Победителят на 3 км, мъже, Иван Иванов пресича финиша © Тихомира Методиева – Тихич / „Грийнпийс“ – България

ПОКРИТИЕ, СИНХРОНИ и СНИМКИ ТУК:
https://drive.google.com/drive/folders/1cLtKAdlFomzgyuF9rGq9oOEVjdX5hYSp?usp=sharing

Красива природа, поля, условия за екотуризъм и спорт. На това можете да се порадвате, ако посетите селата Братушково, Радуловци и Алдомировци, в община Сливница. Те обаче са заплашени от проект за нова въглищна мина.

© Тихомира Методиева – Тихич/ „Грийнпийс“ – България

Над 200 души заявиха, че не са съгласни природата на селата да бъде разрушена по този начин, като се включиха в „Бягане за Радуловци. Надбягай мината“. Събитието е в подкрепа на местните хора и Община Сливница и е организирано от „Грийнпийс“ – България.

„Къщите в селата Алдомировци, Радуловци, Бърложница и Братушково са на няколкостотин метра от мястото, където се планира изграждането на тази нова въглищна мина. Организираме „Бягане за Радуловци“, за да надбягаме мината и да покажем, че въглищата нямат място в 21 век,“ коментира Меглена Антонова от „Грийнпийс“ – България.

През 2018 г. „Минна компания“ ЕООД получи концесия за добив на въглища, предназначени за замърсяващия ТЕЦ „Бобов дол“. Възраженията на местните хора не дават резултат. В крайна сметка те решават да оспорят разрешаването на проекта в съда и в момента вече тече дело срещу дадената концесия.

© Тихомира Методиева – Тихич / „Грийнпийс“ – България

В бягането участваха над 130 души, сред които професионалният бегач и ориентировач Кирил Николов – Дизела, който официално подкрепи каузата, победителят на състезанието „Витоша 100“ Ивайло Атанасов, олимпийската състезателка по ски бягане Антония Григорова, хора от района на Сливница и още много любители бегачи и привърженици на каузата. Класирането по нетно време може да бъде видяно на сайта на „Грийнпийс“ – България.

„Имаме един от редките шансове да дадем гласа си предварително за нещо, което не харесваме, а не постфактум да протестираме, когато вече няма много какво да се направи,“ заяви Кирил Николов – Дизела, професионален бегач, професионален планински бегач и ориентировач.

„Аз съм от Перник и съм видял какво се случва с мините много добре – няма възстановяване десетки, да не казвам и стотици години. Дошъл съм да се включа в бягането и се надявам това мероприятие да доведе до вземането на отговорни решения от отговорните за това институции,“ сподели Олег Крумов, дошъл от Перник за събитието.

В челната десетка на 12 км при мъжете завърши Марио от гр. Сливница.

„Този прекрасен край трябва да се запази такъв, какъвто е,“ категоричен беше той след състезанието.

В делото участва и Община Сливница, която представлява интересите на местното население и също има собствени земи на засегнатата територия.

„Всеки с просто око може да види защо не искаме да има мина. Като погледнете тази цялата природа. Като си представите, че градът е на 22 км от София, всичките ни села са на около 30 км от София. Във всяка една нормална държава, където и да отидете – около големите градове са едни от най-луксозните места за живеене. Ние в тази посока искаме да се развиваме,“ коментира кметът на гр. Сливница Васко Стоилков.

В района на селата има екопътеки, язовир, подходящ за водни спортове със съоръжения за практикуване на уейкборд, а Алдомировското блато, защитена местност и дом на защитени птици, също е наблизо. Свързаните с тях възможности за работа биха могли да бъдат отблъснати, ако мината бъде открита, а регионът може да стане много по-малко привлекателен за бъдещите инвеститори.

Въпреки че през годините не липсват запитвания от медии по казуса, от правителството и от компанията концесионер отговори липсват.

Събитието е част от международна мобилизация за защита на климата. Активисти, местни общности и екологични организации заедно организират над 90 различни акции в 26 държави и настояват да се грижим за хората и планетата, която е наш дом.

© Тихомира Методиева – Тихич/ „Грийнпийс“ – България
© Тихомира Методиева – Тихич/ „Грийнпийс“ – България
© Тихомира Методиева – Тихич/ „Грийнпийс“ – България
© Тихомира Методиева – Тихич/ „Грийнпийс“ – България