Banner Action on Christ Statue in Rio de Janeiro. © Greenpeace / Daniel Beltrá
Активисти настояват за опазване на биологичното разнообразие с демонстрация в Рио де Жанейро през 2006 г. Снимката може да бъде видяна на страниците на книгата. © Greenpeace / Daniel Beltrá

Риск, смелост, кауза, действие. Тези думи са ключови за акциите на природозащитната организация „Грийнпийс“. По повод 11-я си рожден ден „Грийнпийс“ – България представя специално колекционерско издание на фотокнигата Greenpeace Views. Събитието ще се състои на 3 май от 19 ч. в галерия Gifted, на ул. „Денкоглу“ 24 в София. В България ще са достъпни едва 30 бройки от луксозната книга, които могат да бъдат намерени в галерията след представянето.

Greenpeace Views е изключителното издание, създадено за 50-годишнината на глобалната организация „Грийнпийс“. Книгата събира между кориците си стотици завладяващи снимки от историята на организацията, с които разказва за едни от най-големите и важни кампании и демонстрации на „Грийнпийс“ по целия свят.

Във водата, на сушата или от въздуха – зрелищните и често опасни действия, които активистите на организацията предприемат, правят „Грийнпийс“ световно известна и успешна. Без насилие и без компромиси: в продължение на пет десетилетия природозащитниците се борят за опазване на природните чудеса на планетата, за ограничаване на най-тежките последствия върху хората от климатичната криза и настояват за решения на най-непосредствените екологични проблеми на нашето време.

Greenpeace Views – книга за 50-годишнината на „Грийнпийс“
Greenpeace Views – книга за 50-годишнината на „Грийнпийс“ © „Грийнпийс“

Фотокнигата документира най-големите и важни действия на „Грийнпийс“ за всички времена: от първите протести срещу ядрени опити в Аляска до днешните кампании срещу обезлесяването на тропическите гори и прекомерния риболов в океаните. Включени са и няколко снимки от демонстрации в България.

„Запазената марка на „Грийнпийс“ са нашите акции, чрез които осветяваме проблемите за природата и мира и показваме възможните решения. Greenpeace Views дава възможност на читателите да се докоснат до нашата история по един различен и личен начин. Надяваме се чрез нея да запалим още по-силно интереса и грижата за опазването на природата. Заповядайте на представянето на книгата, за да вземете своето издание и да отбележим рождения ни ден,“ коментира Меглена Антонова, ръководител на кампаниите на „Грийнпийс“ – България.

Историята на организацията е вълнуваща и невероятна: активистите на „Грийнпийс“ изискват и насърчават опазването на природата и човечеството и не се плашат от конфликти с политици, големи корпорации и унищожители на околната среда. Снимките в тази книга показват колко революционни са всъщност техните действия – кадрите на замърсяване на околната среда контрастират с такива, които показват изключителните кампании, опълчващи се на разрушението. Големият формат на снимките ще ви пренесе близо до действието и ще ви даде изживяване от първа ръка за едни от най-великите действия за опазване на природата по целия свят.

Приходите от книгите ще подкрепят кампаниите на организацията в България.