотворителната фондация „Победа на Украйна“ организират монтиране на термопомпа и инсталация за соларна енергия в болницата. Вследствие на това, от януари 2023 г. болницата разполага със съвременна отоплителна система, която позволява цялата сграда да бъде използвана за работата на лекарите.

Инсталиране на соларни панели на болницата в село Хоренка, Украйна
80% по-малко разходи за енергия чрез инвестиция, която ще се възвърне за 6-7 години. Такива са сметките от проекта за зелено възстановяване на поразена от войната болница в село Хоренка, Украйна. © „Грийнпийс“

Според „Грийнпийс“ възстановяването на болницата в Хоренка е пример за това как трябва да се случи възстановяването на Украйна. Задължително трябва да помислим за съвременни енергийно ефективни технологии, които не само пестят пари, но и намаляват емисиите на въглероден диоксид и нашето негативно въздействие върху околната среда. Не желаем парите, заделени от международните партньори за възстановяването на Украйна, да бъдат похарчени за неефективни стари технологии, които ще продължат да загробват страната в енергийна зависимост и ще увеличат допълнително емисиите на въглероден диоксид“, казва Денис Цуцаев, активист по проекта.

Проектът също така показва колко много средства могат да бъдат спестени, ако повредените инсталации бъдат възстановени в съответствие с екологичните стандарти. Според предварителни оценки болницата в Хоренка може да намали разходите си за отопление с поне 80%, като соларните панели могат да покрият до 60% от ежегодно потребяваната електроенергия. Инициативата дава реален поглед за това как на практика може да се извърши зеленото възстановяване на страната.

В случая с Хоренка е установено, че най-ефективното енергийно решение е монтирането на термопомпи и хибридна инсталация за соларна енергия. Термопомпите са един от най-модерните и екологично благоприятни начини за отопляване на пространства в наши дни. В Хоренка бе монтирана външна верига в задния двор на болницата – вертикални сонди бяха спуснати в предварително подготвени кладенци с 65 м. дълбочина. По този начин помпата ще добива енергия от самата земя, за да отоплява болницата.

Инсталиране на термопомпа и соларни панели на болницата в село Хоренка, Украйна
Монтиране на термопомпата в болницата в Хоренка © Oleksandr Popenko / Greenpeace

За да се гарантира функционирането на помпата дори при спиране на електроснабдяването, в клиниката за амбулаторни пациенти бе монтирана хибридна соларна инсталация. С течение на времето системата може да бъде разширена, за да осигури на болницата пълна енергийна независимост, покривайки на 100% енергийните потребности на сградата. Понастоящем соларната инсталация покрива 40% до 60% от енергийното потребление.

Клиниката ще запази старата газова система като резервен вариант. Екологичните организации обаче се убедени, че бъдещето е в модерните, зелени технологии, позволяващи на общностите да покриват собствените си енергийни потребности, да намаляват емисиите на въглероден диоксид и да пестят от разходите си.

Според местната фондация „Победа на Украйна“ още подобни съоръжения се нуждаят от възстановяване. Серхий Регеда, директор на организацията, ни показа повредената инфраструктура на селото и добави, че в бюджета няма достатъчно пари за ремонт. Ето защо голямата цел е да се привлекат европейски градове, които да сключат партньорства с украински партньори в рамките на зеленото възстановяване.

„Грийнпийс“ има готовността да консултира местните общности при планирането на проектите за екологично и зелено възстановяване на повредени съоръжения в подкрепа на такива партньорства. Разходът за възстановяване на отоплителната система на болницата в Хоренка е около 56 000 евро, която сума ще се изплати след 6-7 години благодарение на икономията на електроенергия.

„Целта ни е да открием градове партньори в Европа, които имат готовност да помогнат на местните украински общности в зеленото възстановяване. Затова сме изготвили подробни изчисления, които да помогнат за по-бързото реализиране на подобни проекти, като имаме готовност да помогнем на общините за изготвянето на устойчиви проекти. Длъжни сме да покажем, че ползването на зелено възстановяване е най-добрият вариант за Украйна, тъй като това доближава страната до ЕС“, добавя Денис Цуцаев.

Малката болница в Хоренка е една от хилядите, повредени по време на войната. Веднага след освобождаването на някои градове много украинци се върнаха по домовете си и започнаха наново да изграждат унищоженото. Хората възстановяват своите домове, училища, болници и строят нова инфраструктура. Най-важният принцип на това възстановяване е „преизграждане по по-добър начин“ с най-модерни зелени технологии, а не с остарели замърсяващи системи от съветски тип. Как може да се случи това? Болницата в Хоренка е отличен пример, че действия могат да се предприемат веднага, вместо да се чака края на войната.