Компаниите за изкопаеми горива лъжат от десетилетия за климатичната криза и човечеството плаща цената за техните манипулации.
© „Грийнпийс“ – България

Компаниите за изкопаеми горива лъжат от десетилетия за климатичната криза и човечеството плаща цената за техните манипулации. Но измамите и заблудите на индустрията са само част от историята. Компаниите за изкопаеми горива са дълбоко свързани с безброй незаконни дейности – някои вече забравени, други продължаващи и днес. Това е шокиращата реалност, за която повече не можем да си затваряме очите.

„Грийнпийс“ – Нидерландия реши да разкрие истината. Екипът на организацията представи ужасяващ списък с престъпленията на индустрията срещу природата – т.нар. криминално досие на компаниите за изкопаеми горива.

Какво представлява досието и защо „Грийнпийс“ – Нидерландия го публикува?

„Криминалното досие на компаниите за изкопаеми горива: доказани престъпления и достоверни обвинения“ е неизчерпателен списък на престъпления от различен характер, за които е доказано или е достоверно да се твърди, че са извършени от корпоративните петролни и газови гиганти както на местно, така и на глобално ниво. Документът включва унищожаване на околната среда, подкупи, нарушения на човешките права, заблуждаване на обществеността и много други. Той дава едва повърхностен поглед върху престъпната дейност, в която е обвинена индустрията на изкопаемите горива.

Фермери в Тарлак, Филипините, протестират насред унищожено от тайфун оризово поле. Те искат от замърсителите да платят за щетите, които са причинили.

Ако се фокусираме върху всеки случай поотделно, би било трудно да видим голямата картина. Но ако разгледаме индустрията като едно цяло, ще видим модел на престъпно поведение, упражняван в продължение на десетилетия. Досието, изготвено от „Грийнпийс“, е първият по рода си документ, чиито разкрития ни дават солидна причина да твърдим, че индустрията на изкопаемите горива има престъпен характер.

Жизненоважно е да сложим край на този корпоративен кръговрат от насилие, експлоатация и криминални деяния.

Колко категории престъпления са включени в досието?

Досието представя доказателства, че престъпната дейност е в самия генетичен код на индустрията за изкопаеми горива. Списъкът включва 17 различни категории престъпления – административни нарушения, подвеждаща реклама, подкупи, корупция, унищожаване на околната среда, нарушения на човешки права, грийнуошинг и дори съучастие във военни престъпления, за които компаниите за изкопаеми горива са осъдени или достоверно обвинени.

Активисти на „Грийнпийс“ приближават петролна платформа на „Шел“ в Атлантическия океан на север от Канарските острови. © Chris J Ratcliffe / Greenpeace
Активисти на „Грийнпийс“ приближават петролна платформа на „Шел“ в Атлантическия океан.

Тези категории са подкрепени от 26 примера за престъпления, в които компаниите са или достоверно обвинени, или те са наскоро извършени и доказани. Списъкът обхваща нарушенията на 10 компании, базирани в Европа, от 1989 година до днес. Според досието, изготвено от „Грийнпийс“ – Нидерландия“, компаниите често подклаждат корупция, а в последните няколко години все по-редовно прибягват до грийнуошинг и подвеждаща реклама.

Кои са компаниите, извършили тези престъпления?

Досието обхваща влиятелни европейски гиганти за изкопаеми горива: Shell, TotalEnergies, Eni, Glencore, Repsol, OMV Petrom, RWE, Lundin Energy / Aker BP, Fortum и Equinor / Statoil. Въпреки че документът се фокусира върху тези конкретни компании, това не означава, че изброените примери са просто на отделни нарушители и изключение от правилото. Точно обратното, изследването дава солидна основа да се твърди, че подобно поведение е характерно за цялата индустрия. Изглежда, че компаниите за изкопаеми горива поставят себе си над закона и докато огромното им влияние не бъде прекъснато, може да се очаква, че ще продължат да извършват престъпления срещу природата и срещу хората. 

Кой е потърпевш от престъпленията на индустрията за изкопаеми горива?

Макар за мнозина от нас престъпленията на индустрията да остават само далечни новини, то много други хора живеят с щетите от тях. Най-унищожителните последствия се наблюдават в страните от Глобалния юг, като например Нигерия, Камерун и Судан. В тези държави компаниите за изкопаеми горива се „хранят“ от експлоатация на човешки труд и човешки ресурси. Ощетени са цели общности, а най-потърпевши са маргинализирани групи от обществото. Случва се представители на тези групи да намерят смелост и да заведат дела срещу компаниите, но това са по-скоро изключения. Повечето престъпления на индустрията така и не стигат до съда, а потърпевшите не получават справедливост.

Луси Лоулес държи банер с надпис „Хората над горивата“. © Will Rose / Greenpeace
Луси Лоулес държи банер с надпис „Хората над горивата“. © Will Rose / Greenpeace

Защо трябва да потърсим отговорност от индустрията за изкопаеми горива?

Не можем да си затваряме очите за ролята, която индустрията за изкопаеми горива играе в унищожаването на природата и климата. Една трета от глобалните емисии на въглероден диоксид са причинени от дейността на едва 20 компании, а емисиите на компаниите за изкопаеми горива са причинител №1 на глобалното затопляне. Ако искаме да ограничим затоплянето до 1.5°C, трябва да предприемем незабавни мерки, като спрем всички нови проекти за добив на изкопаеми горива и като незабавно намалим потреблението си на петрол, газ и въглища.

Наводнения в области Мигори и Хома Бей в Кения.  © Bernard Ojwang / Greenpeace
Наводнения в области Мигори и Хома Бей в Кения. © Bernard Ojwang / Greenpeace

Климатичната криза сее хаос в нашия свят, а най-ощетени са развиващите се страни, тъй като усещат най-силно последствията от нея. Ужасяващ пример за това са катастрофалните наводнения в Пакистан от миналата година, които отнеха много животи и оставиха милиони без дом. Друг пример са зачестяващите тайфуни, които връхлитат Филипините през последните две десетилетия, вземайки хиляди жертви. Случаите на екстремно време зачестяват по целия свят. Дали ще се проявят като суша, която унищожава реколтата, или като покачване на морското равнище, което принуждава хората да изоставят домовете си, едно е сигурно – трябва да предприемем мерки.

Добивът на изкопаеми горива причинява също сериозни щети върху природата, вреди на човешкото здраве и на здравето на екосистемите по цялото земно кълбо. Виновните трябва да понесат отговорност и да платят за причинените щети.

Какво е нужно да се направи?

„Грийнпийс“ се изправя срещу индустрията на изкопаемите горива, за да постави компаниите от нея под отговорност за щетите, нанесени на планетата и човечеството. Посланието ни е едно: искаме справедливост!