Със звуковата акция активисти настояха за прекратяване на зависимостта от въглищата и спиране изгарянето на отпадъци

Демонстрация на „Грийнпийс“ – България за чист въздух
© Vladislav Yordanov/ Greenpeace © Ivan Donchev/ Greenpeace

Чуйте какво пуснахме на депутатите и министрите, за да им покажем, че всички искаме чист въздух:

Депутати и министри, които отиват на парламентарен контрол, бяха посрещнати със звукова акция – записи на кашлица на хора от страната, които настояват за по-чист въздух. Сред исканията бяха прекратяване на зависимостта ни от  въглищни централи до 2030 г. и ясен план за енергийната ни система без фалшиви и опасни алтернативи като изгарянето на отпадъци.

Демонстрацията е по инициатива на “Грийнпийс” – България и Екологично сдружение “За Земята”.

#ЧистВъздухСега – демонстрация на „Грийнпийс“ – България

Днес с акция настояхме за прекратяване на зависимостта от въглищата и спиране изгарянето на отпадъци.Благодарим на DoPvideos и Владислав Йорданов.Научете повече за акцията тук: https://www.greenpeace.org/bulgaria/press/2711/kashlitsa-dade-nachaloto-na-parlamentaren-kontrol-cleanairnow/#CleanAirNow #ЧистВъздухСега #ЧистиятВъздухЕНашеПраво

Posted by Greenpeace Bulgaria on Friday, February 7, 2020

“Необходимо е енергийният сектор в България бързо да се реформира. Докато политиците губят време и не предприемат действия за развитие на сектора към възобновяема енергия, въглищните електроцентрали в България се ориентират към изгаряне на отпадъци. Това крие големи рискове за здравето на хората, тъй като съоръженията не са предвидени за това,” коментира Меглена Антонова от “Грийнпийс” – България.

Активистите настояха субсидиите за електроцентралите, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки, да бъдат прекратени. Така тецове, които изгарят отпадъци или се опитват да го правят, всъщност получават нелоялна и незаконна подкрепа от държавата.

Активистка пред парламента, с послание за премахване на въглищата.
© Ivan Donchev/ Greenpeace

Сред другите искания бяха и програми за преквалификация и предприемачество във въглищните региони, както и по-конкретни и стриктни програми за справяне с енергийната бедност.

“Призоваваме всички хора, които не искат да се изгарят отпадъци и въглища в България да направят свои демонстрации за чист въздух. Необходимо е да организирате приятели, близки, съседи или колеги и да се снимате със свое послание за чист въздух пред разпознаваем обект във вашето или друго населено място,” допълни още Антонова.

През изминалите години редица електроцентрали в страната започнаха да изгарят отпадъци заедно с въглищата, което крие големи рискове за човешкото здраве. Сред тези тецове са “Република” в Перник, ТЕЦ “Бобов дол” в Големо село, “Брикел” в Гълъбово, топлофикацията в Сливен и др. Жителите на тези места редовно се оплакват от задимяване и посипали се сажди по коли и домове.

Активисти, облечени като почернели от замърсяването на въздуха бели дробове
© Ivan Donchev/ Greenpeace

Тази опасна практика позволява на въглищните централи да удължават своя живот и да печелят за сметка на хората. За да бъде разрешен този проблем е необходимо не просто да бъде прекратено изгарянето на отпадъци, а да се изготви план за промяна на енергийната ни система, в който ясно се посочва към какви алтернативи искаме да се ориентираме.

Достъпните решения включват соларни и вятърни инсталации, най-вече за домакинствата, малкия бизнес и за общностите, умно управление на потреблението, енергийна ефективност и съхранение на енергия.

Демонстрацията е част от глобална кампания на “Грийнпийс” за по-чист въздух, която се провежда от края на януари до средата на февруари, както и от местната кампания на “Грийнпийс” – България за енергиен преход към възобновяема енергия. 

Десислава Микова, координатор на кампания „Климат и енергия“ входира писмо с исканията
© Ivan Donchev/ Greenpeace

  1. Позиция относно промените в наредбата за отпадъци, януари 2020
  2. Дело за отнемане на разрешителното за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ “Бобов дол”
  3. Съдът реши: изгарянето на отпадъци в ТЕЦ “Брикел” трябва да мине ОВОС
  4. Последно развитие по делото срещу изгарянето на отпадъци в ТЕЦ “Бобов дол”
  5. Становища относно рисковете от изгаряне на отпадъци в ТЕЦ “Бобов дол” и ТЕЦ “Република”