Социален център се сдоби със соларна система, за да поддържа дейността си, спестявайки от сметки за ток

Център МИР и соларната система, снимани от въздуха © Greenpeace/ Story Films Bulgaria
Център МИР и соларната система, снимани от въздуха © Greenpeace/ Story Films Bulgaria

Рени Маринова е от столичния кв. „Факултета“ и има 3 дъщери. Те от над 5 години ползват услугите на социалния Център МИР в квартала. Рени споделя, че Центърът много е помогнал на нея и семейството ѝ и е важен за общността.

„Разбрахме за Центъра от приятели на най-голямата ми дъщеря. Благодарение на специалистите от екипа тя разбра, че може да бъде себе си. Излезе от това мислене, че само защото сме роми, не можем и няма никъде да ни приемат. Сега знае, че стига човек да иска и да учи, може да сбъдва мечтите си.
Докато бях бременна с третото си дете и аз започнах да посещавам центъра – за консултации за бременни. Вече бях родила две деца и си мислех, че всичко знам, но всъщност научих много нови важни неща за хранене, отглеждане, кърмене,“ споделя Рени.

Рени Маринова с най-малката си дъщеричка в двора на Център МИР © Greenpeace/ Ivan Donchev
Рени Маринова с най-малката си дъщеричка в двора на Център МИР © Greenpeace/ Ivan Donchev

В центъра тe и други семейства от района на кв. „Факултета“ получават безвъзмезден достъп до образование и култура, до които някои от тях иначе нямат възможност да се докоснат.

Център МИР е изцяло електрифициран. От екипа му споделят, че бързо повишаващите се цени на тока и горивата осезаемо са вдигнали сметките им. Компенсациите от държавата са помогнали, но ако тенденцията продължи, дейностите на центъра може да пострадат.

Затова от юли месец Центърът вече разполага със собствена соларна система за производство на електричество. Тя е с мощност 6kW и може да покрие голяма част от енергийните нужди на центъра.

Инсталацията е дарение от „Грийнпийс“ – България, а целта е да се насърчи използването на екологична възобновяема енергия като средство за социална подкрепа, осигурявана от различни социални институции: социални центрове, центрове за временно настаняване, кризисни центрове, общински жилища, училища, детски градини били те общински, частни или от неправителствения сектор.

Център МИР и соларната система, снимани от въздуха © Greenpeace/ Story Films Bulgaria
Център МИР и соларната система, снимани от въздуха © Greenpeace/ Story Films Bulgaria

„Във времена на криза е редно да се погрижим най-напред за най-уязвимите. Твърде често обаче подобни социални или кризисни центрове имат меко казано скромни бюджети. Ако по-голямата част от тях отива за сметки, то какво остава за основните им дейности в помощ на хората?
Тук всъщност идва енергията от слънцето. За социалните институции енергийният преход в най-чист вид представлява изграждането на соларни системи за електричество, отопление и гореща вода, които могат да покрият в голяма степен или напълно енергийните им нужди за десетилетия напред. Така те ще освободят средства за грижи, обучения и поддържане на материалната си база и ще могат да оказват подкрепа на нуждаещите се дългосрочно,“ заяви Балин Балинов от „Грийнпийс“ – България.

Боян Василев, психолог и координатор във Фондация „Здраве и социално развитие“ © Greenpeace/ Ivan Donchev
Боян Василев, психолог и координатор във Фондация „Здраве и социално развитие“ © Greenpeace/ Ivan Donchev

Центърът в кв. „Факултета“ от години помага на стотици деца и родители от местната общност с две групи детска градина, обучения, консултации от различно естество, медицински прегледи. С хората от квартала работят различни специалисти педагози, психолози, социални работници, както и обучени сътрудници от ромската общност, които помагат да се разпространява познанието сред хората. Центърът е вторият такъв в квартала и трети в столицата – част от мрежата на Фондация „Здраве и социално развитие“, която се грижи за интегрирането на ромската общност. Такъв център има и в Кюстендил, изгражда се нов и в Самоков.

Боян Василев е психолог и методист. Той работи от над 20 години в екипа на Фондацията, защото вярва в каузата и е удовлетворен от работата на социалните центрове.

В екипа на Фондацията той отговаря и за координирането на различни проекти, включително за инсталирането на соларната система.

„Трудно се издържаме финансово, но нямаме практика да работим само по проекти – безсмислено е да започнеш дейност и свършат ли парите просто да я спреш. Ние искаме нашите дейности да са продължителни и устойчиви. Правим оценка на развитието на децата при започване при нас и при излизане от програмите и развитието е значително.
Сметките скочиха много и ако успеем да освободим средства от електричество, тези пари ще отидат по другите направления. Нямаме отделно перо само за електричество. Всъщност „Грийнпийс“ – България ни дадоха страхотна идея и започнахме сходен проект за фотоволтаична система и за друг наш център,“ споделя Боян Василев.

Той разказва още, че интерес има и от хората от местната общност и в центъра освен за услугите разпитват и как може да си инсталират и те подобни системи.

Занимания за деца в Център МИР в кв. „Факултета“ © Greenpeace/ Ivan Donchev
Занимания за деца в Център МИР в кв. „Факултета“ © Greenpeace/ Ivan Donchev

Инициативата е част от кампанията на „Грийнпийс“ – България за преминаване от използване на замърсяващи и допринасящи за климатичната криза изкопаеми горива, каквито са въглищата и газа, към чисти възобновяеми източници като слънцето например. На откриването на соларната система присъстваха представители на други неправителствени организации със социална насока, за да обменят идеи за възможностите за устойчиво производство на енергия за собствени нужди от възобновяеми източници.

От „Грийнпийс“ – България напомнят, че децентрализацията на енергийната система и улесняването на битовите потребители, както и различните социални институции да произвеждат енергия от възобновяеми източници за собствени нужди е неотменна стъпка от този енергиен преход.

От организацията припомнят още, че Директивата за възобновяемата енергия, която дава именно такива права на потребителите, трябваше да бъде пренесена в българското законодателство най-късно до юни 2021 г.