Ecoworking space by Greenpeace Bulgaria е първото от серия събития за възобновяема енергия и решения за чист въздух. В тях ще си говорим за това как всеки един от нас може да стане енергиен гражданин и да бъдем енергийно независими. В Ecoworking може да работиш както за себе си, така и за планетата.

Ecoworking space by Greenpeace Bulgaria © Wunderman Thompson Sofia/ „Грийнпийс“ – България

НОВИ МЕРКИ
Поради влошаващата се обстановка взехме решение да преустановим дейностите на място в MOVE.BG. Дори при спазване на пълни противоепидемични мерки и при силно ограничен брой хора, не смятаме, че е разумно.
За сметка на това днес вечерта, точно в 18:00 ч., отново ви очакваме онлайн в нашата Facebook страница!
Събеседникът по програма е Марияна Янева, а темата нарекохме „От единица към общност. Предимства и предизвикателства на енергийните кооперативи“. Както можете да предположите, ще обсъждаме как с приятели или съседи например можете да се обедините, за да произвеждате енергия от възобновяеми източници заедно.

Записът от вчерашния разговор с проф. Дайнов, посветен на предизвикателствата пред хората, които искат да произвеждат сами енергия, но пък и за ползите от това, можете да гледате тук: https://www.facebook.com/greenpeacebg/videos/984862065327910 

От 4 до 6 ноември специален соларен панел ще захранва част от пространството на MOVE.BG. Можеш да минеш и ти и да поработиш за планетата.

Не пропускай и специалните ни събития в сряда и четвъртък, посветени на производството на чиста енергия за собствени нужди, а в петък – първия соларен концерт в България. Гледай livestream на Facebook страницата ни „Грийнпийс“ – България.

Програма на събитието

Събитията от програмата ще се излъчат онлайн, поради епидемиологичната обстановка.

© Wunderman Thompson / „Грийнпийс“ – България

Сряда | 04.11

  • 10:00 – 17:30 ч.: Ecoworking в MOVE.BG 
  • 17:30 ч.: Откриване с Меглена Антонова – координатор кампании в „Грийнпийс“ – България и Саша Безуханова – основател и председател на борда на MOVE.BG
  • 18:00 – 19:00 ч.: „Митарствата на един българин, търсещ енергийна независимост“ – дискусия с проф. Евгений Дайнов.

Гледай видео от представянето и дискусията тук.

Евгений Дайнов е професор по политически науки в НБУ. Член-основател на ПП Зелените / Зелено движение. Публицист, автор на над 20 книги. Рок музикант.

Той е и енергиен гражданин, който говори за производството на собствена електроенергия от личен опит, тъй като има има 5kW инсталация в района на Велико Търново. Твърди, че административната рамка не допуска „отваряне на енергийната система към хората“.

Четвъртък | 05.11

  • 18 ч.: „От единица към общност. Предимства и предизвикателства на енергийните кооперативи“, дискусия с Марияна Янева

Марияна Янева вече повече от десетилетие работи в сферата на възобновяемите енергийни източници. Била е изпълнителен директор на Българската ветроенергийна асоциация, основател на глобалната платформа за бизнес информация RenewablesNow, а в момента работи във фотоволтаичния сектор и е директор Политики и комуникации в Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електричество (АПСТЕ).

Петък | 06.11

© Wunderman Thompson Sofia/ „Грийнпийс“ – България

Каним те на първия концерт в България, който ще бъде зареден от слънцето. Wet Pebbles e дамско трио, което съчетава вокални импровизации с авторски интерпретации на суинг, боса нова и популярни песни, а цялото озвучаване ще бъде захранено от нашия соларен панел.

Слънчевите момичета, които ще се погрижат за доброто ни настроение в петък вечер са:

  • Бояна Желязкова – електрическа цигулка и вокал
  • Невена Григорова – перкусии и вокал
  • Teddy Velvet – електрическа китара и вокал

Специални благодарности за всеотдайната работа на комуникационния ни партньор Wunderman Thompson Sofia


Противоепидемични мерки:

  • Във връзка с епидемичната обстановка, молим всички посетители да вземат необходимите мерки. Ще има входен пункт, на който ще измерваме температурата на всички участници и посетители. Ако някой от тях е с висока температура, той/тя няма да бъде допуснат до събитието.
  • Препоръчителни мерки към участници и посетители: спазване на дистанция от поне 1,5 м, носене на маска по време на събитието, в случай на кихане/кашляне – покриване на уста и нос със свивката на лакътя, регулярно почистване на ръце и всякакви други мерки, съобразно препоръките на експертите.
  • По едно и също време в пространството на MOVE.BG посетители на Ecoworking space могат да бъдат максимум 15 души. Възможно е да се наложи да изчакате своя ред за ползване на соларната система, за да се избегне струпване на много хора.