Демонстрацията се състоя по време на среща на енергийните министри на ЕС в Линц


Активисти на „Грийнпийс“ отправиха категорично послание към министрите на енергетиката на ЕС да спрат субсидиите от милиарди евро, плащани от потребителите, за изкопаеми горива и ядрена енергия, които затоплят климата, замърсяват околната среда и влияят отрицателно на човешкото здраве.
Демонстрацията се състоя по време на неформалната среща на министрите на енергетиката на ЕС в Линц, Австрия, част от програмата на Австрийското председателство на Съвета на ЕС. На пристигане министрите бяха посрещнати от огромен банер, който гласеше „Спрете субсидиите за въглища, газ и ядрена енергия“, както и от силно гласово съобщение със сходен призив. България беше представлявана от зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков.
По време на срещата министрите обсъдиха нови правила на енергийния пазар в ЕС. Сред основните теми бяха и плащанията за така наречените разполагаеми мощности, по-широко познати в България като „студен резерв“. Скорошно проучване на „Грийнпийс“ показа, че тези плащания възлизат на десетки милиарди евро, които биха могли да бъдат инвестирани по-разумно.

Меглена Антонова от „Грийнпийс“ – България коментира, че „тези огромни суми в България биха могли да бъдат влагани в нови технологии и подходи. Развитието на системи за съхранение на енергия, „отварянето“ на търговете за студен резерв за бизнеси, различни от електроцентралите; субсидии за енергийно бедни семейства за ВЕИ системи в домовете им.“ Антонова допълва, че либерализацията на системата би могла да я направи по-стабилна, а подкрепата за въглищата, газа и ядрената енергия забавя прехода към 100% възобновяема енергия.
Очаква се тази есен на ниво ЕС да бъде взето решение как плащанията за разполагаеми мощности да бъдат регулирани и дали да бъдат силно ограничени. Това са мощности, които се поддържат от електроцентралите в случай, че има голям пик на потреблението, който трябва да се покрие. За да ги поддържат в готовност обаче, без реално да работят, централите, които печелят търговете за студен резерв в България например, получават огромни суми публични средства.
Практиката показва, че всъщност рядко се налага да се прибягва до активирането на разполагаемите мощности. През 2017 година в България се наложи те да бъдат включени, но трите отговорни централи така и не успяха да се задействат заради замръзване на въглищата и водата в охлаждащите инсталации.

Европейската комисия и Европейският парламент искат да намалят сумите, които се влагат за студен резерв, тъй като в ЕС вече се произвежда повече електричество, отколкото би било необходимо дори при пиково потребление. Същевременно, тези плащания изкривяват пазара, като изкуствено понижават цената на електричеството от субсидираните централи.
Противно на позицията на институциите на ЕС Полша, Ирландия, Унгария, Франция, Гърция и Великобритания наскоро подписаха обща позиция в подкрепа на собствените им плащания за разполагаеми мощности. Първоначално и Италия изрази подкрепа за документа, но миналата седмица я оттегли.
Най-новото проучване на Грийнпийс по въпроса за плащанията за разполагаеми мощности внесе известна светлина в иначе неясната за широката общественост система за разпределяне на средствата. Резултатите показаха, че поне 58 милиарда евро се събират от сметките за ток на потребителите и се вливат в студения резерв. Около 98% от тях са влагани в изкопаеми горива и ядрена енергия.