Обществото трябва да получи яснота как ползите от съществуването на една остаряла въглищна централа пред фалит надминават разходите за нейното обновяване, настояват от „Грийнпийс — България“ и „За Земята“ [1]. Организациите обжалват дерогацията на „ТЕЦ Марица Изток 2“ и иска дружеството да докаже, че има план за по-чисто бъдеще. Първото заседание в съда е в четвъртък, 21 март.

Толерираната от институциите електроцентрала замърсява със серен диоксид района на Гълъбово, а според последните компютърни модели токсичният облак се разпростира над цяла южна България и стига чак до Солун [2]. Въпреки това миналата година „ТЕЦ Марица Изток 2“ получи безсрочно разрешение да не спазва новите изисквания за най-добри техники, докато междувременно отчита загуби за 330 млн. лв. за 2018 г., с което общо натрупаната загуба надвишава 600 млн. лв. В сметката не влизат задълженията на дружеството към Българския енергиен холдинг, които са вече над 1 млрд лева. „ТЕЦ Марица Изток 2“ е изправена пред фалит, ако не бъде подпомагана от държавата [3].

„Настояваме институциите да кажат защо „ТЕЦ Марица Изток 2“ работи без нужните инвестиции в екологичност, тежи на електрическата система с отрицателните си финансови резултати и постоянната нужда от държавна подкрепа с неясен принцип“, задава логичния въпрос Меглена Антонова от „Грийнпийс — България“. „Всички се питаме дали не е по-разумно да се подкрепи един мащабен план за района, който в момента, благодарение на предприемчивостта на местните се развива отлично и със сигурност няма нужда да носи на плещите си един губещ ТЕЦ“, коментира Антонова.

Според адвоката Регина Стоилова анализът ползи срещу разходи, позволяващ на централата да продължи да работи, не е изчислен правилно. „Използваната формула отчита по-ниски емисии на централата от реалните. Затова ползите за околната среда са значително занижени“.

Междувременно държавният ТЕЦ продължава да има нужда от въглища и заради тях се унищожава изключително перспективният и плодороден район около селата Бели бряг и Трояново. На 1 февруари тази година хората от двете села застанаха пред парламента, а след това — и пред Министерство на енергетиката с искания за справедливо обезщетение за домовете и нивите си, погълнати от „Мини Марица-изток“. Дружеството захранва „ТЕЦ Марица Изток 2“ с лигнити с високо съдържание на сяра.

„На хората е даден невъзможен избор — да избират между здравето си и насаждания с години страх, че електричеството ще поскъпне непосилно. Всички сме превърнати в заложници на отказа на управляващите да създадат адекватна рамка за преход към чисто енергийно бъдеще на най-добра цена за потребителите. Напротив, на този преход се пречи толкова продължително, че е трудно да се повярва, че не е нарочно. Правителството фокусира цялата си енергия в подпомагане на големи и вредни централизирани енергийни проекти. Поддържа загиващата въглищна индустрия, опитва се да изгради АЕЦ „Белене“ и всевъзможни газови проекти. Всичко това ни заключва в едно мръсно и несигурно бъдеще, което не е от полза нито за джоба ни, нито за здравето ни“, казвa Генади Кондарев от „За Земята“.

България рискува, ако продължи да налива пари в мръсни източници на енергия. Хората са подведени в празни обещания, но вместо да получат стабилна работа, евтина, възобновяема енергия и чист въздух, остават с празен бюджет. Работниците и общностите, зависими от въглищата са в най-голям риск, тъй като те трябва да получат ясна перспектива за живота си след края на въглищната епоха, което не се случва, подчертава Генади Кондарев.


[1]„За Земята — достъп до правосъдие“ обединява усилията на неправителствените организации CEE Bankwatch, „Грийнпийс“ — България и Екологично сдружение „За Земята“, които работят за опазване на околната среда в България.
[2] Вижте повече в доклада Last Gasp
[3] „Държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“ ще отчете 330 млн. лв. загуба за 2018 г.
[4] Още сравнителни компютърни модели на замърсяването можете да намерите тук.
[5] Видео: Какво е общото между динозаврите и тецовете на въглища?