Въглищната ТЕЦ „Брикел“ в гр. Гълъбово е редовен замърсител. Снимка от получен сигнал, 2019 г.
Въглищната ТЕЦ „Брикел“ в гр. Гълъбово е редовен замърсител. Снимка от получен сигнал, 2019 г. © „Грийнпийс“ – България/ Архив сигнали

Стотици граждани на Гълъбово и региона излизат на протест срещу обгазяването от ТЕЦ „Брикел“. На 13 септември в 18 часа те ще се съберат пред входа на централата, за да кажат НЕ на отровния въздух и да поискат живот без замърсяване и болести.

Активисти на „Грийнпийс“ – България ще подкрепят местните хора и ще се включат в мирната им демонстрация.

Години наред „Грийнпийс“ – България сигнализира контролните органи за нарушенията на теца. С морално остарелите си инсталции „Брикел“ почти всекидневно замърсява Гълъбово и целия регион, като изпуска непречистени газове и неорганизирани прахови емисии. Санкциите не могат да принудят ръководството да инвестира в модернизиране на съоръженията. Въпреки че преди няколко месеца правителството разпореди централата да бъде спряна принудително, съдът позволи тя да работи, докато тече поредната проверка, която отново ще докаже очевидното – „Брикел“ замърсява въздуха и природата.

На 13 септември в 18 часа жителите на региона, които са постоянни жертви на системно отравяне, ще поставят ултиматум: модернизация или ликвидация.

Активистите на „Грийнпийс“ – България ще застанат зад местните хора, за да защитят правото им на чист въздух и чиста околна среда. Защото здравето на хиляди не може да бъде заложник на интересите и финансовите изгоди на малцина!

Уважаеми журналисти, ще очакваме и вас на 13 септември в 18 часа пред централния вход на ТЕЦ „Брикел“.

Повече информация за сигналите и проверките срещу централата, както и за доказаните нарушения, на място ще ви даде ръководителят на „Грийнпийс“ – България: Меглена Антонова (088 54 54 797). Можете да проследите историята на замърсяванията и на нашата интернет страница.