Изготвяне на адекватни планове с реални мерки за справедлив преход към възобновяема енергия и децентрализация на енергийната система може да бъдат решението на проблема

В средата на миналата седмица стана ясно, че 400 миньори от мини „Бобов дол“ ще бъдат поетапно съкратени до края на годината. Причината – нерентабилност на подземния рудник. Това масово съкращаване може да доведе до сериозна безработица в района поради липса на достатъчно алтернативи за работа, преквалификация и заради проблеми със законодателството по отношение на пенсионирането на миньори.
След като тази информация стана публична, омбудсманът Мая Манолова, социалното министерство и Агенцията по заетостта заявиха готовност да съдействат за разрешаване на проблема. Макар и да има обещания, че работа за някои от миньорите ще бъде намерена, това е само временно решение на много стар проблем. Миньори редовно протестират срещу лоши условия и неизплатени възнаграждения, а за последните десет години са регистрирани 5 смъртни случая и много други трудови злополуки. Въпреки че това е стар проблем, за сега така и не се е намерил народен представител, който да се ангажира с въпроса.
След обявените предстоящи съкращения на миньори, служители на ТЕЦ „Бобов дол“ изразиха притеснения за условията, при които работят и за неизплащаните с месеци ваучери за храна. Освен това те така и не са сключили колективен трудов договор, защото работодателят отказва. В допълнение към това за последните десет години в българския въгледобив по време на работа са загинали 23 души и 17 други са инвалидизирани.
Продължителното пренебрегване на проблемите в зависимите от въглища региони е абсолютно недопустимо. „Грийнпийс“ – България настоява да бъдат изготвени адекватни планове, които да осигуряват на хората от сектора достатъчно добри условия за преквалификация, за да не остава никой без работа. Отдавна е време за зависимите от въглищата райони да се помисли на политическо ниво в тяхната икономическа, социална и екологична цялост. Ние многократно сме изразявали готовност да участваме активно в изготвянето на подобни планове заедно с представители на местните засегнати общонсти и държавните институции. За съжаление ставаме свидетели за пореден път на липса на проактивност от страна на институциите и заравяне на главите в земята в чакане на проблема да отмине.

Европа в момента преминава през енергиен преход към възобновяема енергия. Този сектор на енергетиката има потенциала да създаде нови работни места с по-добри условия на труд от мините. Но за да се случи този преход, на национално ниво са необходими проактивни социални и икономически политики, които да дадат възможност на заетите във въглищния сектор да се преквалифицират и да намерят алтернативна заетост.
„Грийнпийс“ – България настоява още и за децентрализация на енергийната система, която да помогне на енергетиката на страната да излезе от десетилетията на въглищна зависимост. Децентрализацията ще позволи на хората, домакинствата, малките общности и дори цели общини да  да произвеждат енергията, от която се нуждаят и дори да я продават. Същевременно това ще се случва по начин, който щади околната среда и здравето на хората и има потенциала да допринася за финансовото им благосъстояние.