„Грийнпийс“ – България с подкрепата на Община Перник показаха възможностите за намаляване на разходите, които малките мощности за възобновяема енергия предлагат пред отделните домакинства, включително засегнатите от енергийна бедност. 

„Вместо да възпитават зависимост към твърдите горива и да увеличават бедността, създавайки и екологични проблеми, общините могат да създадат модел, при който се стимулира независимостта и предприемаческото мислене“, каза Такис Григориу от „Грийнпийс“ – Гърция по време на кръглата маса на тема „Ролята на общините в насърчаването на енергията, произвеждана от гражданите и общностите“. Като енергиен експерт той се фокусира върху това как хората в неравностойно положение могат да бъдат подпомогнати в излизането им от порочния кръг.

Той дава за пример енергийните помощи, при които всяка година държавата отделя солидна сума за закупуване на въглища, а общината ги разпределя. И нито нуждаещите се престават да бъдат нуждаещи се, защото следващия сезон отново ще зависят от помощите, за да се отопляват, нито градската управа прилага устойчив модел за подкрепа на своите граждани.

Това е особено валидно за общини като Перник, които дълго време са зависели от изкопаеми горива, но след като те стават неефективни и биват постепенно изместени от новите технологии, започват да страдат от обезлюдяване и безработица.
„Малките производители на енергия имат ключова роля в енергийния преход към възобновяеми източници. С тях ще стане по-бързо и по-евтино, отколкото ако разчитаме на големите енергийни компании“, отбеляза Емили Рошон, адвокат от Client Earth, който се занимава с възобновяеми източници на енергия. 


Въпреки че нормативната база в България се характеризира с тромави процедури, за сравнение, в Германия поставянето на слънчев колектор заедно с монтажа отнема само ден, тук също има осъществени редица проекти на общини. Основният източник на финансиране е Фондът за енергийна ефективност и възобновяеми източници на енергия. „Мерките за енергийна ефективност вървят заедно с възобновяемите източници на енергия“, сподели Надежда Николова от Софийска Енергийна Агенция – СОФЕНА и представи няколко реализирани в общините София и Габрово.

В общини Неделино и Сепарева баня тя даде примери с подмяна на уличното осветление в комбинация с енергиен мениджмънт, реализирани с договори с гарантиран резултат, които довеждат до близо 80 на сто намаление на разходите по това перо. Интерес предизвика и детска градина в София, която използва слънчеви колектори за затопляне на плувен басейн и в кухнята. 

 

Вторият ден на Слънчевия фестивал в партньорство със Сдружение за български семейни ценности, традиция и култура „Българче“ беше изпълнен със забавления за най-малките. Децата и техните родители изпробваха знанията си в областта на опазването на природата и възобновяемите източници на енергия. Не пропуснаха да разберат повече за българските шевици и да оцветят собствен модел. Научиха и как се прави електричество от слънце и вятър. По-късно през деня вниманието беше изцяло приковано от пиесата „Прахоляшка в Черното кралство“.